Ribinis asmenybės sutrikimas

Magiški grybai ir socialinė izoliacija

www.inverse.com

Mes visi jaučiame socialinę izoliaciją skirtingai: vieniems ji nedaro jokio poveikio, kiti gali jausti dvasinį skausmą dienas ar net mėnesius net po iš pirmo žvilgsnio nereikšmingų situacijų. Šie jausmai, lengvai galintis suaktyvinti emocinę spiralę žemyn, nėra lengvai kontroliuojami, taip pat juos sunku suprasti. 2016 metais Šveicarijoje buvo atliktas mokslinis tyrimas, kuris parodė, kad socialinio nerimo simptomus galima palengvinti Psilocibinu (psichoaktyvia magiškųjų grybų medžiaga). Tai vienas iš daug žadančių tyrimų, kuriuos pradėti nėra lengva dėl visuotinio haliucinogeninių medžiagų draudimo.

INVERSE.COM kalbėjosi su tyrimui vadovaujančia mokslininke Katrin Preller, publikavusia straipsnį apie praktinį psilocibino taikymą, moksliniame žurnale Nacionalinės mokslų akademijos procesai (PNAS):

Dėl aiškumo, mes gi nekalbame apie grybus, tiesa? Tik psilocibiną?

Mes niekam nedavėme jokių grybų. Naudojome sintetitinį, chemiškai išgautą psilocibiną. Magiškuose grybuose yra ir kitų veiklių medžiagų, be to, juos sunku dozuoti. Mes naudojome gryną psilocibiną.

Kaip pastebima tyrime, sergantys psichinėmis ligomis dažnai patyria socialinę atskirtį. Šis tyrimas buvo atliekamas su psichiškai sveikais tiriamaisiais. Ar ketinate pakartoti tyrimą su  subjektais, kenčiančiais nuo problematiškos socialinės atskirties?

Mes dirbame su uždraustomis medžiagomis, todėl pirmas etapas visada yra bandymai su gyvūnais. Kitas etapas – bandymai su sveikais žmonėmis, kuriuos mes ir atlikome. Lengviausia tirti sveikus žmones, ir šiuo tyrimu mes bandėme suprasti poveikio mechanizmą ir atsakyti į klausimą ar jis išties veikia. Jei nepamatytumėme pozityvių rezultatų, apie šios medžiagos taikymą sergantiems individams net nesvarstytumėme.

Buvo atlikta daug tyrimų aiškinantis haliucinogeninių medžiagų naudą dvasinei sveikatai, tačiau šis tyrimas analizuoja atskirties jausmų palengvinimo būdus. Ar matote galimą pritaikymą žmonėms, kenčiantiems nuo ribinio asmenybės sutrikimo, kurie labai bijo būti atstumti, apleisti, ar vieniši?

Be jokios abejonės. Ribinis asmenybės sutrikimas ir socialinio nerimo sutrikimas yra akivaizdūs pavyzdžiai. Taip pat depresija. Jei einu gatve ir pamatau kažką, kas su manimi nepasisveikina, aš pagalvoju “na, turbūt jis manęs nepamatė”. Depresija sergantis žmogus save įkalina  “Ką aš padariau blogai? Kodėl jis manęs nemėgsta?” minčių cikle. Tam tikrų sutrikimų bruožas yra didelis jautrumas atstūmimui. Dauguma psichinių problemų pasižymi ir socialiniu deficitu.

Ar ketinate tęsti tyrimus? Koks kitas žingsnis?

Iš pradžių mes norėjome suprasti farmakologinį mechanizmą. Aišku būtų nuostabu, jei kažkas pasinaudotų mūsų surinkta informacija ir sukurtų medikamentinį būdą paveikti mūsų nustatytus receptorius ir transmiterius, tačiau tai yra sudėtinga ir mes negalime patys to padaryti savo laboratorijoje. Šiuo metu planuojame atlikti kitą psilocibino tyrimą su depresija sergančiais pacientais.

Mokslinis straipsnis

(Kastalia Medrano Balandžio 20, 2016)

 

PARAMA

Galite prisidėti prie psichedelikų renesanso tapdami mūsų remėjais čia, įsigydami psichodelinį džemperį La Catrina, prenumeruodami naujienas (viršuje dešinėje), prenumeruodami mus Facebook, arba prisijungdami prie Psichedelinės psichoterapijos Facebook grupės.

 

 

 

You may also like

Leave a comment