Navigacija psichodelinės savigydos minų lauke

Branda yra einant per gatvę pažiūrėti į abi puses, prieš ant galvos nukrentant lėktuvui.

Šis tekstas yra apie paskutinį šiaudą ir jis nėra rekomendacija. Rekomenduoti pasivaikščiojimą minų lauku galėtų tik kvailys. Jis skirtas ilgai sergantiems depresija, tačiau gali būti naudingas ir sveikiems psichonautams – keliautojams po savo pasąmonę. Teksto gale pateiktas 10 žingnių planas, nusprendusiems eksperimentuoti su savo psichine sveikata.

Sunku įsivaizduoti situaciją, kad norėčiau savo noru įžengti į minų lauką, tačiau turiu pripažinti, kad ji – įmanoma. O kas, jeigu:

Skirtingų antidepresantų kokteilis nepadėjo, 4 psichoterapeutai, sportas, muzikos terapija, žolelių nuovirai, būrėja ir egzorcistas irgi pasirodė nenaudingi. Depresija nesitraukia, šviesos tunelio gale nesimato, o pats tunelis turbūt aštuoneto formos. Tokia būsena, švelniai tariant, gali kelti egzistencinių iššūkių.

Yra gera ir bloga naujienos. Geroji: mes visi mirsime. Blogoji: padaryta dar ne viskas, todėl laikas pasiraitoti rankoves ir pabandyti į šviesą prasikapstyti nagais.

Yra ne vienas naujas – legalus būdas gydyti neišgydomą depresiją: prieš griebiantis kraštutinių priemonių galima išbandyti TMS arba sulaukti naujos kartos antidepresantų taikymo. Anestezijoje naudojamu Ketaminu, JAV jau gydomos suicidines mintis arba sunki depresijos forma. Gali būti, kad praktiką perims ir Lietuvos psichiatrai.

Viltys ir lūkesčiai

Lietuvos ir užsienio žiniasklaidoje atsiranda vis daugiau informacijos apie gydančią psichodelikų galią. Prieš 50 metų, dėl politinių aplinkybių jie buvo uždrausti JAV, o tada ir kitose pasaulio šalyse. Pastaruosius 10-15 metų neurologai ir psichiatrai, nupūtę dulkes nuo gausaus pluošto hipių laikais vykusių mokslinių tyrimų, nuosekliai sugrąžino klasikinių psichodelinių junginių naudojimo psichoterapijoje klausimą. Pasaulio požiūris į tokias medžiagas kaip LSD ar psilocibinas (haliucinogeniniai grybai) smarkiai pasikeitė, talentingam publicistui Michael’ui Pollanui parašius tarptautinį bestselerį KAIP PAKEISTI PROTĄ: ką apie sąmonę, mirtį, priklausomybes, depresiją ir transcendenciją atskleidžia psichedelikų mokslas. Knyga skaitytojams atskleidė didžiulį revoliucinį potencialą, susikaupusį vykdant medicininius psichedelikų tyrimus, ir įkvėpiančią istorija apie knygos autoriaus gyvenimą pakeitusias psichodelines patirtis.

Tada sekė tarptautinis Davos forumas, kuriame mokslininkai tarptautino verslo ir politikos lyderiams papasakojo apie milžiniškas psichodelikų galimybes gydant tokias ligas kaip depresija, nerimo sutrikimai ar priklausomybė nuo opioidų. Įtikinti rizikos kapitalo rykliai, tokie kaip Facebook ir Paypal bendrakurėjas Peter Thiel, ėmėsi investuoti į psichodelinę mediciną. Dabar jau yra šimtamilijoninės vertės kompanijų, sėkmingai vykdančių klinikinius psichodelikų tyrimus. Bent keli jų buvo įvertinti JAV federalinės maisto ir vaistų administracijos Proveržio terapijos statusu.

Amsterdame jau renkamos pirmos pacientų grupės, dalyvausiančios mokslininkų vadovaujamoje psichodelinės psichoterapijos depresijai įveikti programoje.

Ar jau galime sunkią depresiją gydytis psilocibinu? Ir taip ir ne, bet daug labiau ne.

Minų laukas

Amsterdame įsikūrusioje Synthesis organizacijoje, medikų, klinikinių psichologų ir psichodelinės terapijos specialistų prižiūrima 13 mėnesių trukmės terapija kainuoja 8500 Eur. Jos pasiekiamumą sunkina ne tik kaina, ribotas dalyvių skaičius, bet ir Covid-19 karantino apribojimai.

