Covid-19. Konspiracinis peršalimas, sukeliantis neurologines ligas

Panašu, kad didžiausią sąmokslą pasaulyje įgyvendino 900 baitų programinis kodas, įsiveržęs į mūsų kūnus ir protus. Šis primityvus, absoliučiai kvailas ir nesavarankiškas, net į senovinį lankstųjį diskelį informacine prasme telpantis biologinis virusiukas sugebėjo  pasitelkti iš pirmo žvilgsnio šviesių žmonių protus tam, kad pasidaugintų. Paprastas teiginys  “Virusas plinta per nosį ir burną, užsidenk nosį ir burną” daugėlio galvose tapo pasaulinės – šešėlinės sąmokslininkų vyriausybės bandymu pavergti visuomenę.

Ar gali liga, primenanti peršalimą, sukelti neurodegeneracinę ligą? Naujas tyrimas, publikuotas moksliniame žurnale Lancet Psychiatry patvirtino tai, ką mėnesius kartojo COVID-19 pacientai: beveik vienas iš penkių pasveikusiųjų išgirdo psichinės ar neurologinės ligos diagnozę, praėjus trims mėnesiams po susirgimo virusu. Pasveikus nuo koronaviruso galima susirgti depresija, nerimo sutrikimu, nemiga ar net demensija.

Pasak vyr. mokslininkės ir klinikinės psichologės Johns Hopkins universitete dr. Lauros K. Murray; nuovargis, sumažėjusi energija ir sunkumai sutelkiant dėmes – būsenos, pastebimos pas COVID-19 pacientus, yra depresijos ir nerimo sutrikimo požymis.

Viena moteris savo namuose matė liūtus ir beždžiones. Ji buvo pasimetusi ir agresyvi aplinkiniams; manė, kad jos vyras yra apsišaukėlis. Moteris buvo vidutinio amžiaus: dešimtmečiais vyresnė, nei amžius, kuriame įprastai išryškėja šizofrenijos požymiai. Tačiau ji sirgo. Tai buvo vienas iš pirmųjų atvejų, kai COVID-19 sukėlė psichozę.

Ankstyviaisiais COVID-19 pandemijos mėnesiais gydytojai kovojo, kad pacientai kvepuotų, koncentruodamiesi į žalą plaučiams ir kraujotakos sistemai. Tačiau net ir tada daugėjo neurologinių simptomų įrodymų. Kai kurie ligonėje atsidūrę pacientai jautė delirinius simptomus: buvo pasimetę, sutrikę ir sunkiai orientavosi aplinkoje. Balandį grupė Japonijos mokslininkų išplatino pranešimą, kad vienam pacientui prasidėjo smegenų uždegimas ir audinių tinimas. Kitas nerimą keliantis pranešimas informavo, kad kitam pacientui sunyko mielinas – riebalingas neuronų apvalkalas, kuris pažeidžiamas sergant neurodegeneracinėmis ligomis, tokiomis kaip išsėtinė sklerozė.

Kalifornijos universiteto neuromokslininkė Alysson Muotri teigia: “Neurologiniai simptomai vis labiau gąsdina”. Jų sąrašas netgi pasipildė insultu, smegenų kraujavimu ir atminties praradimais. Tai nėra labai nauja, nes žinome, kad rimtos ligos gali išprovokuoti šiuos sutrikimus, tačiau pandemijos apimtis leidžia manyti, kad dešimtys tūkstančių žmonių turės kovoti su rimtomis neurologinėmis ir psichinėmis problemomis, net išgyję nuo COVID-19. Jau matome, gali virusas gali sukelti neurologinius ir psichinius sutrikimus. Ar bandydamas išplisti, jis gali pasinaudoti ir mūsų psichika?

COVID-19 sąmokslas

„Aš gyvenu su skylėmis savo žiniose. Nenoriu, kad jos būtų užpildytos klausimų nekankintomis oficialiomis istorijomis arba laukinėmis sąmokslo teorijomis.“

(Eric Weinsttein)

Sąmokslo teorijos yra alternatyvūs įvykio paaiškinimai, kuriuose pagrindinį vaidmenį atlieka sąmokslas, paprastai suplanuotas ir įgyvendinamas galingų asmenų ir organizacijų. Tikėjimas sąmokslo teorijomis paprastai sukelia neigiamas pasėkmes visuomenei, tokias kaip neteisingi sveikatos sprendimai arba antisocialus elgesys. Mokslininkai susidomėjo asmeninėmis savybėmis, kurios leidžia numatyti polinkį tikėti konspiracijos teorijomis.

