psicolcibinas

Haliucionogeninių grybų antidepresantai

2020 metų sausio 13 d. kompanija Compass Pathways paskelbė apie JAV įgytą patentą nr. 10,591,175. Kompanija apsaugojo savo teises į vaistams atsparios depresijos gydymo metodą sintetiniu psilocibinu – haliucionogeninių grybų veikliąja medžiaga. Kompanija taip pat vykdo IIB fazės klinikinius bandymus su savo patentuota psilocibino formule COMP360 su JAV federalinės maisto ir vaistų tarnybos leidimu. Šis psilocibino patentas nėra vienintelis, tačiau jis pritraukė labai daug žiniasklaidos dėmėsio ir neigiamų antraščių, tokių kaip “Porelė milijonierių ketina sukurti magiškų grybų monopolį”. Kiti apžvalgininkai mano, kad Compass Pathways įsigyjo monopolio teisę gaminti, naudoti ir parduoti ypač siauros paskirties psilocibino formą. Pasak jų, šis patentas niekaip nepaveiks natūralių haliucogeninių grybų tyrimų ir rinkos.

Siauros paskirties patentus yra lengviau gauti ir apginti. Kompanijos veikla neturėtų daryti įtakos haliucionogeninių grybų dekriminalizavimui JAV Denverio ir Ouklendo miestuose, ar dekriminalizavimo pastangoms Oregono valstijoje. Kita vertus, patentų, o ypač vaistų poveikį numatyti sunku. Kai prasidėjo klinikiniai kanabinolio (CBD) tyrimai, niekas negalėjo numatyti federalinės vaistų administracijos suteikto leidimo Epidioleksui poveikio kanabinolio, kaip dietinio ar maisto papildo legalumui ir CBD vartojimo populiarumui. Ar gali būti taip, kad Jungtinių valstijų parduotuvių lentynos ateinantį dešimtmetį bus užverstos gėrimais ir kitais psilocibinu praturtintais produktais? Turbūt tikimybė nedidelė, net jei ir haliuciogeninių narkotikų mikro dozavimas (mažų, haliucinacijų nesukeliančių klasikinių psichodelikų dozių vartojimas) išliks madingu JAV technologinio verslo bendruomenėje. Ši haliucionogeninė medžiaga vis dar įtraukta į draudžiamų preparatų sarašą Jungtinių Tautų psichotropinių medžiagų konvencijoje, todėl ji turi būti dekriminalizuota, tam kad terapinis naudojimas iš tiesų paplistų.

Be to derėtų neužmiršti, kad patentas skirtas ne pramoginiam narkotikų vartojimui, o gydymui nepasiduodančios depresijos gydymui. Visame pasaulyje nuo jos kenčia 100 milijonų žmonių. Šios ligos išgydyti nepadeda nei klasikiniai antidepresantai, psichologinė terapija ar net elektro-konvulsinė terapija. Daugelis mūsų esame susidūrę su ja sergančiais žmonėmis. Jei klinikiniai tyrimai bus pabaigti sėkmingai, vaistas galės sugražinti viltį milijonams žmonių ir uždirbti Compass Pathways didžiulį pelną.

You may also like