Dimetiltriptaminas

Sielos molekulė DMT

DMT

Dimetiltriptaminas (DMT) yra viena stipriausių natūralių psichodelinių medžiagų. DMT aptinkamas tūkstančiuose augalų visame pasaulyje, taip pat ir Lietuvoje.  Pietų Amerikos šamanai nuo seniausių laikų verda šiuo alkaloidu prisotintų augalų nuovirą – Ajahuaska. Dimetiltriptaminas buvo rastas žiurkių kankorežinėje liaukoje, todėl įtariama, kad jį gali gaminti ir žmogaus organizmas. Prarytas grynas DMT nesukelia jokio haliuciogeninio poveikio – jį akimirksniu išskaido žmogaus virškinamasis traktas.

Pietų Amerikos šamanai virdami haliuciogeninę arbatą Ajahuaską naudoja bent kelis skirtingus, Lietuvoje draudžiamus augalus: Svaigųjį kvaitulį (Banisteriopsis caapi) ir Psichotria Viridis (Magnolijūnų genties augalas). Pirmasis yra dimetiltriptamino šaltinis; o antrasis –  MAO (monoaminooksidazės) inhibitorius, blokuojantis DMT suskaidymą ir leidžiantis haliuciogeninei medžiagai pasiekti smegenis. Gryni DMT kristalai gryninami iš augalų, pasitelkiant rūgšties – bazės cheminę reakciją. Rūkant kristalus, DMT pasiekia smegenis akimirksniu, o jo poveikis labai trumpas (iki 8 min.) ir stiprus. Geriant Ajuahuaską poveikis gali trukti iki 8 valandų: prasideda vizijos, dėl pašalinių augaluose esančių junginių gali supykinti, vimdyti, paleisti vidurius (šamanai tai vadina išsivalymu).

Į dimetiltriptaminą mokslo pasaulio dėmesį atkreipė psichiatrijos profesorius Rick Strassman, po 1990-1995’ais metais Naujosios Meksikos universitete atlikto tyrimo parašęs knygą “DMT – sielos molekulė”.

ajahuaska-retritas

Hipotezė apie DMT įtaką krikščionybei

Izraelio profesorius Benny Shanon pasiūlė prieštaringą hipotezę, kad senąjame testamente aprašytas Mozės matytas degantis krūmas buvo deganti akacija, skleidžianti dimetiltriptaminu prisotintus dūmus. Narkotiko paveiktas Mozė sutiko dievą – Jahvę, kuris liepė jam išvaduoti izraeliečius iš vergijos ir išvesti juos iš Egipto. Taigi DMT yra tradicinis enteogenas (ἔνθεος (entheos) + γενέσθαι (genesthai) – „gimdantis dievą viduje“) – psichoaktyvi medžiaga, naudojama religiniame, šamaniniame ir dvasiniame kontekste. Pastaraisiais metais atsiranda vis daugiau įrodymų, kad DMT, kaip ir kiti klasikiniai psichodelikai, gali sukelti proveržį ne tik religijoje bet ir psichikos sutrikimų gydyme.

DMT mozė

DMT poveikis

DMT poveikis primena sąmonės pririšimą prie raketinio variklio ir skrydį į paralelinę realybę. Savasis „aš“ pranyksta. Asmenybė susilieja su visata, kurioje pilna spalvų, sudėtingų ornamentų, fraktalų ir į elfus panašių, kitos dimensijos būtybių. Jausmas primena mirtį, taip kaip ją įsivaizduojame. Pagaliau grįžus į savo kūną jaučiamas išgąstis ir, kaip bebūtų keista, ramybė.

Nors dimetiltriptamino sukelti potyriai atrodo chaotiški, daugumos patyrusiųjų jo poveikį pasakojimai atrodo labai panašūs. Tai yra užuomina, kad DMT poveikis turi apibrėžtą neurologinį mechanizmą. Jis kelia mokslininkų susidomėjimą: kodėl DMT paveikti žmonės mato elfus ir koks šio psichodeliko neurologinis poveikis? Dimetiltriptamino tyrimus atlieka Londono Imperatoriškasis koledžas ir Johns Hopkins universitetas Jungtinėse Valstijose.

Kaip ir kitų psichodelinių narkotikų, dimetiltrimptamino moksliniai tyrimai yra dar ankstyvoje stadijoje. Daugumoje šalių šis organinis junginys vis dar įtrauktas į griežčiausiai kontroliuojamų medžiagų sąrašus, todėl mokslininkams dažnai sunku gauti leidimus atlikti tyrimus, nepaisant tūkstantmečius siekiančių liaudies medicinos ir religinių apeigų tradicijų naudoti DMT turinčius augalus.

Kaip ir haliuciogeniniai grybai, DMT molekulės kabinasi prie seratonino (laimės hormono) receptorių, sužadindamas neuronus, kuriuos paveikia ir seratoninas. Narkotiko poveikis smegenims yra sudėtingas: vienas tyrimas atskleidė, kad jis gali paveikti net 1000 smegenyse esančių proteinų, atliekančių skirtingas užduotis. Taip pat žinoma, kad tarpusavyje pradeda sąveikauti paprastai nekomunikuojančios smegenų dalys.

Vizijos labai intensyvios ir stiprios, dažnai joms apibūdinti nepakanka žodžių: tai atrodo realiau nei pati realybė, todėl narkotiko vartojimas ir jo sukeltos mistinės – religinės patirtys gali sukrėsti pasaulio suvokimą. Apima euforija, matomos sudėtingų geometrinių formų vizualizacijos, spalvos: galima sutikti keistas, bendraujančias būtybes, kurias Terence Mckenna pavadino mechaniniais elfais.

DMT vartojimo rizikos

Nėra įrodymų, kad DMT sukelia fizinę priklausomybę, tačiau psichologinė priklausomybe galima. Dėl staigaus ir stipraus poveikio perdozavimas rūkant grynus DMT kristalus yra neįmanomas. Nors mokslinės informacijos trūksta, galima rasti prielaidų, kad 90 standartinių DMT dozių patekusių į kraujotaką gali sukelti perdozavimą. Nors perdozuoti sudėtinga, tai nereiškia, kad šis psichodelinis junginys nekelia pavojaus. Jis gali blogai sureaguoti su antidepresantais, prieskoniais ar net maistu. Būtent todėl Peru ajahuaskos šamanai prieš duodami gerti psichodelinį gėrimą, neleidžia valgyti, gerti alkoholio ar rūkyti.

Kaip ir vartojant kitus psichodelinius narkotikus, tai geriausia daryti saugioje vietoje, esant priežiūrai (muzikos festivaliai ar naktiniai klubai tikrai nėra tinkama vieta). Psichologinis nusiteikimas taip pat labai svarbus, siekiant išvengti gąsdinančių ar dvasiškai traumuojančių patirčių.

 

You may also like