LSD poveikis smegenims. Stogą raunantys moksliniai tyrimai

David Nutt yra Imperatoriškojo Londono Koledžo neuropsichofarmakologijos profesorius. Šioje knygos “Narkotikai be karšto oro” ištraukoje jis aiškina, kaip psichodeliniai narkotikai gali būti naudojami įvairių dvasinių sutrikimų gydymui arba problemų sprendimui.

 

Autorius: David Nutt

Po pirmojo knygos leidimo įvyko vertingas psichodelikų mokslinių tyrimų sprogimas su psilocibino, ajavaskos ir net LSD smegenų skenavimo tyrimais, taip pat svarbiais klinikiniais tyrimais. Daugelį jų vykdė Robin Carhart – Harris su savo komanda, mano skyriuje.

Bendradarbiaudami su Beckley Fondu mes atlikome tris psilocibino funkcinio magnetinio rezonanso nuotraukų tyrimus: viename naudojome MEG (magnetoencefalografiją), ir patį pirmąjį smegenų fotografavimo tyrimą su LSD istorijoje. Kitos grupės atliko panašius tyrimus – Barselonoje (su Ajavaska) ir Ziuriche (su psilocibinu ir LSD).

Jie patvirtinto anksčiau atliktų tyrimų rezultatus: kad psilocibinas, duodamas kontroliuojamoje aplinkoje gali padėti išgydyti depresiją.

Psichodelikai sukuria giliai pakitusią sąmonės būseną, kurią paaiškina ryškus įprastų smegenų funkcionavimo apribojimų atpalaidavimas. Psicchodelinėje būsenoje smegenys mažiau suvaržytos, lankstesnės ir tampriau susijusios tarpusavyje.

Tai paaiškina daugalypių haliucinacijų ir pakitusių jausmų, tokių kaip vienybės su visata pojūtis, atsiradimą. Perfrazuojant Williamo Blake’o žodžius, kuriuos Aldousas Huxley’is vartojo paaiškindamas savo psichodelines patirtis: suvokimo durys yra atidarytos, todėl žmogus gali pamatyti viską, kas yra – tai yra begalybę.

Kartu su šiomis įžvalgomis, psichodelikų neuromokslas pradėjo naudoti psilocibiną, kad padėtų mirštantiesiems susitaikyti su savo neišvengiamu išėjimu, arba, kad padėtų sergantiems sunkiomis psichikos ligomis (tokiomis, kaip gydymui atspari depresija), susitaikyti su savo būkle.

Buvo atlikti psilocibino naudojimo gydant priklausomybę alkoholiui ir tabakui pilotiniai tyrimai, o aukščiau paminėtas mūsų komandos 2016-aisiais atliktas kontroliuojamas psilocibino tyrimas gydymui atspariai depresijai. Dabar kartojame šią studiją lygindami psilocibiną su escitalopramu (stipriu SSRi). Šį tyrimą finansuoja Alexander Mosley labdaringas fondas ir jis leis mums palyginti du gydymo būdus, aiškinantis ar jie veikia tą patį smegenų mechanizmą, ar kaip mes įtariame, – skirtingus.

2016-ųjų pabaigoje buvo paskelbta apie du didžiausius placebo – kontroliuojamus psilocibino tyrimus, apie kuriuos pranešė Roland’as Griffiths’as iš Johns Hopkins ir Stephen’as Ross’as iš Niujorko universiteto Jungtinėse valstijose. Turimų struktūra buvo panaši, todėl jie sutvirtino vienas kitą.

Abi studijos pademonstravo ženklią psilocibino naudą – vėl naudojant vienintelę 25 miligramų dozę – sumažinti nerimą ir depresiją, kuriuos paprastai sukelia nepagydomos medicininės būklės.

Šie rezultatai buvo gerai priimti: net kai kurie buvę Amerikos Psichiatrijos Asociacijos prezidentai publikavo tekstus, remiančius tolimesnius psichodelikų tyrimus. Entuziazmas ir dviejų nepriklausomų tyrimų atskleistas efektyvumas paskatino sukurti planą licenzijuoti psilocibiną depresijos gydymui, o tokius žingsnius kaip galimus, paskatino JAV Federalinė Maisto ir Vaistų Administracija (FDA).

Kad tai įvyktų, turi būti atliktas didelis, daugelio centrų tyrimas, kurį šiuo metu atlieka privati kompanija COMPASS Pathways, naudodami tokią pačią 25 miligramų dozę, kokią naudojome mes. Tyrimo rezultatai turėtų būti paskelbti 2021-aisiais, ir jei jie bus teigiami, psilocibinas gali tapti tradicinės medicinos dalimi per kelis metus.

Ar mokslininkams derėtų pabandyti LSD?

Viena iš tyrinėjamų LSD naudojimo paskirčių prieš junginį uždraudžiant, buvo jo potencialas padėti spręsti problemas. Tai gali stebinti, nes patiriant psichodelinę kelionę daugeliui žmonių sunku susikoncentruoti ir tikrai tiesa, kad LSD poveikį patiriantys asmenys nežiba standartiniuose psichologiniusoe testuose.

Kaip paaiškino psichologas Arthur Kleps 1966-aisiais, “jei mes paprašytumėm atlikti IQ testą atsivėrus vienai iš kambario sienų, pro kurią jūs staiga pradėjote matyti liepsnojančių galaktikos centro žvaigdžių didybę, o pro savo vidines akis pradėjote matyti savo vaikystę, tarsi trimatį spalvotą filmą, tikėtina, kad testo neparašysite labai gerai”.

