Svaigusis pipiras

Svaigusis pipiras – Kava kava

Pasak chemiko Hamiltono Morriso, nė vienas augalas neturėtų būti draudžiamas, o karas prieš daržoves yra beprotybė.

Svaigusis pipiras, vadinamas Kava kava (Piper methysticum), yra dar vienas Lietuvoje draudžiamas papildas, Ramiojo vandenyno salose šimtus metų vartojamas kaip apeiginis gėrimas. Yra teigiančių, kad poveikis šiek tiek primena alkoholį, bet sveikatai keliamos rizikos – gerokai mažesnės.

Šaknys kramtomos arba sumalamos į košę ir užpilamos šaltu vandeniu. Gaunamas tirštas gėrimas, siūlomas Ramiojo vandenyno salose besilankantiems svečiams ir aukštiems pareigūnams, tarsi socialinis prancūziško vyno atitikmuo Polinezijoje.

Be apeiginio vartojimo, kava kava geriausiai žinoma dėl savo atpalaiduojančių savybių. Teigiama, kad svaigusis pipiras pakelia nuotaiką ir emocinę gerovę, gali kelti euforiją. Keliuose tyrimuose nustatyta, kad augalas gali būti naudingas gydant nerimą, depresiją ir nemigą.

Nors Europoje užregistruota daugiau kaip 30 kepenų pažeidimo atvejų, mokslininkams nepavyko rasti įrodymų, kad augalas toksiškas kepenims. Gali būti, kad problemos atsirado maišant augalą su vaistais ar kitomis žolelėmis.

Augalo aktyvūs junginiai vadinami kavalaktonais, jie didina gaba (smegenų raminimo sistema) receptorių jautrumą, bet neveikia benzodiazepinų dalies receptoriuje. Junginiai silpnai blokuoja noradrenalino grąžinimą į neuronus, greičiausiai neveikia serotinino, o poveikis dopaminui gali būti mišrus (vienose smegenų vietose jo lygį kilsteli, kitose – sumažina). Naudojant ilgiau, veikia kaip MAO-B inhibitorius (lėtina panaudoto dopamino skaidymą).

Yra keletas teorijų, kodėl pakartotinis kava kavos vartojimas gali sukelti kepenų pažeidimus. Pirma, svaigujį pipirą metabolizuoja grupė kepenų fermentų, kurie dalyvauja ir daugelio vaistų metabolizme. Kava kava gali surišti šiuos fermentus taip, kad jie negali lengvai metabolizuoti kitų vaistų, todėl šie vaistai kaupiasi ir pažeidžia kepenis. Kiti tyrėjai mano, kad toksinis poveikis kepenims atsiranda dėl to, kad kava kava dažnai vartojama kartu su alkoholiu ir kad kepenų pažeidimą sukelia alkoholis. Dar viena teorija teigia, kad dėl toksiškumo kaltas uždegimas ir svarbių medžiagų išsekimas kepenyse.

Nors dėl galimo pavojaus kepenims visi svaigiojo pipiro turintys produktai buvo uždrausti Vokietijoje 2002 metais, 2014 metais du administraciniai Vokietijos teismai padarė išvadą, kad daugumoje atvejų augalo vartojimo ir kepenų pažeidimų ryšys nebuvo nustatytas. Šie pranešimai apie kepenų pažeidimus glumina, nes Ramiojo vandenyno salų gyventojai tradiciškai vartoja augalą labai ilgai, ir neatrodo, kad ten būtų dažniau pasitaikę kepenų pažeidimų. Siekiant sutaupyti, kai kuriuose augalo produktuose gali būti naudojamos kitos augalo dalys, pavyzdžiui, stiebas ir lapai (tradiciškai naudojamos tik šaknys), todėl dėl toksinio poveikio kepenims gali būti kalti jie.

Žmonėms, neturintiems kepenų pažeidimų ir nevartojantiems jokių kepenis veikiančių vaistų, trumpalaikis kava kavos šaknų vartojimas, neviršijant rekomenduojamų dozių, atrodo, yra saugus. Dažniausiai pasitaikantys nepageidaujami reiškiniai: nuovargis, galvos svaigimas ir pykinimas. Pasak Pasaulio organizacijos, per pastaruosius 10 metų svaigusis pipiras nesukėlė jokių mirčių.

Atlikus keletą klinikinių tyrimų nustatyta, svaigusis pipiras veiksmingai gydo lengvus arba vidutinius su nerimu ir depresija susijusius simptomus. Apžvelgę 7 mokslinius tyrimus, mokslininkai padarė išvadą, kad augalo ekstraktas buvo gerokai veiksmingesnis už placebą gydant nerimą. Kito tyrimo metu nustatyta, kad kava kava žymiai pagerino simptomus jau po savaitės gydymo. Kiti tyrimai rodo, kad kava gali būti tokia pat veiksminga kaip ir kai kurie receptiniai vaistai nuo nerimo, tačiau ne visi rezultatai vienareikšmiai. Vieno tyrimo duomenimis, kava kava sukelia panašius smegenų bangų aktyvumo pokyčius kaip ir diazepamas.

2004 m. atlikto tyrimo metu nustatyta, kad 300 mg svaigiojo pipiro gali pagerinti nuotaiką ir kognityvines funkcijas. Tai svarbu, nes kai kurie receptiniai vaistai, vartojami nerimui gydyti, pavyzdžiui, benzodiazepinai (tokie kaip Valium arba Xanax), paprastai kenkia kognityvinėms funkcijoms. 2011 metais atliktame tyrime pastebėta, kad augalo naudojimas didesnėmis dozėmis vis tik gali kenkti kognityvinėms funkcijoms.

1960-aisiais svaigusis pipiras buvo naudojamas gydant epilepsiją, taip pat sumažino abstinencijos simptomus alkoholiui, tabakui kokainui ir heroinui. Kita vertus, Tongos karalystėje žmonos skundžiasi savo svaigiam pipirui pinigus leidžiančiais ir tinginiaujančiais vyrais.

You may also like