priklausomybes marius garbilavicius

Maksimalietis Marius Gabrilavičius ir jo posovietinis šamanizmas

Priklausomybės

Žmogaus smegenys yra sudėtingas įpročių formavimo mechanizmas. Taupydamos energetinius resursus jos stengiasi automatizuoti mūsų dažnai atliekamas funkcijas, kad jas atliktumėme nepastebimai. Atsikėliau, nuėjau į dušą, apsirengiau, išgėriau kavos, peržvelgiau naujienų portalus: daugelį veiksmų šį rytą atlikau beveik automatiniu režimu, nesusimąstydamas apie jų seką ar algoritmus. Formuojant įpročius naudojamos cheminės medžiagos – neurotransmiteriai, kurie padeda neuronams smegenyse komunikuoti tarpusavyje. Mūsų emocijos, pasaulio suvokimas ir mąstymas yra neuronų komunikacijos rezultatas. Tokie neurotransmiteriai kaip dopaminas, susijęs su greitu malonumo jausmu, tiesiogiai dalyvauja įpročių formavime ir yra labai reikalingi kasdienėm funkcijom atlikti.

Dopamino sistemoje veikia ir daugelis pavojingų mums žinomų narkotikų: alkoholis, heroinas, kokainas, amfetaminas, nikotinas. Šios cheminės medžiagos sustabdo dopamino pašalinimą iš jungčių tarp neuronų, todėl ilgiau jaučiame malonumo jausmą. Malonumo, kuris nebeveikia kaip emocinis atlygis už atliktą darbą, Tai malonumas, kuris buvo sukeltas dirbtinai, naudojant cheminę medžiagą. Naudodami dopamino sistemoje veikiančias narkotines medžiagas mes tarsi įsilaužiame į smegenų įpročių formavimo mechanizmą ir imame jį naudoti ne pagal paskirtį. Taip elgtis mus gali skatinti visas pluoštas skirtingų priežasčių: psichologinės problemos (malonumo jausmu bandome sumažinti kančią), kultūra (dopamino sistemoje veikiančių narkotinių medžiagų vartojimas pradėjo darytis mūsų kultūros dalimi basam piemeniui sukramčius prarūgusią vynuogę), genetiniai ypatumai (kai kurių žmonių neurologiniai mechanizmai formuoja priklausomybes greičiau nei kitų).

Priklausomybes suformuoti yra lengviau nei jų atsikratyti, todėl kapitalistinėje visuomenėje tiek priklausomybių kūrimas tiek jų gydymas yra verslas. Verslas yra kartu veikiančių žmonių organizacija, siekianti pelno. Pinigai netiesiogiai veikia dopamino sistemą, nes jie leidžia patirti malonumus. Kaip ir narkomanas, bandydamas sumažinti abstinencijos kančią, gali išplėšti magnetolą iš jūsų automobilio, taip ir verslas gali veikti neetiškai pardavinėdamas nenaudingas paslaugas ar žalingus produktus. Priklausomybę turintys žmonės sudaro didelę vartotojų rinka. Joje bando uždirbti (teisybė, ne visada etiškai) farmacijos kompanijos, privačios klinikos, psichoterapeutai. Taip pat raganos, šarlatanai, ezoterikai burtininkai ir apgavikai. Pastarųjų asmenų grupėje yra tiek amoralių cinikų, tiek savo sugebėjimais įtikėjusių personažų.

Marius Gabrilavičius – “Maksimalietis”

Vienam iš jų ir skirtas šis tekstas. Marius Gabrilavičius save vadinantis Maksimaliečio pseudonimu yra dailidės išsilavinimą (remiantis žurnalistės Ritos Miliūtės atliktu tyrimu) turintis verslininkas, besiskelbiantis psichoterapeutu. Jo Facebook paskyroje pateikiama informacija apie hipnoterapeuto išsilavinimą Chrysalis organizacijoje. Tai yra privati įmonė, parduodanti psichologijos kursus, kurie, pasak jų, turėtų pagerinti juos lankančiųjų gyvenimo įgūdžius. Oficialiame tinklapyje skelbiama, kad organizacijos suteikiamas diplomas galėtų būti “pripažintas kelias į aukštesnįjį išsilavinimą”. Taigi organizacija nėra nei koledžas nei universitetas, galintis rengti licenzijuotus psichologijos specialistus su aukštojo mokslo diplomu.

Mariaus Gabrilavičiaus vadovaujama organizacja všį “Maksimalistinės psichoterapijos draugija” aktyviai pardavinėja gydymo nuo priklausomybių paslaugas, o jo valdomas naujienų portalas www.minfo.lt platina tekstus nukreiptus prieš homoseksualus, vakcinas, 5G ryšį. Portale pateikiamos mokslininkų bendruomenės itin neigiamai vertinamos visuomenės veikėjų Ugniaus Kiguolio, Jolantos Blažytės ir Dainiaus Kepenio nuomonės. 

