Magiški grybai

Magiški grybai didžiausiame klinikiniame tyrime

Vienintelė magiškų grybų veikliosios medžiagos dozė trečdaliui II B pakopos klinikinio bandymo dalyvių padėjo išgyti nuo nepagydomos depresijos.

Mokslininkai atlieka klinikinius magiškų grybų aktyviosios medžiagos – psilocibino poveikio nepagydoma depresija sergantiems žmonėms, tyrimus. Tai didžiausias iki šiol atliktas tokio pobūdžio klinikinis bandymas. Tyrimą atliko farmacijos bendrovė “Compass Pathways”, jame dalyvavo 233 dalyviai iš Šiaurės Amerikos ir Europos šalių. Dalyviai buvo suskirstyti į tris grupes, kurių kiekviena gavo skirtingą psilocibino dozę ir psichologinę paramą. Prieš pradedant bandymus visi dalyviai atsisakė antidepresantų.

79 pacientai gavo vienkartinę 25 miligramų vaisto dozę, 75 – 10 miligramų dozę ir 79 – 1 miligramo dozę. Mažiausia dozė veikė kaip placebas. Tyrimas buvo dvigubai aklas – tiek organizatoriai, tiek dalyviai nežinojo, kuri gydymo dozė buvo skirta kuriam pacientui. Mokslininkai naudojo Montgomerio-Asbergo depresijos vertinimo skalę – įprastą klinikinės depresijos rodiklį – siekdami nustatyti dalyvių simptomus prieš gydymą ir praėjus trims savaitėms po jo.

Praėjus trečiajai savaitei, 25 miligramų dozę vartojusių žmonių depresijos lygio vertinimai vidutiniškai sumažėjo 6,6 balo, palyginti su mažą dozę vartojusių žmonių vertinimais. Tačiau mokslininkai taip pat pastebėjo, kad 10 miligramų grupės dalyviai nepranešė apie smarkiai geresnius rezultatus nei mažos dozės grupės dalyviai.

Apskritai 29,1 proc. pacientų, vartojusių 25 miligramų dozę, iki trečiosios savaitės pasveiko nuo depresijos, palyginti su 7,6 proc. placebo grupės pacientų. Praėjus trims mėnesiams po gydymo, 24,1 proc. 25 miligramų dozės grupės pacientų pasireiškė ilgalaikis atsakas, rodantis, kad depresijos testo balai sumažėjo bent perpus ir laikui bėgant išliko tame pačiame intervale. Kita vertus, ir 10,1 proc. placebo grupės pacientų juto teigiamą ilgalaikį poveikį.

Tačiau ne viskas buvo taip gerai. Tyrimo metu 12 dalyvių patyrė rimtų nepageidaujamų reiškinių, tokių kaip savižudiškas elgesys, tyčinis savęs žalojimas ar mintys apie savižudybę – penki iš šių dalyvių buvo 25 miligramų grupėje, šeši – 10 miligramų grupėje ir vienas – 1 miligramo grupėje. Nors žmonių, patyrusių šį poveikį, skaičius buvo nedidelis, “Compass Pathways” planuoja išsamiai įvertinti duomenis ir ieškoti galimų sąsajų tarp psilocibino dozės ir polinkio į savižudybę.

Remdamasi daug žadančiais rezultatais, bendrovė tęsia minėto vaisto vėlyvosios stadijos klinikinį tyrimą, pageidautina 25 miligramų, tačiau vis dar laukiama reguliuojančių institucijų patvirtinimo.

Susiję įrašai

Magiški grybai

Naudingų sveikatai grybų auginimas

Legali psichodelinė psichoterapija gydyti depresijai

Startuolis, investuojantis į depresijos gydymą psilocibinu, skelbia pirminį viešą akcijų siūlymą

 

 

You may also like