Ar smegenų uždegimas sukelia depresiją?

Depresija ir imuninė sistema

Specialios imuninės ląstelės – mikroglijos randamos smegenyse, vaidina pagrindinį vaidmenį procesuose, susijusiuose su uždegimais. Jos atsakingos ir už blogą nuotaiką, kurią sukelia kai kurios neuroninės ligos ir, galbūt, depresija. Davido Engblomo Linköping Universiteto mokslininkų grupė praleido daug metų bandydama suprasti, kodėl uždegimai kūne, kuriuos dažnai išprovokuoja peršalimas ar gripas, priverčia mus jaustis taip blogai, kad norime sulįsti į savo kiautą. Pasirodo, imuninių ląstelių aktyvumas paveikia ir nervines ląsteles. Kadangi smegenys yra jautrios ir gerai apsaugotos, paprastos imuninės ląstelės negali į jas patekti. Smegenyse už imunitetą atsakingos specialios ląstelės – mikroglijos.

Anksčiau atlikti tyrimai parodė, kad mikroglijos yra aktyvuojamos sergant kai kuriomis neurologinėmis ligomis: alzheimeriu, parkinsonu, ar ištikus insultui. Žmonės, kenčiantys nuo šių būklių, dažnai jaučiasi blogai emociškai. Kiti tyrimai parodė, kad uždegiminiai procesai skatina ir depresijos atsiradimą. Būtent tai paskatino naujosios mokslinės studijos autorius atidžiau ištyrinėti, ar mikroglijos susijusios su nuotaikos reguliavimu atsiradus uždegimui.

“Tyrimas parodė, kad gyvūnai jaučiasi blogai, kai mes aktyvuojame mikroglijų ląsteles. Mes pademonstravome, kad dvi signalinės molekulės: interleukinas-6 ir prostaglandinas E2 yra ypač svarbios šiuose procesuose. Visai nenuostabu, kad pagrindinį vaidmenį vaidina šie signaliniai junginiai, tačiau mes šiek tiek nustebome, sužinoję, kad būtent mikroglijų ląstelės gali paleisti šias molekules”, – sako Davidas Englomas, Biomedicininių ir Klinikinių Mokslų Deprartamento profesorius Linköping Universitete.

Uždegimo metu, skirtingi ląstelių tipai pradeda daug procesų. Nustatyti įvairių ląstelių tipų vaidmenis kūne ir atpažinti jų poveikį, yra vienas iš iššūkių. Šiame tyrime mokslininkai naudojosi technika, vadinama chemogenetika, leidusia įjungti būtent mikroglijų ląsteles pelių smegenyse. Mokslininkai jas aktyvavo palikę peles speficinėje aplinkoje. Vėliau pelės tos aplinkos vengė, o tai leido mokslininkams suprasti, kad joms patirtis nepatiko. Pelės taip pat parodė mažesnį susidomėjimą saldžiu tirpalu, kuris įprastomis aplinkybėmis jas labai gundo.

Bandydami išsiaiškinti ar mikroglijų ląstelės yra svarbi grandis tarp imuninės sistemos ir nuotaikos, mokslininkai tyrinėjo kas vyksta, kai mikroglijų ląstelės yra užblokuojamos. Kai jos negalėjo būti aktyvuotos, pelės nesijautė blogai net su uždegimu smegenyse. Tai paremia idėją, kad šios ląstelės vaidina svarbų vaidmenį ir emociniame procese.

Tyrimo rezultatai parodė, kad mikroglijų ląstelių aktyvavimas sukelia pelėms pasibjaurėjimą ir neigiamą nuotaiką. Galima daryti prielaidą, kad panašūs procesai vyksta ir žmogaus smegenyse, sergant tam tikromis ligomis. Mikroglijų ląstelės gali išprovokuuoti prislėgtą žmogaus būseną sergant su uždegimais susijusiomis ligomis, tokiomis kaip depresija. Jei paaiškės, kad žmogaus smegenų mechanizmas veikia panašiai, galima bus sukurti šį procesą stabdančias priemones.

Susiję įrašai

Covid-19 sukelia neurologinius sutrikimus

UFC taikys psichodelikus gydant kovotojų smegenų traumas

DMT tyrimai teikia vilčių insulto aukoms

Haliucinogeninė arbata gydyti alzheimeriui

Moksliniai straipsniai

Mikroglijos aktyvacija sukelia neigiamą afektinę būseną

You may also like