Receptas meilei: MDMA padedama psichoterapija

| Autorius: Libby Furminger | 

 

Aš vadinamas Ekstazio tėvu todėl, kad pirmasis publikavau informaciją apie jo poveikį žmogui. Man šis titulas patinka. MDMA yra nuostabus narkotikas

(Alexander Shulgin)

MDMA arba 3,4-Metilelenedioxymetamfetaminas, dar vadinamas Ekstaziu, Ratais arba Molly yra turbūt svarbiausias meilės narkotikas ir vienas iš junginių, apie kuriuos žmonėms pasakojamos siaubo pasakėlės. Ekstazis sukelia laimės jausmą, skatina plepumą, gyvybingumą ir bendrą ekstazės pojūtį. Tai puikus narkotikas pagerinti reivinimui, jis tinka klubuose ir vakarėliuose, arba net nedideliems susitikimams su draugais, norint įžiebtį tamprų tarpusavio ryšį. Daugelis mano, kad MDMA yra mirtinai pavojingas narkotikas, kurį perka maištaujantys paaugliai, tačiau mažai kas girdėjęs, kam šis junginys buvo sukurtas. Jo pirminė paskirtis vėl atgimsta.

1912-aisiais MDMA pirmą kartą susintetino Vokietijos farmacijos kompanija, kuri bandė sukurti vaistą, reguliuojantį kraujavimą. Labai greitai farmacijos įmonė Merck užpatentavo naująją medžiagą kaip turinčią farmakologinę vertę. Kelis vėlesnius dešimtmečius su MDMA nebuvo daug dirbama, kol 1950-aisiais nebuvo pradėtas projektas MK-Ultra. Tai buvo Centrinės Žvalgybos Agentūros operacija, kurioje eilėje psichodelinių eksperimentų buvo bandoma nustatyti, ar junginiai, tokie kaip MDMA, LSD ar psilocibinas yra tinkami psichologiniam kankinimui ar protų kontrolei. Eksperimento dalyviai dažnai nebuvo davę sutikimo ir nieko apie jį nežinojo. Nors buvo atskleista daugelis bylų, nemanoma, kad MDMA buvo išbandytas su žmonėmis, tačiau projekte atsirado pirmoji MDMA toksikologinė ataskaita. Operacija buvo oficialiai baigta 1973-iaisiais. Tuo metu junginys ėmė traukti psichodelinius narkotikus studijavusių psichiatrų ir mokslininkų susidomėjimą. Psichiatras George’as Greer’as šį junginį išbandė kartu su žmona. Netrukus jis pamatė, kad MDMA pagerintas tarpusavio bendravimas gali būti pritaikomas naudingai, todėl mokslininkas ėmėsi vieno iš pirmųjų junginio tyrimų.

Greer’as naudojosi pilkąja įstatymų zona, kurioje buvo šis narkotikas, ir kartu su chemiku Aleksandu Šulginu gavo sau partiją kliniškai gryno MDMA. Jis davė 75-150 miligramų narkotiko 29 tyrimo dalyviams, kurie MDMA poveikį patyrė individualiai arba su terapeuto pagalba. Visi dalyviai paliudijo pozityvius pasikeitimus jų požiūryje, o turėję psichologinių diagnozių tvirtino, kad jų simptomai palengvėjo. Daugelis sakė patyrę gilių įžvalgų apie savo gyvenimą. Stebint tyrimo dalyvius paaiškėjo, kad pozityvūs pokyčiai išliko bent nuo 2 mėnesių iki 2 metų po tyrimo pabaigos. Deja, Greer’o bandymai buvo sustabdyti 80-aisiais, narkotiką uždraudus.

Biocheminis MDMA mechanizmas paremtas povekiu smegenų nervinės sistemos komunikacijai. Neuronai perduoda signalus vienas kitam, o tarp jų yra tarpas, vadinamas sinapse. Kad signalas būtų perduotas, pirmasis neuronas išleidžia chemikalus, vadinamus neurotransmiteriais, tokiais kaip serotoninas (susijęs su nuotaikos reguliavimu, laimės pojūčiu) ir dopaminas (susijęs su motyvacija ir motorinėmis funkcijomis bei kitais dalykais). MDMA sukelia serotonino ir dopamino paleidimą, blokuodamas jų reabsorbciją (sugrąžinimą iš sinapsių) – tai sukelia abiejų neurotransmiterių kiekio padidėjimą sinapsėse ir įžiebia stiprią komunikaciją tarp neuronų, kuri yra labai stiprių junginio sukeltų emocijų priežastis.

