Atviras laiškas seimo nariams dėl narkotikų dekriminalizacijos

Gerbiami Seimo nariai,

Artėja balsavimas dėl nedidelio narkotikų kiekio dekriminalizavimo. Diskutuodami apie žolę, mes dažnai kambaryje nematome dramblio. Tas dramblys yra mokslinė revoliucija psichinės sveikatos medicinoje.

Lietuvoje depresija serga daugiau nei 40.000 žmonių. Nusižudo apie 700 asmenų per metus. Pusė nusižudžiusių asmenų sirgo depresija. Apie 40 iš 1000 gyventojų vartoja legalų, stiprią priklausomybę keliantį, poveikio metu nerimą slopinantį narkotiką – benzodiazepinus.

Lietuva lyderiauja Europos dvasinių sutrikimų rodikliuose, tačiau mes nesuteikiame Lietuvos psichiatrams galimybės imtis pačių pažangiausių – saugių, nors ir eksperimentinių gydymo metodų, kuriuos Kanada, Jungtinė Karalystė, Šveicarija ir Nyderlandai jau leidžia naudoti išimties tvarka.

Moksliškai įrodyta, kad klasikiniai serotonino sistemos psichodeliniai junginiai (LSD, psilocibinas ir DMT) yra patys saugiausi iš draudžiamų ar legalių narkotikų, nesukeliantys psichologinės ar fizinės priklausomybės. Daug saugesni už alkoholį, tabaką, net kanapes.

Per pastaruosius 15 metų sugrįžę moksliniai ir klinikiniai tyrimai leidžia manyti, kad po kelių metų psichodelinė terapija bus pradėta sėkmingai taikyti visame pasaulyje, o tarptautinė mokslininkų bendruomenė diskutuoja apie artėjančią revoliuciją psichinės sveikatos priežiūros srityje. Ją mokslininkai pristatė Davos 2019 forume pasaulio lyderiams.

Daugėjant informacijos kiekiui Lietuvos ir užsienio žiniasklaidoje, vis daugiau nesėkmingai kitomis priemonėmis depresiją ir nerimo sutrikimus bandžiusių išsigydyti žmonių ima eksperimentuoti su klasikiniais psichodeliniais narkotikais.

Lietuvoje daugėja asmenų, teigiančių, kad priešingai nei senos, nepakankamai efektyvios priemonės (SSRi antidepresantai ir psichoterapija), klasikiniai psichodeliniai junginiai padėjo jiems visiškai išgyti nuo depresijos, nerimo sutrikimų ar priklausomybės alkoholiui. Savo patirtimi pasirengę pasidalinti bent keli drąsūs žmonės, jei norėtumėte jų išklausyti.

Mastrichto universiteto mokslininkės, apklausų būdu atliko psichodeline savigyda užsiimančių asmenų tyrimą. Jis parodė, kad psichodelinė savigyda veikia efektyviau nei standartiniai terapijos ir farmakologijos būdai. Apklausos rezultatai sutampa su klinikinių tyrimų duomenimis.

Lietuvos įstatymai už psichodelinių junginių vartojimą, nepaisant daug kartų moksliškai įrodyto jų saugumo, didžiulio terapinio potencialo (pasak naujausio tyrimo iš Madrido universiteto – klasikiniai psichodelikai gali būti net 4 kartus efektyvesni už antidepresantus) numato baudžiamąjį persekiojimą net už mažo kiekio laikymą.

Tai yra, Lietuvos valstybė kėsinasi į kalėjimą uždaryti nuo depresijos ar nerimo sutrikimų kenčiančius asmenis, kurie iš E-bay atsisiunčia psichodelinių junginių, galinčių iš tiesų jiems padėti kabintis į gyvenimą.

Klasikiniai psichodeliniai junginiai turi būti kuo greičiau legalizuoti terapiniam naudojimui (su gydytojo receptu), nes COVID-19 pandemijos fone, aiškėjant faktams, kad apie 20% prasirgusiųjų gali išsivystyti psichiniai sutrikimai, reikia skubiai ieškoti mokslo siūlomų priemonių užkirsti kelią naujai pandemijai, šį kartą – dvasinės sveikatos. Pastaroji mūsų šalį persekioja jau 25 metus.

