Kaip psichiatrai išrašys psichodelikus?

Psichiatrai ir psichoterapeutai turi būti kompetetingi atsirandant naujai industrijai

  • Prognozuojama, kad psichodelinė terapija 2027-aisiais metais bus 7 milijardų dolerių industrija.
  • Augantys psilocibino, MDMA, ibogaino ir LSD moksliniai tyrimai žada proveržį gydant įvairius psichikos sutrikimus
  • Terapeutai negalės tiesiog išrašyti receptą ir išsiųsti pacientą, o tai paskatins naujus darbo metodus

Psichodelinė psichoterapija yra neišvengiama. Prognozuojama, kad per 6 metus šios naujos terapijos tinka pasieks 7 milijardus dolerių. Judėjimo pionierių ir investuotojų, tokių kaip Tim Ferris dėka, psilocibino, LSD, ibogaino MDMA ir LSD protokolai gydyti depresiją. potrauminio streso sutrikimo sindromą, priklausomybes ir egzistencinį stresą, kuriami dabar.

Kaip psichiatrai prisitaikys prie šių naujų junginių?

Tai nėra lengvas klausimas. Priešingai nei su rinkoje esančiais antidepresantais, tu negali apsilankyti pas psichiatrą ar gydytoją ir gauti receptą per 10 minučių – kaip ilgą laiką vyksta modernioje psichiatrijoje, turint omenyje, kad antidepresantai neveikia geriau už pokalbio terapiją (arba kaip rodo šis meta – tyrimas, veikia geriau su psichoterapija) ir pasižymi daugeliu šalutinių poveikių. Vienas dažniausių jų – svorio didėjimas, kuris gali sukelti visą aibę medicininių ir psichinės sveikatos problemų.

Psichodelikai irgi kelia rizikas. Ankstyvieji esketamino tyrimai (šis ketaminu paremtas junginys iš tiesų nėra psichodelikas, tačiau mėgstama priskirti jį šiai kategorijai) parodė dalykų, kurie irgi neskamba labai įkvepiančiai:

 

“Analizuodami JAV Federalinės Maisto ir Vaistų Administracijos praneštus nepageidaujamus reiškinius, autoriai nustatė kelis nepageidaujamus reiškinius, susijusius su nosies purškalo  – esketamino vartojimu, tokius kaip atsiribojimas, sedacija, girtumo jausmas, baigta savižudybė ir ypač savižudybės bei savęs žalojimo ideacija.”

Tai nereiškia, kad jau reikia nurašyti protokolą, kuris bandymuose pasirodė efektyvus (nors ir su vėliau atsiradusiomis problemomis). Liudijimai iš kenčiančių nuo depresijos buvo teigiami. Dar svarbiau, JAV atsirandančios Ketamino klinikos naudoja griežtus protokolus, kurie prieštarauja daugeliui antidepresantais grįstų psichiatrinių vertinimų. Šios terapinės srities tyrinėjimas turi būti tęsiamas, tačiau labai atsargiai.

Jūs negalite suvartoti psichodelikų ir ramiai stumtis pro savo dieną. Priešingai nei SSRi ir SNRi antidepresantų atveju, nereikia laukti ištisų savaičių, kad pajustumėte poveikį. Šis modelis visiškai kitoks, nei dabartiniai psichiatrijos protokolai. Jei ketinama psichodelinę terapiją integruoti į psichiatriją, psichinės sveikatos priežiūros specialistams reikia mokymų. Jiems reikės prisitaikyti. Bus neįmanoma nukirsti kampų.

Be teisinių kliūčių (kurios pasaulyje po truputį šalinamos), “psichodelikams turėtų būti taikomos rizikos vertinimo ir kontroliavimo strategijos”, rašo Paulas Tullsas žurnale NaturePsichodelikų išrašymas turėtų būti susietas su psichoterapijos komponentu ir sertifikuotais specialistais. Vyksta diskusijos su JAV federaline maisto ir vaistų administracija, ar psichodelikus dozuojančius terapeutus reikia mokyti, kas turėtų tą mokymą sudaryti, taip pat, ar reikia reikalauti specialaus sertifikato.

 

Tai tikrai sukels iššūkių. Kaip rašo Tullsas, kai kurie terapeutai Amerikoje jau 30 metų siūlo federalinį įstatymą, kuris primena LSD sesijas 1950-aisais ir MDMA sesijas 1970-aisiais. Iš tiesų, prieš kriminalizavimą, LSD buvo daugiau nei 1000 tyrimų dalis, tačiau žinoma, kad naudoti placebą nėra lengva (tam tikrose klinikiniuose bandymuose buvo naudojamas niacinas). Dabar kuriami išsamūs protokolai, atsiranda ankstyvųjų pionierių dėka.

Psichodelikai veržiasi į industriją su nusistovėjusiomis praktikomis. Kai kurie terapeutai greičiausiai išliks skeptiški, kiti, naudodami psichodelikus, gali nebūti tinkamai apmokyti, o pacientams susidūrus su nepageidaujamu poveikiu, tai gali sukelti problemas visai sferai. Psichoterapija visada bus būtina, tiek prieš, tiek po psichodelikų naudojimo. Industrijoje, kuri įpratusi prie išrašomų receptų, be gilių egzistencinių tyrimų su savo pacientais, kurioje daug pacientų įpratę prie greitų apsilankymų, kad papildytų savo piliulių atsargas, reikalinga didžiulė mokymosi kreivė.

Nors yra daug vilčių, kad psichodelinė terapija sulauks didžiulio palaikymo, labiau tikėtinas variantas – specializuotos klinikos (kaip šiandien vyksta su ketaminu). Be jokios abejonės, atsiras žaidėjų, neturinčių jokios patirties su psichodelikais, suinteresuotų tik ekonomine nauda. Tai jau matosi, kaip grybams po lietaus dygstant psichodeliniams startuoliams ir į juos tekant pinigams. Konkuruojančios jėgos tarp pelno siekimo ir psichodelinių ritualų, tikrai sukurs trintį.

Nepaisant to, naujai industrijai reikia pinigų, kad atsiplėštų nuo žemės. Reikia tik viltis pritaikyti prie psichodelinio modelio pasekmių pasauliui. Tai nelengvas pasiūlymas tiems, kas pratę prie greitos grąžos. O dabar trūksta terapeutų, kurie pakankamai drąsūs, kad tyrinėtų nepažįstamas žemes savo pačių teritorijoje. Tokias, prie kurių jie nepratę.

Parengta pagal Big Think

Susiję įrašai

Psichiatro požiūris. Psichodelikai ir traumos gydymas

Psichoterapeutės požiūris. Ką veikti su psichodelikais

Nebegalime ignoruoti psichodelikų potencialo gydyti psichikos sutrikimus

 

You may also like