Dr. Aleksandras Šulginas buvo biochemikas ir ankstyvasis fenetilaminų, tokių kaip MDMA tyrinėtojas; jis dalinosi savo atradimais su psichoterapeutu Leo Zeff’u. MDMA buvo pradėtas naudoti padėti psichoterapijai. Nors JAV Narkotikų kontrolės agentūros draudimas sustabdė junginio tyrimus, pastaraisiais metais buvo vėl atkreiptas dėmesys į junginio pritaikymą nerimo, potrauminio streso sindromo, priklausomybės ir depresijos gydyme. Kai kuriuos MDMA pritaikymo būdus čia apžvelgsime.

Turbūt svabiausias žinomas MDMA pritaikymas yra potrauminio streso sindromo gydymas. PTSS yra nerimo sutrikimas, kurį sukelia traumuojanti patirtis ar labai nemalonus įvykis: sutrikimas sukelia nemalonius atsiminimus, košmarus, emocijų atbukimą ar intenstyvias, sunkiai pakeliamas emocijas. Dažnai jį lydį piktnaudžiavimas narkotinėmis medžiagomis, arba depresija. Dvigubai aklas MDMA padedamos terapijos PTSS gydyti tyrimas atskleidė, kad 83% jame dalyvavusių ir MDMA naudojusių pacientų po terapijos neabeatitiko diagnostinių kriterijų lyginant su 25% kontrolinėje grupėje.

Ši terapija yra tokia efektyvi, nes MDMA sukeltas serotonino padidėjimas paskatina oksitocino gamybą. Padidėję oksitocino kiekiai sumažina Amygdalos – smegenų dalies, atsakingos už baimę ir stresą – aktyvumą, todėl sumažėja neurocheminis smegenų atsakas į traumuojančią patirtį. Sumažėjęs baimės atsakas leidžia išlaisvinti traumuojančius atsiminimus ir pacientai gali diskutuoti apie savo patirtį atvirai; daugelis pastebėjo, kad po gydymo šie užgniaužti atsiminimai keldavo mažiau streso, todėl jų ilgalaikis apdorojimas ir integracija palengvėjo.

Šie ankstyvieji eksperimentiniai potrauminio streso sindromo gydymo būdai suteikia pagrindo ateities platesnio spektro sutrikimų gydymo su MDMA tyrimams:

Dr. Ben Sessa yra konsultuojantis vaikų ir jaunuolių psichiatras, kuris dirba ir su suaugusių priklausomybėmis. Jis išplėtė MDMA tyrimų paletę studijuodamas MDMA padedamos psichoterapijos efektyvumą gydant priklausomybes narkotinėms medžiagoms. Mokslininkas pripažino akivaizdžią koreliaciją tarp praeities traumų ir priklausomybės alkoholiui. Pacientai dalyvavo 8 sesijose dviejų mėnesių laikotarpyje; dviejose iš jų jiems buvo duota MDMA (jos truko apie 7 valandas). Dalyviai buvo sekami dar 9 mėnesius terapijai pasibaigus, siekiant įvertinti ilgalaikį poveikį ir galimas problemas.

Pasibaigus tyrimui, vienas iš pacientų teigė: “Nuo mano pečių buvo nuridentas akmuo. Aš taip nesijaučiau jau ilgą laiką. Nebeliko jokių gniuždančių abejonių. Mano gyvenimas grįžta į vėžes”.

Kitas sakė: “Tai ne apie išgerinėjimą, MDMA išgydė mane iš vidaus, o gėrimas pats savimi pasirūpino. Aš žvelgiu į dalykus naujai, pirmą kartą pastebiu gamtą … Galiu kontroliuoti savo sprendimus, susigrąžinau kontrolę … Gyvenimas tiesiog puikus!”