Psilocibinas (haliucionogeninių grybų veiklioji medžiaga) arba LSD (lisergino rūgšties dietilamidas) yra santykinai saugūs, nesukeliantys priklausomybės klasikiniai psichodeliniai narkotikai, pasižymintys panašiu poveikiu. Jų vartojimas griežtai nerekomenduojamas asmenims, sergantiems šizofrenija, bipoliniu sutrikimu, ar turint polinkį į psichozę. Klinikiniuose bandymuose ir vykdomose eksperimentinės terapijos programose nepriimami net ir turintys artimą nuo šių sutrikimų kenčiantį giminaitį.

Šie psichoaktyvūs junginiai yra puikiai pažįstami istoriškai, todėl tarptautinėje žiniasklaidoje atsirandant vis daugiau informacijos apie terapinį jų potencialą, didėja ir žmonių, bandančių jais gydytis savarankiškai (toli gražu ne visada legaliai), skaičius. Santykinis šių narkotikų toksinis saugumas ir priklausomybės nesusidarymas gali dažną vartotoją paskatinti imtis savigydos, kuri gali neatnešti norimo rezultato, arba, blogiausiu atveju, baigtis tragiškai.

 

Aplinka ir nusiteikimas

Pirmas pavojus yra psichologinis. Klasikiniai psichodeliniai narkotikai veikia nenuspėjamai, todėl niekas negali garantuoti, kad patirtis bus maloni. Be to, jų veikimas labai smarkiai priklauso nuo psichologinio vartotojo nusiteikimo ir aplinkos, kuriame jis psichodelikus naudoja. Neatsakingas bandymas imtis psichodelikų nepažįstamoje, nekontroliuojamoje, nesaugioje aplinkoje, gali baigtis rimtomis psichologinėmis ir fizinėmis pasėkmėmis. Tiek LSD, tiek Psilocibino genties grybai sukelia būseną, labai artimą psichozei. Jūs tikrai nenorite patirti stipraus psichozės priepuolio kažkur miške, daugiaaukščio namo balkone, ar miesto gatvėse. Įžengus į psichodelinį sąmonės pasaulį nesijaučiant jaukiai, visos baimės gali būti daug kartų sustiprintos, ir jūs 6-8 valandas galite atsidurti psichologiniame pragare, kurio sustabdyti negalėsite. Jei psichodelikais gydėtės nuo depresijos, dar galėsite pridėti ir nuo didžiulio psichologinio streso atsiradusius nerimo sutrikimus. Veikiant narkotikui, galite pamiršti, kad jį suvartojote, todėl gali atrodyti, kad sunki patirtis niekada nesibaigs.

Nusiteikimas yra labai svarbus, nes psichodeliniai narkotikai terapijoje naudojami kaip psichoterapijos stiprintuvas, arba terapija ant steroidų. Naudodami šiuos narkotikus be psichologinio pasiruošimo, jūs vairuojate sportinį automobilį be vairo. Labai daug liūdnas psichologines pasėkmes sukėlusių psichonautų kelionių buvo rekreacinės, nesilaikius saugios aplinkos ir psichologinio pasiruošimo taisyklių.

Ar galima išprotėti?

Psichodelikai laikinai didina smegenų veikimo chaosą (entropiją). Mokslinėje publikacijoje “Entropiškos smegenys: neuronų vizualizacijos tyrimais grįsta psichodelikų paveiktos sąmonės būsenų teorija”, Robin Carhart-Harris ir kiti moksliniai bendradarbiai siūlo psichodelikų terapinio veikimo mechanizmo paaiškinimą. Gali būti, kad dalis psichinių ligų, tokių kaip obscesinis kompulsinis sutrikimas, depresija ir priklausomybės yra susijusios su per didele tvarka smegenyse: išmokusios tam tikrus elgesio šablonus, vienodai  naudojančios vis tuos pačius neuroninius tinklus, dėl neuroplastiškumo trūkumo jos nesugeba keistis. Psichodelikai, tam tikrose smegenų dalyse sukeldami chaosa, sutrikdo įprastinį – nesikeičiantį jų veiklos būdą, o tai išprovokuoja pasikeitimus.

Sergantis depresija, su ribota amplitude pasikartojančių – negatyvių minčių ir kasdienėmis savivertę smukdančiomis emocijomis, gali pajusti didelę naudą dėl smegenų chaoso padidėjimo. Tarpusavyje pradeda komunikuoti neuronų tinklai, kurie anksčiau niekada nebendravo, todėl tampa lengviau pasprukti iš smegenų veiklos šablono spastų.

