Kvaitulinis šalavijas – Salvia Divinorum

Augalas, žinomas kaip Salvia Divinorum (kvaitulinis šalavijas), turi senas šamaniško naudojimo tradicijas, kurias puoselėja centrinės Meksikos dalies mazatekų tauta. Salvinorinas A, pagrindinė psichoaktyvioji sudedamoji dalis, priklauso natūraliai randamų organinių cheminių medžiagų, vadinamų diterpenoidais, grupei ir veikia nervinius smegenų receptorius, į kurių grupę taikosi opioidiniai skausmą malšinančiai vaistai, tokie kaip morfinas.

Daugėja įrodymų, kad augalas galėtų padėti sukurti naujus, saugesnius antidepresantus bei skausmą malšinančius vaistus, taip pat pagerinti psichikos ligų gydymą.
Salvia divinorum lapuose yra dviejų diterpenų, vadinamų salvinorinu A ir salvinorinu B (dar vadinamų divinorinu A ir divinorinu B). Juose taip pat yra kitų medžiagų, kurios nėra aiškiai identifikuotos.

Salvinorinas A yra stipriausia žinoma natūrali psichodelinė medžiaga. Jis maždaug 10 kartų stipresnis už psilocibiną. Salvinorine A nėra azoto, todėl jis nevadinamas alkaloidu. Farmakologiškai salvinorinas A veikia kaip selektyvus kappa opioidinių receptorių agonistas, tuo jis skiriasi nuo kitų psichodelinių junginių, kurie daugiausia veikia serotoninerginę sistemą, konkrečiai jungdamiesi prie 5HT2A receptorių. Salvinorinas A yra gana neįprastas junginys.
Dėl jungimosi tik prie specifinio opiodų receptoriaus, augalas nekelia opioidiniams junginiams būdingos priklausomybės.
Salvia divinorum poveikis labai skiriasi priklausomai nuo dozės ir, svarbiausia, nuo vartojimo būdo.
Kai kurie dažniausi potyriai yra intensyvūs suvokimo ir nuotaikos pokyčiai, taip pat somatiniai pojūčiai (spaudimas tam tikrose kūno vietose, į kūną veikianti jėga, plūduriavimas, kūno šiluma) susiliejimo su aplinkoje esančiais objektais pojūtis, erdvės ir laiko dimensijų suvokimo pokyčiai, taip pat gilios disociacinės būsenos, geometrinės vizijos ar į sapną panašūs peizažai ir išsivadavimo iš kūno potyriai.

Teigiamas poveikis, apie kurį praneša kai kurie vartotojai, yra, be kita ko, toks: padidėjęs estetinis aplinkos vertinimas, ramybės pojūtis, sinestezija, vizijos, įžvalgumo jausmas ir dvasiniai išgyvenimai.

Nepageidaujamas Salvijos poveikis: kontrolės praradimas, iššūkiai integruojant psichidelinę patirtį, panikos priepuoliai, baimė, siaubas, susijaudinimas arba motorinės kontrolės praradimas, galvos svaigimas, paranoja, laikinas gebėjimo bendrauti praradimas ir amnezija. Tokio pobūdžio šalutiniai poveikiai dažniau pasireiškia vartojant stipriai veikiančius ekstraktus, rečiau – kramtant lapus.

Kramtant ar užplikant lapus poveikis paprastai pasireiškia per dešimt minučių ir išlieka keturiasdešimt penkias minutes. Yra pranešimų apie žmones, teigiančius, kad poveikis prasidėjo praėjus kelioms valandoms po kramtymo, o bendra trukmė viršijo keturias valandas. Rūkant poveikis daug trumpesnis bei intensyvesnis.
Patirtis gali būti maloni, bet kartu ir bauginanti dėl savo intensyvumo ir keistumo. Atrodo, kad sunkūs, painūs ar gąsdinantys potyriai tarp vartotojų pasitaiko gana dažnai, ir daugelis žmonių po pirmos patirties nusprendžia nebenaudoti augalo. Kai kurie vartotojai taip pat praneša, kad Salvia vartojimas kartais sukelia stiprų nerimo ir paranojos jausmą.
Kartais žmonės patirties metu spontaniškai juda, net atsistoja ir eina patys to nesuvokdami. Tai reiškia kritimų ir nelaimingų atsitikimų riziką.
Salvia divinorum gali būti pritaikytai įvairiems gydymo tikslams: lėtinio skausmo, virškinamojo trakto ir nuotaikos sutrikimų, neurologinių ligų ir priklausomybės nuo narkotikų. Nepaisant to, žinių apie kvatulingojo šalavijo ir salvinorino A farmakologines ir toksikologines savybes vis dar yra nedaug.