Atskirame stebimąjame tyrime, Sessa nagrinėjo įprastus alkoholizmo gydymo būdus, siūlomus Jungtinėje Karalystėje ir palygino juos su savo MDMA tyrimų rezultatais. Atkrytis tarp vartojusių MDMA buvo tik 6%, o tarp naudojusių įprastas gydymo nuo alkoholizmo programas, net 76%.

Planuojama šiuos mokslinius tyrimus išplėsti.

Vienas iš galimų MDMA pritaikymo būdų yra santykių konsultacijos. Greer’ui ir jo žmonai suvartojus narkotiką, jis pastebėjo, kad anksčiau nepastebėtas tarpusavio santykių barjeras dingo. MDMA leido jam ir jo žmonai kalbėtis apie problemas atvirai – jie pastebėjo, kad pasidarė lengviau atsiverti ir klausyti.

Vėlgi, ši įžvalga buvo jau pritaikyta pacientams su potrauminio streso sutrikimu. Candice Monson neseniai atliko MDMA padedamos kognityvinės – elgesio jungiamosios terapijos tyrimus su pacientais, patyrusiais potrauminio streso sutrikimą. Poros, kiuriose vienas iš partnerių turėjo PTSS diagnozę, dalyvavo 15-oje terapijos sesijų 7 savaičių bėgyje, 2-jose kurių, partneriams buvo duotas MDMA. Tyrimas atskleidė ženklų simptomų pagerėjimą pas partnerius su sutrikimu, tačiau taip pat gerokai išaugino abiejų pusių pasitenkinimą santykiais. Tai buvo pirmasis tokio tipo tyrimas, kurį irgi planuojama išplėsti II pakopos atsitiktinės imties tyrimu.

Kokie gi Ekstazio pavojai?

David’as Nutt’as, neuropsichofarmakologas, tyrinėjantis narkotikus ir jų įvairialypį poveikį smegenims, praleido didelę savo karjeros dalį studijuodamas psichodelikus. Mokslininkas pagarsėjo savo teiginiais, kad MDMA ar LSD kelia mažiau pavojų nei alkoholis ir, kad draudžiamų narkotikų vartojimas primena jojimą arkliu – tai buvo įrodymais pagrįsti teiginiai, po kurių jis buvo paprašytas atsistatydinti iš Jungtinės Karalystės Piktnaudžiavimo Narkotikais Patariamosios Tarybos, o tai atlikęs Nutt’as įkūrė nepelno organizaciją “Narkotikų mokslas”. Nutt’as pabrėžia žinių apie su MDMA susijusiomis mirtimis populiarumą: kiekviena galimai Ekstazio sukelta mirtis yra aprašoma žiniasklaidoje, o iš paracetamolio sukeltų 250 mirčių pranešama tik apie vieną.

MDMA perdozavimas yra ypač retas. Paprastai jis susijęs su rekreaciniais narkotikais, įsigytais gatvėje, kurių sudėtis prieš vartojant netestuojama, todėl gali turėti daug pavojingesnių, net mirtinų priemaišų. Psichodelikų padedamos psichoterapijos metu, kontroliuojamoje aplinkoje naudojamas tik kliniškai grynas MDMA, o tai ženkliai sumažina su junginiu susijusias rizikas.

Dar vienas rizikos veiksnys, kuriuo vadovaujamasi neleidžiant kai kuriems pacientams dalyvauti tyrimuose yra aukštas kraujo spaudimas, kardiologinės ligos, suprastėjusi kepenų funkcija ir galimas nėštumas. MDMA pakelia kūno temperatūrą ir padidina kraujo spaudimą, o tai išaugina apkrovą širdžiai. Ši rizika kontroliuojama stebint pacientus sesijos metu.

Joks čia aprašytas tyrimas neatskleidė jokio rimto MDMA šalutinio poveikio dalyviams, todėl daugėja įrodymų, kad MDMA padedama psichoterapija yra labai efektyvus ir mažai rizikingas gydymo būdas.

MDMA yra labai naudingas junginys, kurio pritaikymą sustabdė įstatymų leidėjai, uždrausdami ir tyrimus. Tik pastaraisiais metais mokslininkai vėl gali tyrinėti MDMA potencialą, pritaikant jį tiems, kam to iš tiesų reikia. Nepaisant junginį supančios stigmos, narkotikas savo pavojingumu nė iš tolo neprilygsta legalioms medžiagoms, tokioms kaip alkoholis. 1 iš 350 asmenų susižeidžia jodinėdami žirgais, o nuo Ekstazio nukenčia tik 1 iš 10000 asmenų. Turint omenyje gyvenimą keičiantį šio narkotiko naudos potencialą, laikas atsikratyti stigmų ir iš naujo įvertinti MDMA poveikį individams ir visuomenei.

