2-CB

Erotiškiausias Sašos Šulgino sukurtas junginys 2-CB

2C-B yra sintetinė psichoaktyvi fenetilaminų grupės medžiaga. Šis junginys apibūdinamas kaip stimuliantas, empatogenas, haliucinogenas ir psichodelikas, todėl dažnai lyginamas su LSD ir MDMA, nors skiriasi nuo abiejų. Dažniausiai jis randamas miltelių, tablečių arba kapsulių pavidalu.
2C-B buvo naudojamas kaip afrodiziakas, enteogenas, šokių narkotikas, ekstazio pakaitalas ir psichoterapinė priemonė. Tačiau junginys nėra plačiai paplitęs, o nuo XX a. dešimtojo dešimtmečio vidurio, daugelyje šalių uždraustas.
Legendinis psichofarmakologas ir rašytojas Aleksandras “Saša” Šulginas savo knygoje PiHKAL (Phenethylamines I Have Known And Loved) 2C-B įvardijo kaip vieną iš šešių svarbiausių fenetilaminų psichinėms traumoms gydyti.

A. Shulginas teigė, kad 2C-B yra vienas mėgstamiausių jo psichodelikų, o 2003 m. rašė, kad šis preparatas yra “vienas grakščiausių, erotiškiausių, jausmingiausių ir introspektyviausių junginių, kokius tik esu išradęs”. Daugelis žmonių teigia, kad 2-CB patirtis pasižymi meskalino žemiškumu, MDMA empatija ir grybų ar LSD vizualumu, tačiau neprarandamas ryšys su realybe. 2-CB sustiprina žmogaus pojūčius ir jausmus, vaizdinius, garsą ir lytėjimą.
2C-B paprastai nuryjamas tabletės, kapsulės arba miltelių pavidalu, kurie taip pat gali būti ištirpinti skystyje. Ribinė juntama geriamoji dozė yra 2-5 mg, o nedidelė veiksminga dozė – apie 5-15 mg. Dauguma žmonių vartoja nuo 15 iki 25 mg, kad pajustų visavertį poveikį, o visa, kas viršija šią ribą, laikoma stipriu poveikiu.
Sulaukti poveikio trunka apie 45-75 minutes, o 15-30 minučių vyksta “pakilimo” periodas. Šiuo laikotarpiu įprasta jausti laukimo jausmą ar net nerimą. Dažnai kartu jaučiama maloni šiluma arba dilgčiojimas, panašus į elektrą ar dilgėles, kylantis aukštyn ir žemyn kūnu. Gali atsirasti fizinio ir seksualinio susijaudinimo požymių, įskaitant raumenų spazmus, erekciją, šaltkrėtį, drebulį ir išsiplėtusius vyzdžius. Kai kurie žmonės praneša apie virškinimo trakto sutrikimus, tokius kaip dujos, pykinimas, vėmimas ir viduriavimas.

Vartojant pakankamai dideles dozes, 2C-B sukelia regimąjį poveikį, kuris dažnai apima geometrinius raštus, vaizdus ir pėdsakus, veido iškraipymus, aplinkos dreifavimą (pvz., tirpstančius ar tekančius paviršius) ir sustiprėjusias ar besikeičiančias spalvas. Užmerktų akių vaizdiniai dažnai būna turtingesni. Taip pat dažnai pasitaiko klausos haliucinacijų. Vartojant didesnes dozes, šios haliucinacijos gali tapti nemalonios, bjaurios ar net gąsdinančios.
Didžiausias 2C-B poveikis trunka nuo dviejų iki keturių valandų. Pykinimas ir diskomfortas paprastai išnyksta. Tuo metu sustiprėja lytėjimas, kvapas, skonis, spalva ir garsas, o daugelis žmonių teigia, kad jaučiasi esantys “savo kūne” – suvokia savo raumenis ir nervus bei susilieja su fizine gamta. Kitaip nei vartojant MDMA, seksualinis susijaudinimas gali išlikti visą 2C-B patirtį.