Marius Gabrilavičius – “Maksimalietis” teigia, kad gydydamas priklausomybes nuo narkotinių medžiagų naudoja savo sukurtą metodiką, kurią vadina “kodavimu nuo priklausomybių”. Kodavimas yra žinomas kaip sovietų laikais rusų – ukrainiečių psichiatro Aleksandro Dovženkos sukurtas terapijos būdas, paremtas priklausomybe sergančio asmens bauginimu. Paprastai pacientas įtikinamas, kad jam suleistas vaistas, kuris sureagavęs su alkoholiu gali sukelti mirtį. Šis gydymo nuo alkoholizmo būdas yra populiarus tik posovietinėse šalyse, o jo efektyvumas nėra moksliškai įrodytas. 

Verslininkas Marius Gabrilavičius yra aktyvus visuomenininkas, dalyvaujantis įvairiose protesto akcijose. Taip pat savo socialinio tinklo paskyrose jis platina įvairias ultra-dešiniąsias konspiracijos teorijas, kurias, siekdamas destabilizuoti vakarų demokratijas, aktyviai remia Rusijos spec. tarnybų interneto trolių fabrikas. Savo skelbimuose Marius Gabrilavičius  dažnai pateikia nuorodas ir į rusiškas žiniasklaidos priemones o kartais teigiamus straipsnius apie Vladimirą Putiną.

 

 

Kaip sukurti sektą naudojantis sergančiaisiais priklausomybės ligomis

Marius Gabrilavičius didina savo sekėjų būrį seniai išbandytais būdais. Vienas žinomiausių panašių pavyzdžių yra Scientologijos sekta. Jos įkūrėjas, fantastinių romanų rašytojas L. Ron Hubbard savo psichologinius sutrikimus sprendė įkūręs organizaciją ir surašęs jos mitologiją. Scientologijos kultas dar 1966 metais įkūrė organizaciją “Narconon”, skirtą gydyti priklausomybes. Šios organizacijos metodai mokslininkų buvo įvertinti kaip apgavikiški, pavojingi ir mediciniškai neteisingi. Priklausomybe sergantieji ir jų artimieji dažnai desperatiškai ieško pagalbos, todėl įvairūs kultai traktuoja juos kaip lengvą grobį.

Ar Marius Gabrilavičius yra Lietuvos L. Ron Hubbard o jo organizacija “M.G. Maksimalietis” primena Scientologijos sektą? Panašumu tikrai yra. Scientologai savo doktriną grindžia rašytojo L. Ron Hubbard fantazijomis. Nors ir suraitė kygą, Marius Gabrilavičius rašytoju vadintis kolkas negali, o fantazijų nesukūrė pats: jas tik  pasiskolino iš neseniai pasaulyje išpoliarėjusio Qanon sąmokslo. Tai dar viena, nelabai įdomi istorija, kiek primenanti David Icke masonų – reptiloidų sąmokslą. Q konspiraciją prieš kelis metus pagimdė keli anoniminiai 4Chan pranešimų lentos dalyviai. Ja įrodinėjama, kad pasaulinis slaptas pedofilų tinklas, kuriame dalyvauja kairieji politiniai lyderiai ir Holivudas susimokė išversti iš posto Donaldą Trumpą.  Kaip ir scientologai, “maksimalietis” įrodinėja, kad sukūrė unikalią gydymo metodiką. Marius Gabrilavičius savo kodavimo paslaugas pardavinėja neskelbiamomis kainomis, o klientus bando vienyti į “Maksimalistų klubą”. Panašiai elgiasi ir Scientologų sekta, savo unikalų pseudomokslinį metodą pavadinusi dianetika.

Sovietinis Mariaus Gabrilavičiaus raugas

2012 metais internetą juokino grupė mokslininkais apsiskelbusių Kirgizų, spaudos konferencijoje tvirtinusių, kad žiemos nebus, kad žmonija kilo iš kirgizų ir tik Kirgizija galinti parodyti tikrą kelią pasauliui , o Vladimiras Putinas yra sudėtingas bio-robotas. Apie biorobotus kalba ir maksimalietis. Sutapimas? O gal savo idėjų kratinį draugas Gabrilavičius lipdo iš rusiškų interneto nuotrupų, maišydamas jas su fašistuojančių (ir Rusijos labai uoliai informacine prasme remiamų) amerikiečių konspirologų?

Dar vienas sutapimas: Gabrilavičiaus įkurtas portalas minfo.lt nuosekliai skelbia straipsnius, nukreiptus prieš finansų magnatą – visuomenės aktyvistą George Soros, kuris po Sovietų sąjungos griūties aktyviai rėmė demokratinius judėjimus visoje Rytų Europoje. George Soros šiuo metu yra ir vienas didžiausių Rusijos rėžimo priešų.

You may also like