Apsinešęs kaip kūdikis

Ar pamenat pasaulį, kai buvote trejų? Turbūt jis buvo didelis, be galo įdomus ir stebinantis. Dabar atrodantys nesvarbūs, dalykai buvo nepaprastai svarbūs. Emocijos buvo tarsi linksmieji kalneliai: būdavote arba užkrečiančiai laimingas arba dramatiškai nelaimingas. Anglų romantizmo poetas William Wordsworth manė, kad vaikystėje mes esame dieviškos būsenos: arčiausiai to, ką galima vadinti rojumi. Į pasaulį žvelgėme nuostaba žaižaruojančiomis akimis, be išankstinių nuostatų ar filtrų.

Bėgant laikui ir augant patirčiai, sluoksniavosi ir Jūsų smegenys, formavosi ego. Suaugus protas įgunda apdoroti informaciją labai greitai: naudodamas patirtis iš praeities, prognozuoja ateitį. Priimta tai vadinti išmintimi. Tačiau ar tokia išmintis visada naudinga?

Mokslininkų komanda Londono imperatoriškame koledže nustatė, kad įprastai smegenys naudoja nepriklausomus neuronų tinklus skirtingoms užduotims tokioms kaip rega, judesys ir klausa. Paveikus smegenis LSD, ši atskirtis sumažėja, jos tampa vieningesnėmis. Daugeliu aspektų psichedelikais paveiktos smegenys primena mažo vaiko sąmonės būseną: laisva ir neapribota, kūrybinga ir hiper emocionali. Tyrime dalyvaujančių savanorių LSD paveiktose smegenyse vaizdą apdorojo ne tik vizualinė žievė, bet ir tame paprastai nedalyvaujantys nerviniai centrai.

Pastaba: www.psichonautai.lt kolektyvas griežtai nerekomenduoja eksperimentuoti su psichodelinėmis narkotinėmis medžiagomis tinkamai nepasiruošus, neįvertinus rizikos ir nepasikonsultavus su profesionalais. Psichoaktyvių medžiagų naudojimas ar turėjimas draudžiamas Lietuvos įstatymais ir gręsia baudžiamoji atsakomybė. 

You may also like

328 comments

Leave a comment