Kiti sutrikimai, tokie kaip psichozė ar manija, gali būti padidinto chaoso smegenų būsenos, todėl LSD, psilocibinas ir kiti psichodelikai gali stumtelti vartotoją dar toliau, link chaoso briaunos. Jei smegenys jau patiria audrą, papildoma stimuliacija gali sukelti taifūną. Tai yra išprovokuoti pasikartojančias psichozes, ar net šizofreniją.

Kitas pavojus yra haliucinogenų išprovokuotas suvokimo sutrikimas. Nors naudojant klasikinius haliucionogenus ir nenutinka dažnai; pasikartojančios, liekamieji ilgalaikiai psichodelikų naudojimo sukeltų vizualinių haliucinacijų (tokios kaip mirgantys paviršiai, fraktalai, keistos spalvos) liekamieji reiškiniai gali trukdyti gyventi. Nei priežastys, nei gydymo būdas dar nėra žinomi. Nėra daug informacijos apie sutrikimo dažnumą, tačiau 1990-aisiais atliktame tyrime teigiama, kad 1 iš 50.000 vartotojų gali tai patirti.

 

 

Psichodelikų toksiškumas

Nors tikimybė mirtinai perdozuoti klasikinius psichodelinius narkotikus (LSD, psilocibinas, DMT) yra labai maža, jų naudojimas gali kelti nepageidaujamų sveikatos rizikų. Yra mokslinių tyrimų, nurodančių, kad didelė LSD dozė kenkia akių fotoreceptoriams. Šis psichodelikas kelia širdies darbo dažnį ir kraujo spaudimą, todėl prieš vartojant derėtų įsivertinti kardiologines rizikas. Suvartojus didelę dozę, patiriant “blogą kelionę” sveikatos rizikas didina ir patiriamas didžiulis stresas.

Psilocibino genties grybų (jų nesumaišius su nuodingais) toksiškumas yra mažas, tačiau jie gali sukelti pykinimą. Klasikiniai psichodelikai nesukelia fizinės priklausomybės, tačiau psichologinė, nors ir nedažna, yra įmanoma.

Gauni nebūtinai tai, už ką moki, o tai gali kainuoti gyvybę

Visos klasikinės psichodelinės medžiagos yra draudžiamos Europos sąjungoje, todėl jomis prekiaujama nelegaliai. Iš nelegalių narkotikų prekeivio sunku reikalauti bent minimaliausių verslo etikos standartų, todėl bandant nusipirkti psichodelinius narkotikus labai dažnai įsigyjami mirtinai pavojingi junginiai, tokie kaip fentanilis, sintetiniai kanabinodai, NBOMe. Pasak Respublikinės Vilniaus universiteto toksikologijos centro vadovo dr. Roberto Badaro:

“Anais laikais, prieš kelias dešimtis metų, gydytojai galėjo per kelias sekundes neklysdami atpažinti apsvaigimą nuo vienos iš šešių ar septynių „klasikinių“ psichoaktyvių medžiagų, o šiandien tai iš esmės yra neįmanoma: tų medžiagų kiekis ne tik skaičiuojamas šimtais, bet ir pacientai į toksikologijos kliniką dažnai atvyksta pavartoję ne vienos medžiagos, o neaiškios kilmės jų mišinio.”

Šamanų nuovirai džiunglėse

DMT priskiriamas, klasikiniams psichodeliniams junginiam, tapo svarbia New Age judėjimo dalimi. Vis daugiau vakariečių susigundo kelionėmis į Pietų Ameriką, kur su vietinių šamanų pagalba džiunglėse geria Ajavaską (Ayahuasca) – dimetiltriptaminu ir MAO inhibitoriais prisodrintą augalų nuovirą. Keliautojai dažniausiai ieško dvasinio nušvitimo, kiek rečiau į ceremonijas vyksta gydytis priklausomybių ligų ar psichologinių problemų.

Ten kur didelė paklausa, atsiranda ir pasiūla, todėl atsiranda vis daugiau apsimetelių šamanų, kurių tikslas nesusijęs su nuoširdžiu noru padėti. Pietų Amerikos džiunglėse atsiranda vis daugiau “šamanų” seksualinio smurto prieš moteris atvejų, taip pat pasitaiko mirčių dėl laiku nesuteiktos medicininės pagalbos.

Renkantis šį psichodelinės terapijos būdą, derėtų labai atidžiai surinkti informaciją apie asmenis, kurie organizuoja šias stovyklas. Pietų Amerikoje dirba ir dvasiniai vedliai, savo nuoširdžiu užsidegimu priminenantys geriausius krikščionių dvasininkus, priklausomybės ligų specialistai, tokie kaip klinikinis psichologas Gabor Mate, tačiau galima susidurti su seksualiniais grobuonimis, neatsakingais pelno medžiotojais, ar į Naujojo Amžiaus judėjimą atsivertusiais hipsteriais.

