Ar psichodelikai gali gydyti mitybos sutrikimus?

2019-aisaiis metais kibirkščiuojantis psichodelinių tyrimų laukas sulaukė rimto pastiprinimo. Johns Hopkins medicinos mokslininkai gavo 17 milijonų dolerių finansavimą Sąmonės ir Psichodelinių tyrimų centro steigimui. Tai yra pirmoji tokio tipo įstaiga Jungtinėse Amerikos valstijose. Centro paskirtis – tirti psichodelinių junginių efektyvumą gydant pluoštą dvasinės sveikatos sutrikimų. Nors dauguma šiuo metu vykstančių mokslinių tyrimų orientuojasi į psichodelikų taikymą gydyti depresijai, nerimo sutrikimams, potrauminio streso sindromui ir priklausomybės ligoms, naujai įsteigtas centras ėmėsi ir kiek netikėtos tyrimų krypties: psichodelinių narkotikų taikymas gydyti anoreksijai (anorexia nervosa).

Anoreksija yra psichinė liga, pasireiškianti valgymo sutrikimais, kurie išprovokuoja ypač mažą kūno svorį, iškreiptą savo kūno suvokimą ir baimę priaugti svorio. Anoreksija sergantys asmenys imasi ekstremalių, pavojingų gyvybei priemonių, bandydami kontroliuoti savo svorį ir valgymo įpročius. Tai sukelia širdies problemas, kaulų retėjimą, anemiją ir gali pasibaigti mirtimi.

Iš tiesų, anoreksija gali būti atsakinga už daugiau mirčių nei kiti dvasiniai sutrikimai. To priežastis – su fiziniu degradavimu susiję ligos simptomai ir efektyvių pagalbos priemonių trūkumas. Šiuo metu ligoniams padedama bandant jiems padėti auginti svorį ir taikant kognityvinę elgesio terapiją. Pasak 2017 metais atlikto tyrimo, gydymo efektyvumas siekia tik 48%.

Vertindami psilocibino (haliucinogeninių grybų veikliosios medžiagos) bandymuose rodomą efektyvumą padėti sergantiems gydymui atsparia depresija, Johns Hopkins universiteto mokslininkai yra atsargiai viltingi, kad šis klasikinis psichodelikas gali padėti ir šiuo atveju. Greičiausiai tyrimui pabaigti prireiks 2-3 metų, tačiau pats mokslinis bandymas gali trukti 8 mėnesius.

 

Tyrimo struktūra primena psilocibino klinikinius tyrimus kitiems sutrikimams, kuriuos vykdė Johns Hopkins mokslininkai. Po mėnesio pasiruošimo, tyrimo dalyviai dalyvaus dvejose 6-8 valandų trukmės psilocibino sesijose, tarp kurių – 2 savaičių pauzė. Pirmos sesijos metu duodama 20 mg psilocibino, antrosios – 20 arba 25 mg. Nors šalia padejėjai, šios sesijos neprimena terapijos. Pasak po-doktorantūrinio tyrimo bendradarbės Johns Hopkins psichodelinių tyrimų grupėje Natalie Gukasyan, pacientai skatinami nerti gilyn į savo sąmonę.

Psichodelines sesijas seka jų aptarimas sekančią dieną, o tada kitas – po savaitės. Po antrosios sesijos pacientams leidžiama patirtį mėnesį integruoti su patarėjų pagalba tam, kad pacientai suvoktų savo ligą. Terapijos pagrindas – motyvacinis interviu. Tai yra psichologinės pagalbos būdas, kurio metu stengiamasi pacientui padėti rasti vidinę motyvaciją keisti savo elgesį, sprendžiant jo vidines baimes ir abejones. Pasibaigus bandymui, pacientų progresas ir gydymo efektyvumas bus įvertintas po 6 mėnesių.

Nors psilocibino potencialo gydyti anoreksiją tyrimas yra pirmasis, 2017 metais buvo apklausti 16 asmenų, kenčiančių nuo mitybos sutrikimų. Visi jie dalyvavo psichodelinio nuoviro Ajavaskos ceremonijoje. Vienuolika dalyvių teigė, kad psichodelinė sesija sumažino jų ligos simptomus, o 14 tvirtino, kad narkotikas jiems padėjo išmokti geriau reguliuoti savo emocinę būseną. Apie klasikinių psichodelikų poveikį gydantis nuo mitybos sutrikimų galima surasti ir išgijusių asmenų pasakojimų.

2013-aisias atliktoje apžvalgoje, kuri tyrė ribotą naudojamų gydymo būdų efektyvumą mokslininkai nustatė, kad pasipriešinimas gydymui susijęs su ego – sintonine ligos prigimtimi: kitaip tariant, daugelis elgesio modelių, vertybių ar jausmų, kurie slepiasi po ligos simptomais kyla iš ego poreikių. Ego suskaidymas yra vienas iš esminių psichodelinės patirties požymių, todėl pakitusioje sąmonės būsenoje pacientai gali pažvelgti į save ir pasaulį iš kitos perspektyvos.

Labai dažnai sergantys anoreksija asmenys turi ir kitų dvasinių ligų, todėl psilocibinas sutrikimą gali gydyti ir ne tiesiogiai, o veikdamas bendrą psichinę sveikatą. Sergantys anoreksija dažnai kenčia nuo depresijos, nerimo sutrikimų, obscesinio – kompulsinio sutrikimo arba turi trauminės patirties.

Nors anoreksija klasifikuojama kaip psichinis sutrikimas, tyrimai atskleidžia ir fiziologinius šios ligos komponentus: kūne vyksta procesai, įkalinantys žmones bado arba perdėto mankštinimosi elgesio šablonuose.

Susiję įrašai

Neuroplastiškumas ir depresija

Šamaniška arbata gali būti proveržis alzheimerio gydyme

Navigacija psichodelinės savigydos minų lauke

Kaip psichodelikai ateina į sveikatos apsaugos sistemą

Eksperimentinė terapija depresijai gydyti jau pasiekiama

Haliucinogenai

Psilocibinas veikia keturis kartus geriau nei antidepresantai

You may also like