ketaminas

Ilgalaikio ir trumpalaikio ketamino poveikio depresijai neurologija

Ketamino paslapčių atskleidimas: dvejopas antidepresinis mechanizmas

Šiaurės vakarų universiteto mokslininkai padarė didelę pažangą suprasdami, kaip ketaminas – vaistas, žinomas dėl savo greito antidepresinio poveikio – veikia nervų sistemą. Šie tyrimai ne tik atskleidžia greitą ir ilgalaikį depresijos palengvėjimą lemiančius mechanizmus, bet ir atveria kelią naujų, saugesnių antidepresantų kūrimui.
Ketaminas, geriau žinomas kaip anestetikas arba rekreacinis narkotikas klubuose, tapo svarbia priemone gydant didįjį depresijos sutrikimą, ypač tais atvejais, kai tradiciniai antidepresantai nepadeda. Kitaip nei įprasti antidepresantai, kurių gydomasis poveikis gali pasireikšti tik po kelių savaičių, ketaminas turi didelį pranašumą, nes depresijos simptomus sumažina per kelias valandas po jo injekcijos.

Entuziazmą dėl ketamino naudojimo gydant depresiją mažina jo priklausomybės rizika ir kiti rimti šalutiniai poveikiai, įskaitant širdies ir kraujagyslių sistemos komplikacijas, ribojantysį jo taikymą klinikinėje aplinkoje.
Saugesnių, netoksiškų alternatyvų kūrimą stabdo tai, kad trūksta supratimo apie pagrindinius mechanizmus, lemiančius ilgalaikį ir trumpalaikį ketamino poveikį. Tyrimu siekta išsiaiškinti sudėtingus biologinius procesus, kuriuos sukelia ketaminas, ypač daug dėmesio skiriant jo poveikiui neurogenezei.

Tyrėjai naudojo gyvūnų modelius, kad ištirtų dvejopus mechanizmus, kuriais ketaminas veikia antidepresiškai. Pelės buvo keliamas lėtinis stresas, kad būtų atsirastų simptomai, panašūs į žmogaus depresiją, taip sukuriant tinkamą biologinį kontekstą ketamino veiksmingumui tirti.

Eksperimento metu pelės buvo suskirstytos į grupes, kurioms buvo skirtas fiziologinis tirpalas (kontrolinė grupė) arba ketaminas, kurio dozės buvo suleidžiamos viena arba keliomis injekcijomis per tam tikrą laikotarpį. Tokia tvarka leido tyrėjams kontroliuojamomis sąlygomis palyginti trumpalaikį ir ilgalaikį ketamino poveikį.
Norint stebėti pokyčius neuronų lygmenyje, tyrime buvo naudojami įvairūs sudėtingi metodai, įskaitant imunohistochemiją, kad būtų galima žymėti ir kiekybiškai įvertinti naujus neuronus hipokampe – smegenų srityje, kuri labai svarbi nuotaikos reguliavimui ir susijusi su depresija.

Tyrėjų grupė jau anksčiau nustatė, kad greitą antidepresinį ketamino poveikį lemia jo gebėjimas stimuliuoti naujai smegenyse atsiradusių neuronų aktyvumą. Šie neuronai, suaktyvinti ketamino, greičiau aktyvuojami, taip sustiprinant jų ryšį su visomis smegenimis.

Mokslininkai nustatė, kad ilgalaikis antidepresinis ketamino poveikis pasireiškė per skirtingą mechanizmą. Nustatyta, kad ilgalaikis ketamino poveikis, pastebėtas po kelių dozių, atsirado dėl padidėjusios bendros neuronų produkcijos, t. y. proceso, vadinamo suaugusiųjų hipokampo neurogeneze. Šis neuronų gamybos padidėjimas prisideda prie ilgalaikio antidepresinio poveikio, pastebimo vartojant ketaminą pakartotinai.
Kitaip tariant, ketamino sukeltas ilgalaikis elgesio pagerėjimas yra glaudžiai susijęs su šviežių neuronų skaičiaus padidėjimu, o ne tik su jų aktyvumu.

“Galvokite apie jaunus neuronus kaip apie “paauglius”, kurie rašo SMS žinutes savo draugams”, – paaiškino tyrimo autorė Radhika Rawat, buvusi Kesslerio laboratorijos mokslo darbuotoja ir Feinbergo medicinos trečio kurso studentė. “Didėjantis tekstinių žinučių skaičius greitai skleidžia informaciją – taip greitai veikia ketaminas. Padidėjus paauglių skaičiui, informacija taip pat sklinda sparčiau, tačiau reikia laiko, kol jie gimsta ir bręsta – todėl poveikis pasireiškia vėliau, bet išlieka ilgesnį laiką.”
Įdomu tai, kad tyrime išryškėjo esminis kaulų morfogenetinio baltymo (BMP) signalo silpnėjimo vaidmuo, lemiantis ilgesnį ketamino poveikį. Mažindamas BMP signalus, ketaminas sukuria palankią aplinką naujų neuronų augimui, todėl ilgainiui pratęsia antidepresantų poveikį.

“Šis atradimas kelia intriguojančių klinikinių klausimų, – sakė Rawatas. “Dauguma antidepresantų, įskaitant SSRI, mažina BMP signalus. Verta ištirti, ar ketamino vartojimo pradžia kartu su įprastiniais antidepresantais galėtų sustiprinti gydomąjį poveikį.”

Šaltinis:

Ketamino greitą ir ilgalaikį antidepresinį poveikį lemia skirtingi mechanizmai

You may also like