Piko metu žmonės praneša apie pagerėjusią nuotaiką ir stimuliuojančius jausmus. Žmonės dažnai apibūdina 2C-B kaip daug plastiškesnį nei MDMA, leidžiantį jiems sugrįžti į įprastą sąmonę ir išeiti iš jos, kartais staiga, net ir piko metu. Kiti pastebi, kad susiduria su sudėtingomis emocijomis, pavyzdžiui, pykčiu, sielvartu ir baime.
2C-B patirties įkarštyje gali sutrikti bendravimas, nors kai kuriems žmonėms kalbėtis su kitais gali būti lengviau. Bet kokiu atveju žmonės paprastai pastebi, kad padidėja jų empatija ir visuomeniškumas. Taip pat dažnai pasitaiko konceptualus mąstymas, introspekcinės įžvalgos ir dvasinės idėjos – ypač būnant vienam. Gali šiek tiek sušvelnėti ego.
Pasiekus piką, 2C-B poveikis gali išnykti per dvi valandas. Kai kuriems grįžta apetitas ir jie gali valgyti iš karto. Taip pat galima miegoti, dažnai pasitaiko ryškūs sapnai. Linksmumo pojūtis gali išlikti kelias dienas – net po nemalonios patirties.
Nors psichologinio ar fiziologinio 2C-B poveikio tyrimų nėra atlikta daug, tačiau yra daugybė liudijimų, kad jis gali būti naudingas tiek terapiniais tikslais, tiek asmeniniam ir dvasiniam tobulėjimui. Pats Šulginas rekomendavo naudoti šį junginį terapijoje ir davė jį keletui psichologų naudoti su pacientais. Jis taip pat siūlė, kad šis vaistas galėtų būti vartojamas kartu su MDMA, kad palengvintų grįžimą į įprastą būseną ir sustiprintų bet kokius patirties sukeltus atsivėrimus.
Žmonės taip pat yra pranešę apie gilius dvasinius ir asmeninius išgyvenimus 2C-B patirties metu, įskaitant ryšio su savimi, kitais žmonėmis ir visata jausmus, kurie gali išlikti dar ilgai pasibaigus poveikiui.

2C-B metabolizuoja monoaminooksidazės (MAO) A ir B, todėl jis gali kelti pavojų žmonėms, vartojantiems MAO inhibitorius (MAOi), taip pat kai kuriuos antidepresantus arba Ayahuascą.
2C-B saugumo tyrimų trūksta, o tai gali būti susiję su jo teisiniu statusu. Tai, ką žinome apie šį junginį, daugiausia yra vartotojų liudijimai. Pavyzdžiui, kai kurie vartotojai praneša, kad vartojo iki 10 kartų didesnę nei didžiausia rekomenduojama dozę ir jokių ilgalaikių sveikatos problemų nepajuto. Nors kai kurie mirties atvejai buvo susiję su kitomis 2C šeimos medžiagomis, nė vienas atvejis nebuvo siejamas tik su 2C-B. Vis dėlto beveik nieko nežinoma apie vidutinės trukmės ir ilgalaikę riziką sveikatai, o kai kurie vartotojai gali būti jautresni nei kiti.
Kaip ir su kitais psichodeliniais preparatais, 2C-B patirties saugumui lemiamą reikšmę turi pasirengimas ir aplinka. Geriausia vengti šio preparato psichologinio streso metu arba po sunkių išgyvenimų. Taip pat, reikėtų vengti viešos aplinkos, bent jau iš pradžių.
Kadangi 2C-B gali slopinti erdvinę koordinaciją ir dėmesio koncentraciją, ideali vieta patirčiai yra kuo mažiau pavojų kelianti erdvė. Dėl švelnaus junginio nuskausminamo poveikio, sužeidimai kartais gali likti nepastebėti.
2C-B veikia širdies ritmą, kraujospūdį ir centrinę nervų sistemą, todėl jis gali būti nesaugus žmonėms, sergantiems traukulių priepuoliais (pvz., epilepsija), širdies ligomis, cukriniu diabetu, šizofrenija ar psichikos ligomis.
Dauguma, bet ne visi vartotojai nurodo, kad reguliariai (dažniau nei kartą per penkias-septynias dienas) vartojamas junginys sukelia tolerancijos efektą. 2C-B nekelia fizinės priklausomybės.

Europoje pradėjo plisti kita medžiaga, klaidinančiai pavadinta Tucibi – rožiniu kokainu, vietoje 2-CB suvartojus ją, gresia nenuspėjamos pasekmės. Tikrą 2-CB galima atpažinti legaliu, lengvai gaunamu reagentu.

You may also like