Psichedelinė terapija

Kaip psichedelikai ateiną į sveikatos apsaugos sistemą

Labai sunku matyti mūsų tyrimuose dalyvaujančius žmones, kuriems iš tiesų labai padėjo psichedelikais paremta psichoterapija, tačiau tyrimui pasibaigus jie nebegali jos tęsti.

Psichedelinė terapija

Psichedelinio mokslo sferoje matosi didelė pažanga. Lengva pastebėti atliekamus vis rimtesnius mokslinius tyrimus, paskatintus šių medžiagų sugebėjimo gydyti depresiją ir kitus dvasinius sutrikimus. Abiejose Atlanto pusėse sergantieji pradeda domėtis kur galėtų užsisakyti psichedelikais paremtą psichoterapiją.

Psilocibinas (haliucionogeninių grybų veiklioji medžiaga) pademonstravo ypač didelį potencialą gydyti depresiją, todėl šiam būdui JAV federalinė maisto ir vaistų administracija suteikė Proveržio terapijos statusą. Nepaisant to, už klinikinių laboratorijų ribų standartinis gydymo metodas neegzistuoja. Tai reiškia, kad vienintelis būdas gydytis psichedeline terapija yra klinikiniai bandymai, kuriems pasibaigus, terapijos tęsti neįmanoma.

“Labai sunku matyti mūsų tyrimuose dalyvaujančius žmones, kuriems iš tiesų labai padėjo psichedelikais paremta psichoterapija, tačiau tyrimui pasibaigus jie nebegali jos tęsti.” sako daktarė Rosalind Watts, buvusi klinikinių psilocibino taikymo depresijai gydyti tyrimų vadovė Londono Imperatoriškojo koledžo Psichedelinių tyrimų centre.

“Aš vis dar palaikau ryšį su žmogum iš pirmojo tyrimo, kuris, po penkerių metų man kartoja, kad norėtų dar vienos terapijos, tačiau neranda, kur galėtų ją gauti”.

Rosalind Watts prisijungė prie Synthesis komandos

Rosalind Watts turi patirtį, kurią įgyjo dirbdama dviejų tyrimų psichedelinių sesijų vadove, aiškinantis haliucionogeninės medžiagos poveikį depresijai. Ji taip pat tyrė, kaip dalyviai įvertino terapijos efektyvumą. Vertindama įgytą patirtį, Rosalind Watts yra įsitikinusi, kad terapija yra visiškai saugi ir pakankamai efektyvi, kad taptų plačiai prieinama visiems, kas atitinka atrankos, kuri buvo atliekama prieš vykdant eksperimentus, kriterijus.

Todėl ji prisijungė prie legalaus psichedelinės terapijos centro Amsterdame Synthesis, kur padės sukurti ilgalaikės terapijos programą, kurios dalimi taps sesijos su psilocibino turinčiais triufeliais (ankstyva haliucionogeninių grybų forma).

Dideli psichedelinės psichoterapijos kaštai

Tačiau nuo nulio sukurti psichedelinės terapijos modelį nėra lengva užduotis. Dėl dešimtmečius trukusio psichedelikų demonizavimo, Synthesis ir kiti psichedelines terapijas siūlantys centrai neturi standartizuotų geros praktikos procedūrų. Negana to, dabar naudojami psichedelinės terapijos modeliai yra tiesiog per brangūs. Iki šiol vykdyti depresijos terapijos tyrimai reikalavo dviejų terapeutų, kurie su pacientu turėjo praleisti visą dieną, jau neskaičiuojant įprastos terapijos, skirtos suvokti ir integruoti psichedelinę patirtį. Nors pasirodė labai efektyvi, dėl didelių sąnaudų nelabai tikėtina, kad tokia terapijos forma galėtų tapti populiaria.

Kad situacija pasikeistų, skirtingi centrai eksperimentuoja su įvairiais psichedelikų padedamos terapijos modeliais. Pavyzdžiui Niujorke esanti Ember Health – klinika, kurios specializacija – depresijos gydymas ketaminu, dirba su pacientais ir jais besirūpinančiomis komandomis, kad sukurtų treapiją, kurios metu ketaminas leidžiamas į veną 40 minučių, vėliau suteikiama 20 minučių poilsio ir pacientas išleidžiamas.

Pacientams patariama per dvi savaites savaites gauti keturias dozes (esant poreikiui ir daugiau). Valandos trukmės sesija leidžia sumažinti sąnaudas ir padeda suderinti medikamentą su jau naudojamomis terapijomis ir integruoti psichedelinę patirtį kasdieniniame gyvenime.

Synthesis sprendimas – grupinės terapijos. Jų bandomoje terapijos programoje kiekvienas pacientas dalyvauja 6 savaičių pasiruošime, po kurio vyksta savaitės trukmės psichedeliniais triufeliais paremta terapija. Po jos atliekama įprastos terapijos sesija, o tada vykdoma 12 mėnesių nuotolinė integracijos programa internetu. Nors ir reikalauja nemažai resursų, Synthesis modelis, dėl vieno psichedelinės terapijos asistento, o ne dviejų, yra pigesnis nei naudotasis Londono Imperatoriškame koledže.

Nesvarbu kokį modelį renkantis, šiuo metu psichedelinės psichoterapijos vis dar yra labai brangios. Kainos varijuoja nuo kelių šimtų Eurų už vieną sesiją iki kelių tūkstančių Eurų už visą gydymo planą.

Ateities perspektyvos

Šios psichoterapijos formos plėtra suinteresuotas daugėlis, todėl jos kaina, toli gražu, nėra ideali. Tačiau specialistai mano, kad šis barjėras dabartiniame etape yra būtinas. Rosalind Watts lyginą šią terapiją su automobiliu Tesla: reikia pradėti nuo turtingų klientų tam, kad būtų įmanoma padengti labiau įperkamo terapijos modelio kūrimo kaštus.

Kuo daugiau žmonių pasinaudos įvairomis pscihodelinės psichoterapijos formomis, tuo greičiau sveikatos apsaugos specialistai atras šio gydymo būdo vertę ir pradės žmonėms jį rekomenduoti. Tikimasi, kad psichedelikų padedama psichoterapija taps auksiniu gydymo standartu.

Kad tai įvyktų, mokslininkams reiks atlikti dar daugiau darbo, o psichinės sveikatos specialistai ir psichedeliniai centrai turės sukurti efektyvias ir lengvai pakartojamas gydymo procedūras. Paklausta, kas yra svarbiausias psichedelinės terapijos aspektas, Rosalind Watts atsakė vienu žodžiu: pasitikėjimas. Svarbiausia, kad psichodeline terapija gydomi žmonės pasitikėtų jumis, komanda su kuria dirbate, pasitikėtų naudojamais preparatais, o tai leidžia pacientams pasitikėti pačiais savimi, nes tai yra ypač intensyvi patirtis.

Nepaisant visų kliūčių, psichedelinės terapijos specialistai mano, kad tik laiko klausimas, kada ji taps įprastu gydymo metodu. Į klausimą KAS, jau atsakyta. Belieka atsakyti į klausimą KAIP. Moksliniams psichedelikų tyrimams sulaukiant vis daugiau pripažinimo, rankoves reikia pasiraitoti sveikatos apsaugos specialistams tam, kad ši nuostabi naujovė taptu konvenciniu gydymo būdu.

Originalų straipsnį rasite čia

 

 

 

 

 

 

 

You may also like