Šaltiniai:

Berke, J. D. (2018). What does dopamine mean? Nature Neuroscience, 21(6), 787–793. https://doi.org/10.1038/s41593-018-0152-y

Gina Martin, Kate Vallance, Scott Macdonald, Tim Stockwell, Andrew Ivsins, Clifton Chow, Warren Michelow & Cameron Duff (2014) Nonfatal overdose from alcohol and/or drugs among a sample of
recreational drug users, Journal of Substance Use, 19:3, 239-244, DOI: 10.3109/14659891.2013.784369

Greer, G., & Tolbert, R. (1986). Subjective reports of the effects of MDMA in a clinical setting. Journal of Psychoactive Drugs, 18(4), 319–327. https://doi.org/10.1080/02791072.1986.10472364

History (2017 June 16) MK- Ultra. https://www.history.com/topics/us-government/history-of-mk-ultra
Holland, J., (Ed.).

(2001) Ecstasy: The Complete Guide: A Comprehensive Look at the Risks and Benefits of MDMA. (1 st ed.) Park Street Press
Mithoefer, M. C., Wagner, M. T., Mithoefer, A. T., Jerome, L., & Doblin, R. (2011).

The safety and efficacy of ±3,4-methylenedioxymethamphetamine- assisted psychotherapy in subjects with chronic, treatment-resistant posttraumatic stress disorder: The first randomized controlled pilot study. Journal of Psychopharmacology, 25(4), 439–452. https://doi.org/10.1177/0269881110378371 Monson, C. M., Wagner, A. C., Mithoefer, A. T., Liebman, R. E., Feduccia, A. A., Jerome, L., Yazar-Klosinski,
B., Emerson, A., Doblin, R., & Mithoefer, M. C. (2020).

MDMA-facilitated cognitive-behavioural conjoint therapy for posttraumatic stress disorder: an uncontrolled trial. European Journal of Psychotraumatology, 11(1). https://doi.org/10.1080/20008198.2020.1840123 NHS.

(2018, September 27) Post-Traumatic Stress Disorder. https://www.nhs.uk/mental-health/conditions/post-traumatic-stress-disorder-ptsd/ NIDA. 2020, April 9.

What is the history of MDMA? Retrieved from https://www.drugabuse.gov/publications/research-reports/mdma-ecstasy-abuse/what-is-the-history-of-mdma on 2021, April 1
Nutt, D. J. (2009).

Equasy – An overlooked addiction with implications for the current debate on drug harms. Journal of Psychopharmacology, 23(1), 3–5. https://doi.org/10.1177/0269881108099672
Passie, T., & Benzenhöfer, U. (2016).

The history of MDMA as an underground drug in the United States, 1960–1979. Journal of Psychoactive Drugs, 48(2), 67–75. https://doi.org/10.1080/02791072.2015.1128580 Rogers, G., Elston, J., Garside, R., Roome, C., Taylor, R., Younger, P., Zawada, A., Somerville M.

(2009) The harmful health effects of recreational ecstasy: a systematic review of observational evidence, Health Technology Assessment, 13, (5), 1-315 https://doi.org/10.3310/hta13050. Sessa, B., Sakal, C., O’Brien, S., & Nutt, D. (2019).

First study of safety and tolerability of 3,4-methylenedioxymethamphetamine (MDMA)-assisted psychotherapy in patients with alcohol use disorder: Preliminary data on the first four participants. BMJ Case Reports, 12(7), 1–4. https://doi.org/10.1136/bcr-2019-230109

Talk to Frank (2021, April 22) Ecstasy. https://www.talktofrank.com/drug/ecstasy

Susiję įrašai

Psichiatro požiūris. Psichodelikai ir traumos gydymas

Psichoterapeutės požiūris. Ką veikti su psichodelikais

Nebegalime ignoruoti psichodelikų potencialo gydyti psichikos sutrikimus

 

You may also like