Kanapės ir šizofrenija

Prancūzų psichiatras Jacques-Joseph Moreau 1845 m. išleido knygą “Hašišas ir psichikos ligos”.

Joje jis aprašė savo patirtį, įgytą vartojant kanapes Paryžiuje įsikūrusiame klube “Club des Hachichins” – ten kanabinoidus rūkė tokie asmenys kaip Victoras Hugo, Honoré de Balzacas ir Charles’is Baudelaire’as. Dvejais metais anksčiau Moreau aprašė “neapsakomus malonumus”, kuriuos teikė “nuostabioji medžiaga”. Tačiau 1845 m. knygoje jis labai išsamiai kliniškai pažymėjo, kad vartojant dideles dozes atsiranda psichozę primenančių simptomų.
Praėjus beveik dviem šimtmečiams, galimas kanapių vartojimo ir šizofrenijos ryšys ir toliau intensyviai tiriamas, dažnai provokuojant karštas diskusijas. Gegužės 4 d. žurnale “Psychological Medicine” paskelbtame tyrime pateikiama naujų įrodymų, kad probleminis kanapių vartojimas gali sukelti šizofreniją, ypač jauniems vyrams, kurie vartoja labai daug kanapių.
Atliekant šį tyrimą, kuris, tikėtina, yra didžiausias iki šiol atliktas epidemiologinis tyrimas, tiesiogiai skirtas kanapių ir psichozės klausimui, buvo gilinamasi į Danijos gyventojų sveikatos istorijas nuo 1972 iki 2021 metų. Tyrimo metu buvo išnagrinėti 6,9 mln. žmonių sveikatos įrašai ir nustatyta, kad iki 30 proc. šizofrenijos diagnozių – iš viso apie 3 000 – būtų buvę galima išvengti, jei vyrai nuo 21 iki 30 metų nebūtų turėję kanapių vartojimo sutrikimų. Panašūs prevencijos procentai platesniame 16-49 metų amžiaus intervale buvo 15 proc. vyrų ir 4 proc. moterų.

Tyrėjai, gilindamiesi į šalies sveikatos statistiką, nagrinėjo lyties ir amžiaus riziką. “Nustatėme, kad šizofrenijos atvejų, kuriuos galima priskirti kanapių vartojimo sutrikimui, ir tų, kurių buvo galima išvengti, dalis buvo daug didesnė tarp vyrų nei moterų, ypač tarp jaunesnių vyrų, kurių smegenys vis dar bręsta”, – sako Hjorthøj. “Taip pat pastebėjome, kad šis padidėjimas vyko laikui bėgant, visiškai lygiagrečiai su augančiu kanapių stiprumu.”
Tyrimo apimtis daro jį svarbiu. “Pirmą kartą matome didelės apimties visos populiacijos tyrimą, kuriame nagrinėjamas kanapių ir šizofrenijos ryšys skirtingose amžiaus ir lyties grupėse”, – sako Vilsonas M. Komptonas (Wilson M. Compton), Nacionalinio piktnaudžiavimo narkotikais instituto (NIDA), kuris bendradarbiavo su Danijos sostinės regiono Psichikos sveikatos tarnyba rengiant tyrimą, direktoriaus pavaduotojas. NIDA pareigūnai pasiūlė atlikti amžiaus ir lyties analizę po to, kai susipažino su ankstesniu Danijos ligoninės darbu, kuriame buvo tiriamas kanapių ir šizofrenijos ryšys.

Danijos finansuotas tyrimas, pasak Comptono, kelia nemažai klausimų būsimiems tyrimams, ar paauglių vyrų smegenys labiau nei moterų linkusios į marihuanos sukelta psichoze, ir ar skirtumą galima paaiškinti tuo, kad vyrai patiria didesnį kanapių poveikį.
Tyrimas taip pat turi reikšmės visuomenės prevencijos ir gydymo strategijoms. “Žmonės patys yra savo pačių viršininkai”, – sako Hjorthøj. “Jie gali patys nuspręsti. Tačiau, jei jie vartoja kanapes, jie turėtų apsispręsti remdamiesi tinkamais duomenimis, o ne pasakojimu, kad kanapės yra visiškai nekenksmingos ir galbūt yra net kažkas, ką visi turėtų vartoti, o tai, mano manymu, vyksta viešajame diskurse.”