 

Teisinė atsakomybė už narkotikų įsigyjimą ar laikymą

Net už nedidelio kiekio draudžiamų psichoaktyvių medžiagų laikymą, 2016-2020 metais rinkto seimo ir Valstiečių – Žaliųjų pastangomis gręsia baudžiamoji atsakomybė, sukelianti skaudžias socialines pasekmes.

Kaip naudojantis terapiniu psichodelikų potencialu išvengti skaudžių pasėkmių

Psichoterapija

Psichodelinių juginių vartojimas be psichologinio pasiruošimo yra kaip sportinio automobilio vairavimas be vairo. Rekreacinis keliavimas pasąmone gali sukelti nelauktų pasėkmių. Pasaulėjautos pasikeitimas, keistos idėjos, o patyrus blogą kelionę, gręsia ir psichologinė trauma. Sunkios psichodelinės patirtys gali būti labai naudingos, nes susitinkama su savo demonais, suvokiamos ir integruojamos praeities traumos, tačiau be specialisto pagalbos, tai padaryti gali būti sunku.

Psichoterapeutas gali padėti psichologiškai pasiruošti. Geriau neslėpti planų apie psichodelikų naujodimą nuo specialisto . Patikimas, kvalifikuotas psichoterapeutas, greičiausiai bandys atkalbėti nuo psichodelinės savigydos. Tai yra gerai.

Užsienyje legaliai teikiamos psichodelinės psichoterapijos paslaugos yra paremtos psichologinio lankstumo modeliu ir technikomis, artimomis kognityvinei elgesio, ar dialektiniai elgesio terapijai, transpersonalinei psichologijai. Pagrindinis skirtumas yra didesnė psichoterapijos laisvė: ji mažiau struktūriška, nei populiariausios psichoterapijos kryptys. Bet kuri iš šių krypčių, taip pat Geštalto psichoterapija, gali atnešti naudos prieš imantis pačių psichodelikų.

Psichoterapija reikalinga tiek pasiruošimo (prieš psichodelinę kelionę), tiek integracijos (po jos) etapuose. Atvirai kalbėdami su psichoterapeutu, paskatinsite jį domėtis psichodeline medicina, taip prisidėdami prie medicinos mokslo progreso. Galimą neatsakingo psichodelikų vartojimo atvejį aprašė Ilzė Butkutė.

Psichiatro konsultacijos dėl psichozės ar kitų medikamentų vartojimo

Į Synthesis organizacijos Amsterdame organizuojamą psichodelinę terapiiją nepriimami pacientai, kuriems jų psichiatras, po konsultacijos su psichodelinės psichoterapijos specialistais nerekomendavo griebtis šios priemonės. Psichodelikų poveikį slopina SSRI antidepresantai, todėl nenutraukus jų vartojimo, psichodelinė sesija gali nepavykti. SSRI ar kitų medikamentų nutraukimas kelia rimtas sveikatos rizikas. Daugėlis sergančiųjų depresija ar nerimo sutrikimais, naudoja skirtingus medikamentus, todėl savarankiškai ir nekvalifikuotai atlikti biocheminius eksperimentus su savo smegenimis yra labai rizikinga.

Jei dar neteko lankytis pas psichiatrą bet turite rimtų problemų, jis gali diagnozuoti sutrikimus, su kuriais psichodelikai yra nesuderinami (pavyzdžiui psichotinaii epizodai, šizofrenija, bipolinis sutrikimas). Todėl verta atvirai kalbėti ir su šiuo specialistu.

Konsultacijos su gydytoju

Visada verta sužinoti, ar neturite kardiologinių probolemų. Prieš vartodamas LSD, rašytojas, didelio populiarumo ir teigiamų specialistų įvertinimų susilaukusios knygos “Kaip pakeisti protą” autorius Michael Pollan konsultavosi su savo kardiologu.

Narkotikų grynumo testai

Jūsų gyvybė yra jūsų rankose. Nevartokite jokių nelegalių medžiagų, dėl kurių sudeties nesate tikras šimtu procentų. Medžiagų sudėčiai nustatyti parduodami legalūs testavimo rinkiniai. Tokias paslaugas Lietuvoje teikia ir nevyriausybinės organizacijos Jaunoji Banga nariai.

