Dirbtinis intelektas padės suprasti psichodelinę sąmonės būseną

Naujausios mašininio mokymosi dirbtinio intelekto technologijos galėtų padėti mokslininkams geriau suprasti vizualines patirtis, sukeltas tokių junginių kaip dimetiltriptaminas (DMT), teigiama naujame moksliniame straipsnyje, publikuotame moksliniame žurnale Sąmonės neuromokslas. Mokslininkai atskleidė, kad klasikiniai psichodeliniai junginiai, tokie kaip DMT, LSD ar psilocibinas, selektyviai pakeičia serotonino receptorių funkcijas centrinėje nervų sistemoje. Tačiau teks dar daug išmokti apie priežastis, kodėl tie pasikeitimai išprovokuoja pakitusias sąmonės būsenas, susijusias su psichodeline patirtimi.

Tarptautinės Smegenų Laboratorijos Champalimaud centre Lisabonoje narys Michael Schartner  ir jo kolega Christopher Timmermann mano, kad dirbtinis intelektas gali suteikti užuominų apie šį mechanizmą.

“Man pati įdomiausia smegenų savybė yra ta, kad jos sukelia patirtį. Smegenys savyje talpina vidinį išorinio pasaulio modelį, kuris pastoviai pildomas nauja sensorine informacija ir kai kurios to modelio dalys yra sąmoningai suvokiamos – patiriamos”, paaiškino Schartner. “Jei šio modelio atnaujinimo procesas yra sutrikdomas, pvz. psichodelikais, vidinis pasaulio paveikslas gali nuvažiuoti nuo bėgių ir prarasti ryšį su išoriniu pasauliu. Šis sutrikdymas yra svarbus studijuojant kaip atnaujinama informacija apie išorinį pasaulį, nes modelio atnaujinimo sutrikdymą smegenys  patiria tiesiogiai ir gali jį apibudinti žodžiais.”

“Natūralių vaizdinių generavimas su giliaisiais kompiuteriniais neuroniniais tinklais gali būti sutrikdytas vizualiai panašiai, o tai galbūt atskleidtų biologinio atitikmens mechanizmus, kurie galėtų iliustruoti žodinį apibūdinimą”, teigia Schartner.

Giliuoju neuroniniu tinklu dirbtinio intelekto mokslininkai vadina dirbtinį neuroninį tinklą, tarpusavyje susijusį daugeliu skaičiavimo sluoksnių. Tokie neuroniniai tinklai gali būti naudojami generuoti labai realistiškus žmonių veidus, taip vadinamus “deep fake” vaizdus, taip pat juos galima pritaikyti veidų atpažinimo technologijoms.

Tyrime, publikuotame Gamtos komunikacijose, mokslininkai atrado stebinantį panašumą tarp žmogaus smegenų ir giliųjų neuroninių tinklų veidų atpažinimo būdo. “Darbinis daugėlio inžinerinių žygdarbių mašininio mokymosi arklys yra puikiai išvystytas žmogaus vizualinės sistemos modelis”, tvirtina Schartner. “Jis gali padėti įsivaizduoti kaip psichodelikai sutrikdo suvokimą ir gali būti naudojamas kurti hipotezei kaip jutiminei informacijai neleidžiama atnaujinti pasaulio modelio smegenyse.”

Schartner seniau buvo įsitraukės į tyrimą, kuris atskleidė, kad psichodeliniai narkotikai sukelia ilgalaikį neuroninių signalų įvairovės padidėjimą. Jo kolega Timmerman buvo autorius tyrimo, parodžiusio, kad LSD sumažina neuroninį netikėtos stimuliacijos atsaką ir padidina atsaką pažįstamai stimuliacijai. Abu tyrimai suteikė atm tikrų įžvalgų apie smegenų dinamiką, kuri lemia kai kuriuos sąmoningos patirties aspektus.

Tačiau sąmonės nerviniai korelatai vis dar „toli gražu nėra aiškūs“, sakė Schartneris. „Ventralinis regos srautas žmogaus smegenyse, atrodo, yra raktas į vizualinę patirtį, tačiau jo tikrai nepakanka. Be to, dar reikia paaiškinti tikslų serotonino vaidmenį jutimo informacijos vartuose. Kitas didelis atviras klausimas yra tai, kaip tiksliai reikia organizuoti grįžtamąjį ryšį ir nervinės veiklos srautus, kad būtų suteikta bet kokia patirtis “.

“Kitas didelis, atviras klausimas yra kaip grįžtamasis ir atvirkštinis neuroninio aktyvumo ryšys sukelia bet kokią patirtį.” Jis pridėjo: “Psichodelikai yra svarbus įrankis ne tik spręndžiant sąmonės ir kūno sąveikos problemą, tačiau jie rodo daug žadančius rezultatus gydant depresiją ir nerimą.”

Susiję įrašai

Neurologinis psichodelikų mechanizmas

Neuroplastiškumas ir depresija

Chaosas ir tvarka paslaptingoje gamtos muzikoje

You may also like