PTSS

Potrauminio streso sutrikimo gydymas

Vilniuje vyksiantis fejeverkų festivalis atkreipė daugelio visuomenininkų dėmesį. Gyvūnų teisių aktyvistai pasipiktino Vingio parko varlių gerove, o empatišką visuomenės dalį sujaudino fejeverkų panašumas į jau susenusių ir pasiligojusių Pyterio gatvės marozų surengtą kraugerišką raketų konfeti Ukrainos danguje.

Išsilavinusios visuomenės aktyvumas yra geriausia, kas nutiko Lietuvai po nepriklausomybės atgavimo. Nuostabu, kad apie potrauminio streso sutrikimo sindromo simptomus ir gydymo būdus kalba ne tik gydytojai – psichiatrai, bet ir reiveriai su finansų valdymo specialistais.

Tinklaraštininkas ir visų klausimų specialistas Ričardas Savukynas savo FB įraše paprasta, visiems suprantama, emociškai paveikia kalba papasakojo apie potrauminio streso sutrikimo simptomus ir jo gydymo būdus. Pasak tinklaraštininko, sugalvojus apiplėšti Vietnamo karo veteraną saugokitės; jis net nebandytų jūsų nušauti – iškart perkastų gerklę, nes toks refleksas pas jį išsivystė trauminės patirties gavimo metu.

Potrauminio streso sindromą patyrė ir keli plėšikai Pietų Amerikoje. Istorija tikra. Pora lietuvaičių gyveno namuke Kolumbijoje. Vieną naktį juos, miegančius lovoje, pažadino peiliais ginkluoti įsibrovėliai. Pora nė nemanė ramiai gulėti: ėmė su plėšikais kautis. Vyrukas patyrė 4-5 dūrius, mergina vieną. Išsigandę įsibrovėliai metė peilius ir pabėgo; nors ir sužalotas, adrenalinu prisotintu krauju plūstantis vyrukas vijosi persigandusius nusikaltėlius, kol jie dingo tamsoje.
Medicininė pagalba buvo suteikta laiku – porelė išgyveno. O kaip toliau gyveno naktiniai svečiai? Kas žino, ar jie miega ramiai naktimis, ar kreipėsi į psichoterapeutą? Galbūt išgyventas lietuviškas košmaras privertė Kolumbijos nusikaltėlius piktnaudžiauti alkoholiu, pastumėjo į depresiją, o naktimis kankina graują stingdantys sapnai. Kaip jiems padėti?
Pasak knygą apie propagandą parašiusio tinklaraštininko Ričardo Savukyno, potrauminio streso sutrikimo gydymo būdų nėra daug: tik kognityvine elgesio terapija. Na, galbūt dar kiek veikia egzotiškas EMDR metodas. Ričardas Savukynas teigia: “Šiuo metu yra šiokių tokių metodų, padedančių tvarkytis su PTSD. Visi be išimties padedantys metodai yra psichoterapiniai. Jokių bent minimaliai veiksmingų vaistų nėra”.

Tyrėjai atrado, kad sergant PTSD, depresijos simptomus patiria tarp 48% ir 55% asmenų.
2020 metais publikuotas meta tyrime, kuriame apžvelgiami tyrimai su 11910 pacientų teigiama, kad pacientai, kartu su kognityvine elgesio terapija nuo depresijos gydomi vaistais, reaguoja į gydymą 27% dažniau nei tie, kurie gydomi tik psichoterapija ir 25% dažniau, nei tie, kurie gydomi tik vaistais.
Taigi, nors psichoterapija yra pirmas pasirinkimas potrauminio streso sindromo gydyme, gretutinėms problemoms vaistai gali būti ypač naudingi.
2010 metais atliktame kombinuotos terapijos meta tyrime (Sarah. E Hetrick) teigiama, kad nėra atlikta pakankamai tyrimų, kad galima būtų palyginti kombinuotos terapijos efektyvumą su psichoterapija gydant PTSD.

Mokslininkė Cohrane Collaboration atliko meta tyrimą, kuris parodė, kad psichiatriniai vaistai veikė geriau už placebą gydant PTSD simptomus.
2018-ais metais atliktame tyrime (Leah M. Mayo) atskleista, kad PTSD gydyme gali būti efektyvūs Sočiųjų rūgščių hidrolazės inhibitoriai (pvz. kanabidiolis yra nestiprus inhibitorius).
Dabartinis mokslinis konsensusas PTSD gydymui rekomenduoja psichoterapiją, arba vaistais padedamą psichoterapiją, tačiau Savukyno teiginys, kad nėra bent minimaliai efektyvių vaistų, kelia rimtas abejones.

Keisčiausia, kad aprašinėdamas galimus PTSD gydymo būdus, Ričardas Savukynas nepastebėjo III pakopos klinikinio tyrimo, kuris atskleidė pribloškiantį MDMA efektyvumą gydant PTSD. III pakopa yra paskutinis klinikinių tyrimų etapas, prieš paleidžiant vaistą į rinką.

90-čiai tyrimo dalyvių atsitiktine tvarka buvo paskirta palaikomoji terapija 80 mg MDMA arba placebas, skiriami 3 prižiūrimų seansų metu. Praėjus 18-ai savaičių, MDMA reikšmingai sumažino ne tik potrauminio stresu sutrikimo simptomus, bet ir gretutinių ligų, tokių kaip alkoholio ir narkotinių medžiagų vartojimo sutrikimas, vaikystės traumos ar disociacija, simptomus. MDMA grupėje net 67% procentai dalyvių nebeatitiko diagnostinių PTSD kriterijų, palyginti su 32% dalyvių placebo grupėje. Buvo pastebėta, kad po oficialios tyrimo pabaigos pasveiko dar daugiau pacientų.
MDMA padedama psichoterapija gali tapti pirmuoju pasirinkimu gydant potrauminio streso sutrikimo sindromą netolimoje ateityje, tačiau gausu istorijų ir apie klasikinių psichodelikų naudą.
Kolumbijos plešikus psichologiškai traumavusi mergina vis dar prisibijo pasilikti namie viena, o savo baimei įveikti ieško kovos menų kursų. Tiesa baimė nebėra tokia stipri kaip anksčiau: viskas pasikeitė po Ayahuascos patirties pas šamanus. Dimetiltriptamino poveikio metu, ji mintimis sugrįžo į trilerį primenančius atsiminimus. Tik jau nedalyvavo juose pirmu asmeniu: viską stebėjo iš viršaus. Ginkluoti įsibrovėliai iš toli atrodė maži ir juokingi.

Maži ir juokingi – nugalėti kvailiai.

You may also like