Taip, legaliam psichodelikų naudojimui reikia diskusijų, mokslininkų indėlio, pasibaigusių klinikinių tyrimų. Tačiau dekriminalizuoti nedidelio kiekio psichoaktyvių medžiagų turėjimą ar atsisiuntimą be tikslo platinti, galite jau dabar. Sergantieji depresija, nerimo sutrikimais, potrauminio streso sindromu, klasteriniu galvos skausmu ar neurodegeneracinėmis ligomis, moka skaityti mokslo naujienas ir jie jūsų balsą seime tikrai įvertins. Tikiuosi, kad Jums pakaks sąžinės, sveiko proto ir išprusimo balsuoti teisingai, bei dekriminalizuoti nedidelius psichoaktyvių medžiagų kiekius. Sergantieji depresija tai įvertins.

Klinikiniai tyrimai

LSD – vaistas nuo klasterinio galvos skausmo (Bazelio universiteto ligoninė – Šveicarija)

LSD – sunkios depresijos formos gydymas (Bazelio universiteto ligoninė – Šveicarija)

LSD – vaistas nerimui ir sunkioms somatinėms ligoms (Bazelio universiteto ligoninė – Šveicarija)

Psilocibino lyginimas su SSRi antidepresantais gydant sunkią depresijos formą (Londono Imperatoriškas koledžas)

Klinikiniai, neurokognityviniai ir emociniai Psilocibino emociniai efektai sunkia depresija sergantiems pacientams (Ziuricho universitetas)

Klinikiniai ir mechanistiniai psilocibino poveikiai pacientams, priklausomiems nuo alkoholio (Ziuricho universitetas)

III  tyrimo fazė: Psilocibino saugumas ir efektyvumas pacientams su gydymui atsparia depresija (JAV federalinės maisto ir vaistų administracijos suteiktas proveržio terapijos statusas).

Perdozavimas

Alkoholio ir narkotikų studijų žurnale buvo publikuotas tyrimas, vertinantis 3 smarkaus LSD perdozavimo atvejus. Tyrimo autoriai: Mark Haden (Britų Kolumbijos universitetas Vankuveryje) ir Birgitta Woods (klinikinė psichiatrė Vankuveryje).

Čia pateikti tik keli pavyzdžiai, tačiau tyrimų, įrodančių klasikinių psichodelikų saugumą ir naudą yra labai daug:

Pirmas atvejis:

2000-aisiais 15-metė mergina, turinti bipolinio sutrikimo diagnozę atsitiktinai suvartojo 1000 mikrogramų LSD dozę (rekreacinė dozė yra 100 mg). Po perdozavimo psichiatrai diagnozavo, kad visi jos ligos simptomai dingo. Ji nustojo naudoti antidepresantus ir buvo sveika kitus 13 metų iki kelių gimdymų, kurie laikinai destabilizavo jos psichinę būklę. Šiuo metu moteris sveika ir laiminga.

Antras atvejis:

2000’aisiais 26-erių nėščia (to nežinojusi) moteris vakarėlio metu suvartojo 500 mikrogramų LSD dozę. Pasibaigus narkotiko poveikiui ji sugrįžo į normalią būseną. Vaikas gimė sveikas, užaugo socialiai aktyvus ir protingas – šiuo metu mokosi universitete.

Trečias atvejis:

46-erių moteris, kentėjusi nuo prieš 25 metus laimo ligos sukeltų komplikacijų skausmo ir vartojusi opioidus, 2015-aisiais netyčia, sumaišiusi su kokainu, per nosį įtraukė 55 miligramus LSD – dozę, 550 kartų didesnę už vidutinę dozę. Po 24 val. sedėjimo fotelyje užmerktomis ar atmerktomis akimis ir dažno vėmimo ji sugrįžo į normalią būseną. Jau kitą dieną kojos skausmas dingo, todėl ji nustojo gerti morfijų ir nepajuto jokių įprastų abstinencijos opioidams simptomų.

Seimo narių balsavimas

Jei jus domina, kaip psichinės sveikatos klausimais balsuoja seimo nariai, užpildykite formą ir mes siųsime ataskaitas:


    Susiję įrašai

    Psichoterapeutės požiūris į psichodelinę terapiją

    Narkotikų dekriminalizavimas. Portugalijos pamokos

    Proveržis Alzheimerio gydyme

    Eksperimentinė terapija depresijai gydyti jau pasiekiama

    Toksikologas dr. Robertas Badaras

    Gydant depresiją psichodelikai veikia 4 kartus geriau nei antidepresantai

     

    You may also like