Saugi aplinka, priežiūra ir rizikos valdymo veiksmų planas

Klinikiniuose tyrimuose, psichodelinės sesijos metu, pacientą 6-8 valandas prižiūri du padėjėjai. Psichodelinei terapijai svarbus geras žmogiškas ryšys tiek su psichoterapeutu, tiek su psichodelinės sesijos padejėjais. Jų funkcija yra užtikrinti, kad psichodelikus vartojantis asmuo yra saugus, skatinti jį visiškai atsiduoti patirčiai ir nesipriešinti narkotiko poveikiui. Psichodelinė sesija atliekama uždengus akis, bandant išvengti pakitusio realybės suvokimo išprovokuotų aplinkos vizualinių dirgiklių. Jei kelionė pasidaro labai psichologiškai sunki, padejėjai gali laikyti už rankos, drąsinti, raminti. Dėl galimo sesijos metu patyriamo seksualinio susijaudinimo, geriau padejėjais rinktis tos pačios lyties asmenis, kuriais visiškai pasitikima. Taip pat, neturėdami patirties, jie turėtų atidžiai išstudijuoti prieinamus šaltinius apie tokios terapijos eigą ir galimas kliūtis.

Organizacija Jaunoji Banga turi narių, kurie teikė narkotikų žalos mažinimo paslaugas Lietuvos muzikos festivaliuose, todėl jie galėtų supažindinti su psichodelinės sesijos eiga ir pavojais.

Naivu tikėtis, kad galima rasti mediką, kuris sutiks budėti psichodelinės sesijos metu. Išryškėjus ryškioms fizinėms narkotikus vartojusio asmens problemoms, padejėjai turėtų būtų pasirengę jį nedelsiant nugabenti į ligoninę ir toksikologijos centrą.

Narkotinių medžiagų įsigyjimas

Kadangi jų įsigyjimas, atsisiuntimas, laikymas ir prekyba užtraukia baudžiamąją atsakomybę, patarimų kaip įsigyti narkotikus šioje svetainėje nėra. Svarbu atsiminti, kad net svetainėse, tokiose kaip Ebay, prekiaujama uždraustomis psichoaktyviomis medžiagomis, todėl Lietuvoje įkliuvo ne vienas sveiko gyvenimo būdo entuziastas, paštu atsisiuntęs natūralių, raminančių arbatėlių. Net ir nieko nelegalaus neplanavę žmonės, dėl teisės neišmanymo ir savo naivumo buvo apkaltinti narkotikų kontrabanda.

Psichodeliniai grybai nežino, kad jie nelegalūs, todėl smailiakepurės glotniagalvės (Liberty caps – Psilocybe semilanceata) auga ir Lietuvos pievose, rugsėjo – spalio mėnesiais. Į jas panašių, mirtinų grybų nėra daug, tačiau be gerų mikologinių žinių, toks grybavimas yra pavojingas užsiemimas. Psilocibino turinčių grybų sporos yra rudai violetinės. Net ir einant grybauti į gyvulių ganyklas, galima susitikti piktą ūkininką. Gal net žaliąjį valstietį.

 

Atsakingo, bet nelegalaus psichodelikų vartojimo veiksmų planas

  1. Konsultacija su psichoterapeutu
  2. Konsultacija su psichiatru
  3. Asmenų, kuriais pasitikite suradimas ir edukacija
  4. Rizikos valdymo plano su jais parengimas
  5. Psichoterapijos lankymas
  6. Narkotikų įsigyjimas, stengiantis išvengti teisinės atsakomybės
  7. Narkotikų grynumo testavimas
  8. Psichodelinė sesija saugioje, jaukioje aplinkoje, su kelių padejėjų pagalba
  9. Psichoterapija, psichodelinės patirties integracija
  10. Tikslų iškėlimas ir psichodelinės psichoterapijos metu atrastų įžvalgų pritaikymas kasdienybėje.

 

“Žmogus, grįžęs pro Duris Sienoje niekada nebus toks pat, koks buvo prieš pro jas  išeidamas. Jis bus išmintingesnis, tačiau mažiau užtikrintas, laimingesnis, bet mažiau savimi patenkintas; kuklesnis pripažindamas savo pažinimo ribas, tačiau galintis geriau suprasti ryšį tarp žodžių ir daiktų, sistematišką samprotavimą apie neaprėpiamą paslaptį, kurią jis amžinai bando perprasti.”

Aldous Huxley

Legali psichodelinė psichoterapija

2000 asmenų, savarankiškai save gydžiusių psichedelikais apklausa

Haliucinogenai

Jei esate priklausomybės ligų, toksikologijos, psichiatrijos, farmakologijos, psichologijos, narkotikų, sociologijos specialistas(ė), galite prisidėti prie šio teksto tobulinimo. Kviečiame susisiekti.

 

 

You may also like