psilocibinas

Magiški grybai

– Paul Stamets

Psilocibinas

Denveris JAV Kolorado valstijoje priėmė įstatymą, dekriminalizuojantį magiškus grybus, pasižyminčius psichodeliniu poveikiu. Tai reiškia, kad jie vis dar draudžiami, bet greičiausiai juos vartodamas Denveryje nebūsite nubaustas.

Tai gamtoje natūraliai augantys grybai, naudojami dėl sukeliamų haliucinacijų. Suvalgius grybą, jame esantis junginys psilocibinas yra kūno konvertuojamas į psichoaktyvų alkaloidą psilociną. Psilocybin genčiai priklauso daug grybų, ir daugelis jų labai panašūs į kitas, mirtinai nuodingų grybų rūšis, todėl vartoti natūraliai augančius grybus neturint pakankamo žinių bagažo gali būti mirtinai pavojinga. Tačiau pagal David Nutt skalę, psilocybin grybai priskiriami prie pačių nepavojingiausių narkotinių medžiagų (alkoholis ar nikotinas yra daug rizikingesni). Jie nesukelia priklausomybės, ir į ligoninę nusiunčia daug rečiau nei daugelis kitų narkotinių medžiagų.

Psilocino molekulė labai primena LSD, smegenyse veikia tuos pačius seratonino receptorius ir bent jau išankstiniai mokslinių tyrimų rezultatai rodo didelį potencialą gydant nerimo ir depresijos sutrikimus. John Hopkins universiteto mokslininkai nustatė, kad net vienintelė dozė psilocino, gali pagerinti savijautą daugeliui mėnesių.

Trumpa psilocibino istorija

Archeologiniai kasinėjimai Sacharoje įrodo, kad žmonija vartoja haliucinogeninius grybus bent 7000 metų. Grybai vaizduojami priešistoriniame mene visame pasaulyje, dažniausiai religiniuose motyvuose arba socialinėse ceremonijose. Ypatinga jų svarba matoma Actekų ir Majų civilizacijos reliktuose, randamuose Meksikoje ir Gvatemaloje. XV ir XVI amžiuje ispanų užkariautojai uždraudė religines praktikas su magiškais grybais diegdami krikščionybę.

Maria Sabina

Maria Sabina

Vietiniai šamanai iki šių dienų slapčia saugojo senovinę kultūrą ir religinius ritualus.

Pirmas žinomas “apsinuodijimas” psichodeliniais grybais vakaruose įvyko 1799’aisiais, kai keturiems vaikams per klaida buvo suvalgydinti Psilocybe semilanceata grybukai. Pirmą kartą psilociną iš grybų išskyrė garsus šveicarų chemikas Albert Hoffman (tas pats, kuris susintetino ir LSD). Po metų psilocinas buvo susintetintas laboratorijoje.

Buvęs J. P. Morgan & Company vice-prezidentas Gordon Wasson buvo pakvaišęs dėl šių grybų. 1955’aisiais jis nuvyko į Meksiką aplankyti Marijos Sabinos, garsios Mazatekų genties grybų šamanės. Ji supažindino Gordoną su magiškaisiais grybais ir dvasiniu šamanizmu. Grįžęs jis aprašė patirtus įspūdžius ir išspausdino juos 1957’ųjų  Time Magazine. Tai tapo magiškųjų grybų populiarumo pradžia. Vėliau Timothy Leary ir Richard Alpert pradėjo liūdnai pagarsėjusį Harvardo Psilocibino projektą. Grybai, kaip ir LSD, buvo uždrausti 1971’aisiais. Šiuo metu mokslininkai Europoje ir Amerikoje, gavę kontroliuojančių organizacijų leidimą tiria psilocibino poveikį gydant emocinius sutrikimus.

Poveikis

Vidutinė dozė gali sukelti intensyvias emocijas, instrospekciją, pakitusią sąmonės būseną, tarsi būtumėte tarp sapno ir realybės. Magnetinio rezonanso  tyrimas parodė, kad neurologinė magiškais grybais paveiktų smegenų būsena panaši į sapnuojančio žmogaus. Sutrinka juslės, išsikreipia laiko suvokimas, galima patirti sinesteziją. Suvalgius grybų, jų poveikis pajuntamas po valandos arba kiek daugiau. Pasaulis aplink jus ims keistis: aplink šviesą galite pradėti matyti halus, o užmerkus akis įvairius geometrinius raštus ir formas. Mintys ir jausmai taip pat pakis. Gali užplūsti mintys ir jausmai, kurių vengiate kasdienybėje, ištikti nuostaba, vienybės jausmas su gamta, jus supančiais žmonėmis. Dažnai jaučiamos tiek geros tiek blogos emocijos. Nesvarbu ar jos teigiamos ar neigiamos, rekomenduojama nesipriešinti. Net patyrusieji blogas emocijas dažnai pasakoja apie susitaikymą su jomis ir išsilaisvinimą.

Fiziologinis poveikis gali skirtis priklausomai nuo žmogaus. Galimas nedidelis kraujo spaudimo pokytis, svaigulys, pykinimas, išsiplėtę vyzdžiai, drebulys, koordinacijos sutrikimai. Yra pasitaikę galvos skausmo kitą dieną atvejų.

Netinkamai pasiruošus, nesant saugioje aplinkoje, arba esant blogos psichologinės būsenos, patirtis gali būti labai nemaloni. Derėtų šių grybų vengti, jei turite genetinį polinkį psichikos ligoms (pvz. kažkas iš artimų giminaičių serga šizofrenija).

Nauda

Iki uždraudimo, 1960-1970’aisiais netais daug tyrimų parodė didelį šiuose grybuose randamų psichoaktyvių medžiagų efektyvumą gydant klasterinį galvos skausmą, depresiją, priklausomybes. Nepaisant ypač pozityvių tyrimų rezultatų, kultūrinės revoliucijos išprovokuotas draudimas sustabdė visus tyrimus dešimtmečiams.

Klasterinis galvos skausmas yra ypač skausmingas, užgožiantis ir kankinantis sutrikimas. Nuo migrenos skiriasi daug didesniu skausmo intensyvumu, tačiau netrunka taip ilgai. Šiuo metu dar nėra didelės apimties tyrimų apie psilocibino poveikį sutrikimo gydymui, tačiau didžiulis skaičius liudijimų pritraukė medikų ir mokslininkų dėmesį. Tai įvyko 2000’ųjų viduryje, kai ligoniai, vartoję LSD ir psilocibiną rekreaciniais tikslais informavo gydytojus apie visišką išgyjimą.

Didelis skaičius istorijų atkreipė dėmesį ir į psichodelikų potencialą gydant nerimą, depresiją ir obsesinį – kompulsinį sutrikimą.

Susiję įrašai

Didžiausias magiškų grybų klinikinis tyrimas

Naudingų sveikatai grybų auginimas

Psilocibinas veikia keturis kartus geriau nei antidepresantai

Magiški grybai gali gydyti klasterinį galvos skausmą ir migreną

Legali psichodelinė psichoterapija gydyti depresijai

Malda ar haliucinogeniniai grybai, išgrdus mirtino vėžio diagnozę?

Startuolis, investuojantis į depresijos gyydmą psilocibinu, skelbia pirminį viešą akcijų siūlymą

 

You may also like

One comment

  • Nigggger 21st rugpjūčio 2021  

    Kur rast galima cia del draugo klausiu

Leave a comment