Tačiau psichodelikai gali paskatinti kūrybiškumą sunaikindami psichologinius gynybos barjerus, pašalindami baimę suklysti ir leidžia pažvelgti į problemas kitu kampu. Tinkamoje aplinkoje su tinkamu nusiteikimu, šis būdas gali būti pritaikytas pažįstamoms problemoms spręsti, o kartais tai gali atnešti įspūdingų rezultatų.

Panašu, kad tai geriausiai veikia kai problemą buvo bandyta išspręsti daug kartų blaivia galva, o sesijos metu naudojami užrašai, daug popieriaus ir rašikliai, kurie leidžia žymėtis mintis ir padeda įveikti pradinį (psichodelikų sukeltą) sutrikimą, primindami apie galutinį tikslą.

Nors daugumai psichodelikus išbandžiusių žmonių gali būti sunku patikėti, kad psichodelinės kelionės metu įmanoma susitelkti užduočiai, toks požiūris galimas dėl aplinkybių, kuriuose jie vartojo psichodelikus, kai galėjo būti lengvai išblaškomi – taip pat jie buvo kitų, tuo pat metu juos vartojusių asmenų apsuptyje.

Ramioje aplinkoje daug lengviau susikoncentruoti, o žmonės patiriantys LSD poveikį yra taip lengvai paveikiami, kad jei šalia esantis gidas pasakytų, kad susitelkti yra labai lengva, taip greičiausiai ir atsitiktų.

Žinoma, kad LSD naudojimas tokiu būdu suteikė įkvėpimo akimirkų dizaineriams, architektams ir inžinieriams. Yra daug istorijų apie beveik tobulą dizainą, kuris tapo akivaizdus tik mąstant apie problemą paveiktiems narkotiko.

Knygoje LSD – problemas sprendžiantis psichodelikas, parašytoje 1967-aisiais, jos autoriai surado kelis to pavyzdžius. Vienas jų – baldų dizaineris, sukūręs kėdės dizainą, būdamas paveiktas LSD – ji buvo sėkmingai paversta funkcionalia valgomojo kėde, be didelių originalaus dizaino pakitimų (tokius baldus sukurti yra labai sunku, ir dizaineris buvo pratęs, kad naujos kedės dizainas trunka kelis mėnėsius ir reikia pagaminti 10 prototipų.)

Kitame pavyzdyje buvo aprašytas Jūrų laivyno tyrimų inžinierius, kuris 5 metus nesėkmingai bandė sukurti specialų stebėjimo prietaisą. Paveiktas LSD, jis problemą išsprendė per kelias minutes, o prietaisas buvo užpatentuotas ir pradėdas naudoti JAV kariniame jūrų laivyne.

Trečias pavyzydys – architektas, kuris panaudojo narkotiką tam, kad jis jam padėtų suprojektuoti prekybos centrą, ir jam pavyko jį įsivaizduoti visą: “Staiga aš pamačiau baigtą projektą. Atlikau tam tikrus greitus paskaičiavimus… kurie visiškai tiko objektui, ir ne tik tai… projektas atitiko samatą ir pajamų reikalavimus. Aš ėmiau piešti… mano jausmai nespėjo paskui vizualizacijas.” Projekto vaizdas išliko toks pat ryškus, kai narkotiko poveikis pasibaigė, o galutinis variantas buvo priimtas ir realizuotas.

Net ir mažiau akivaizdžiose kūrybinėse sferose LSD gali atnešti daug naudos. Narkotikas prisidėjo prie kelių didžiausių XX a. biologijos atradimų. Francis Crick’as, su James’u Watson’u atradę dvigubos DNR spiralės struktūrą, ir Kary Mullins, kuris atrado poliimerazės grandinės reakciją (PCR), naudojo LSD, kuris padėjo atlikti svarbias įžvalgas.

Mullis’as pažengė tiek toli, kad pareiškė: “ar būčiau atradęs PCR, jei nebučiau naudojęs LSD? Rimtai tuo abejoju… Su LSD galėjau sedėti ant DNR molekulės ir stebėti prabėgančius polimerus. Aš tai iš dalies supratau dėl psichodelinių narkotikų.”

Ckrick’as ir Mullins’as už savo darbus gavo Nobelio premijas. Dabar LSD yra draudžiamas, todėl labai nedaug mokslininkų išdrįstų jį naudoti, o dar mažiau pripažintų, kad tai darė. Gali būti, kad tokia padėtis trukdė mokslo pažangai daugelyje sričių!

Įspėjimas

Psichodeliniai narkotikai yra griežtai draudžiami, ir už jų naudojimą, laikymą ar įsigyjimą Lietuvoje gręsia baudžiamoji atsakomybė. Mes neskatiname pažeidinėti Lietuvos įstatymų ir rizikuoti savo sveikata, savarankiškai eksperimentuojant su psichodeliniais narkotikais.

Susiję įrašai

Psichiatro požiūris. Psichodelikai ir traumos gydymas

Psichoterapeutės požiūris. Ką veikti su psichodeliniais narkotikais

Depresija. Kaip pakeisti programinį kodą savo galvoje

Karas prieš narkotikus

 

You may also like