Šis naujausias tyrimas greičiausiai nesustabdys ilgai besitęsiančių diskusijų dėl kanapių ir šizofrenijos statistinių –priežastinių ryšių. Kiti mokslininkai – Karlas Hartas iš Kolumbijos universiteto ir Čarlzas Ksiras iš Vajomingo universiteto – jau anksčiau siūlė alternatyvų ryšio paaiškinimą. 2016 m. apžvalginiame straipsnyje jie teigė, kad gausus kanapių vartojimas yra viena iš probleminio elgesio, kuris pasireiškia kai kuriems jauniems žmonėms apraiškų, todėl jie gali būti pažeidžiami šizofrenijos.
Tokie jaunuoliai gali vartoti ne tik daug kanapių, bet ir cigarečių, alkoholio ir kitų narkotikų, taip pat aplaidžiai mokytis mokykloje, t. y. visi šie elgesio modeliai gali prisidėti prie didesnės rizikos, kad jiems bus diagnozuota psichozė ar kitas psichikos sutrikimas. “Todėl būsimi moksliniai tyrimai, kurie “užsideda akinius” ir sutelkia dėmesį tik į kanapių ir psichozės ryšį, nebus labai naudingi mūsų pastangoms geriau suprasti psichozę ir tai, kaip ir kodėl ji pasireiškia”, – rašė Hartas ir Ksiras
Londono imperatoriškojo koledžo neuropsichofarmakologijos profesorius ir ne pelno siekiančios organizacijos “Drug Science”, kuri teikia informaciją apie narkotikus “be politinės ar komercinės įtakos”, įkūrėjas Davidas Nuttas Danijos tyrimą vadina “intriguojančiu”. Tačiau jis priduria, kad “jis taip pat kelia dar daug klausimų”.

Konkrečiai Nuttas klausia, ar kai kuriais tyrimo atvejais galėjo būti neteisingai diagnozuota šizofrenija, o ne alternatyvi kitos būklės – kanapių sukeltos psichozės – diagnozė. Jis svarsto, ar mažesni moterų nurodyti rizikos rodikliai rodo, kad kanapės gali apsaugoti nuo šizofrenijos. Jis taip pat atkreipia dėmesį į tyrėjų pripažintus veiksnius, kurie galbūt galėjo iškreipti rezultatus, pavyzdžiui, duomenų apie dalyvių kanapių vartojimo dažnumą, amžių, kai jos buvo vartojamos pirmą kartą, ar THC kiekį jų vartojamuose produktuose.
Diskusijos neabejotinai tęsis. NIDA atstovas Comptonas siūlo, kad prevencijos ir švietimo programos, kuriose įspėjama apie kanapių keliamą riziką, gali būti būdas patikrinti, ar tariamas kanapių ir šizofrenijos ryšys yra pagrįstas. “Moksliniu požiūriu, jei pavyks sėkmingai pakeisti kanapių vartojimo rodiklius, bus patikrinta teorija, kad kanapės sukelia šizofreniją”, – sako jis. “Taigi galima daryti prielaidą, kad, sumažinus kanapių vartojimą, šizofrenijos rodikliai sumažės.”

Robinas Murėjus (Robin Murray), Londono Karališkojo koledžo Psichiatrijos instituto psichiatrinių tyrimų profesorius ir vienas iš žurnalo “Psichologinė medicina” vyriausiųjų redaktorių, pripažįsta, kad tyrimai, siejantys probleminį kanapių vartojimą su šizofrenija, buvo kritikuojami dėl koreliacijos. Tačiau jis sako, kad Danijos tyrime atidžiau nei ankstesniuose nagrinėjami konkretūs veiksniai – lytis ir amžius – susiję su galimu narkotikų ir ligos ryšiu. Jis papildo vis gausėjančius tyrimus, kuriuose palaipsniui atmetamos kanapių, kaip šizofrenijos sukėlėjo, alternatyvos, todėl šis ryšys tampa vis labiau tikėtinas. “Taigi priežastinis poveikis yra beveik neabejotinas”, – sako Murray.

Jis priduria, kad šiuo metu neįmanoma 100 proc. įrodyti, kad bet koks aplinkos veiksnys yra susijęs su šizofrenija, nes neturime šizofrenijos modelio gyvūnams.”
“Epidemiologiniai tyrimai parodė tabako rūkymo ir vėžio ryšį. Tai buvo įrodyta parodžius, kad ant pelių odos nupiešus tabako dervą, atsirado auglių”, – sako M. Murėjus. “Deja, mes nežinome, ką turėtume sukelti graužikams, kad įrodytume, jog kanapės gali sukelti šizofreniją.

You may also like