Levanda

Psichoaktyvioji levanda

Psichoaktyvus augalas – levanda auga Viduržemio jūros regiono vakarinės Europos dalies šalių kalnuotose vietovėse. Kai pirmieji keliautojai ją parsivežė, levanda gana greitai paplito kitose pasaulio dalyse, o XVI a. jos jau žydėjo Anglijos soduose.

Levanda naudojama daugiau kaip 2500 metų, seniau – daugiausiai medicinoje. Biblinės nuorodos į levandas randamos Luko evangelijoje. Senovės Egipte ją naudodavo mumifikacijai, o romėnai kvepindavo viešąsias pirtis. Levandos pavadinimas kilęs iš lotyniško veiksmažodžio lavare – praustis.

Profesorius Hansas Peteris-Volzas teigia, kad milijonai žmonių yra priklausomi nuo vaistų nerimui gydyti, o levandų aliejus galėtų pakeisti benzodiazepinus ar SSRi antidepresantus.

Ekspertai kritikuoja psichiatro pasiūlymą, sakydami, kad levandų saugumo ir efektyvumo įrodymai nėra pakankami, taip pat šešėlį jo teiginiams meta interesų konfliktas dėl bendradarbiavimo su levandų aliejaus kapsulių gamintoju.
Augalai (kol jų neuždraudžia koks departamentas) yra lengvai prieinami visiems, todėl farmacijos kompanijos semiasi iš jų įkvėpimo, tačiau mažai kas suinteresuotas brangiuose klinikiniuose tyrimuose naudoti augalus, o ne patentuojamas ir ypač pelningas piliules.

Tų pačių prekeivių levandos pilulėmis – Dr. Willmar Schwabe Pharmaceuticals finansuojamame tyrime levados aliejaus poveikio mechanizmas lyginamas su populiariu raminamu vaistu – pregabalinu.
Mokslinėje apžvalgoje “Levandula angustifolia eterinio aliejaus naudojimas kaip papildoma terapija suaugusiųjų sveikatos priežiūroje” buvo nurodyti aštuoniasdešimt trys per 20 metų publikuoti straipsniai, kurių daugumoje levandų eterinis aliejus buvo įvardintas kaip efektyvi skausmą ir nerimą malšinanti priemonė, tačiau nagrinėti tyrimai nepasižymėjo aukšta kokybe.

Įrodymais pagrįstos papildomos ir alternatyvios medicinos žurnalas Hindawi publikavo straipsnį, kuriame teigiama, kad levandų aliejus mažina depresyvias nuotaikas sveikiems žmonėms ir aktyvina oksitocino neuronus pelių smegenyse.
Austrijos tyrimų populiarinimo agentūra finansavo tyrimą, kuriame atskleista, kad levandų aliejus reguliuoja imuninę ir neuroendokrininę sistemas trikdydamas triptofano (serotonino prekursoriaus) skaidymą.
Meksikoje atliktas tyrimas parodė, kad levandų aliejus reikšmingai sumažino nerimą, abstinenciją tabakui, sistolinį kraujo spaudimą ir pulsą, lyginant su placebu.

Levandos pagerino erdvinę – darbinę atmintį žiurkėms, su Alzheimerį primenančiais simptomais kitame tyrime.
Dar viename tyrime įkvėptas levandų aliejus labai sumažino kraujospūdį, širdies ritmą ir odos temperatūrą, o tai rodo, kad sumažėjo autonominis susijaudinimas. Levandų aliejaus grupės tiriamieji jautėsi labiau atsipalaidavę nei tiriamieji, kurie tik inhaliavo paprastą aliejų.

Levanda – psichoaktyvi. Kodėl dar neuždrausta?

You may also like