Tyrimai rodo, kad keistos idėjos ir perdėtas polinkis visur įžvelgti sąmokslą yra susijęs su šizotipiniais asmenybės bruožais. Šie bruožai kiek primena šizofrenijos simptomus, tačiau žmogus yra psichiškai sveikas, gali funkcionuoti visuomenėje. Šizotipija yra daugėlio ypač talentingų ir kūrybingų individų bruožas, tačiau kartais ji padaro meškos paslaugą. Žmogus yra trapi būtybė, kuriai neišengiamai gręsia mirtis, tačiau mes išsivystėme taip, kad bandytumėme visais įmanomais būdais ją atitolinti. Jei jaučiame, kad nekontroliuojame gyvybei grąsinančių aplinkybių, bandome sukurti tikėjimo sistemą, kuri leidžia jaustis, kad kontroliuojame padėtį. Viena iš šios iliuzinės kontrolės išraiškų – kompulsinis tualetinio popieriaus šlavimas iš parduotuvių lentynų. Kita galima apraiška- sąmokslo teorijų kūrimas ir įsitraukimas į jų sklaidą.

Šiame pasaulyje kuriami slapti scenarijai. Jie finansuojami pinigais. Tačiau priešingai nei filmuose ar grožinėje literatūroje, realybėje jie išlieka paslaptimi ar būna sėkmingi retai. Pavyzdžiui vienos galingiausių šalių, pasižyminčių didžiuliais resursais – Kinijos vadovo Xi Jinping noras savo ideologiją sukišti mums į užpakalius yra toks pat viešas, koks buvo bolševikų noras sukelti pasaulinę revoliuciją. Jei kažkas savo sąmokslo neslepia, o mes jį ignoruojame, tiesą slepiame mes o ne jie. Tai gali nuskambėti kaip sąmokslo teorijų advokatavimas, tačiau abejonė visada turėtų lydėti kiekviną racionalų žmogų.

Karantinas kelia didžiules fiskalines ir ekonomines problemas, todėl labai daug žmonių sunerimę stebi pasaulinių vyriausybių, nurodinėjimą žmonėms kaip elgtis ir milžinišką pinigų spausdinimą, gerai nesuprantant būsimų ekonominių pasėkmių. Nors visa tai gali atrodyti kaip sąmokslas, dažniausiai tai yra nevisada adekvati reakcija į staiga pasikeitusią ir nelauktą situaciją. Homo sapiens, nors ir sapiens (lotyniškai – išmintingas), išgirdęs apie karantiną bėga pirkti metinių tualetinio popieriaus atsargų. Krizę valdo tokie pat žmonės kaip mes, darydami klaidas ir priimdami dažnai neracionalius sprendimus, o būna, ir bandydami pasipelnyti. Jei Aurelijaus Verygos valdoma ministerija iš tiesų pirko apmokymus gydytojams 4 kartus didesne nei rinkos kaina ir kažkas iš to uždirbo, dar nereiškia, kad jie sukėlė pandemiją dėl asmeninės naudos. Oportunizmas žydėjo net tokių tragedijų kaip Antrasis Pasaulinis Karas metu.

Tarp kraštutinių sąmokslų teoretikų plinta idėjos, kad virusą sugalvojo pasaulio galingieji, bandydami pavergti visuomenę. Nors pasaulio galingieji jau yra galingi, nepaisant visos galios, net ir jie negyvena amžinai, todėl sunku suprasti, kodėl manoma, kad senukui Sorošui (labai mėgstamam konspiracijų personažui) reikia kažką pavergti. Beprotiškai spausdinami ekonomikų skatinimui skirti pinigai dėl infliacijos kelią grėsmę ir galingųjų turtams.

 

Tikras COVID-19 sąmokslas yra daug įdomesnis nei mikroschemos skiepuose, QAnon, Pizzagate, ar David Icke mėgstamos galingosios reptilijos. Virusas yra labai primityvus organizmas, kurio genų seka lengvai išgliaudoma. Sudėtingi organizmai esame mes, Homo Sapiens, todėl  iki galo nesuprantame šio nuo mūsų priklausomo, iš skraidančių pelių pasiskolinto RNR kodo poveikio žmogaus organizmui ar psichologijai.

Panašu, kad didžiausią sąmokslą pasaulyje įgyvendino 900 baitų programinis kodas, įsiveržęs į mūsų kūnus ir protus. Šis primityvus, absoliučiai kvailas ir nesavarankiškas, net į senovinį lankstųjį diskelį informacine prasme telpantis biologinis virusiukas sugebėjo savo sąmokslui išplisti pasitelkti iš pirmo žvilgsnio šviesių žmonių protus. Paprastas teiginys “Virusas plinta per nosį ir burną, užsidenk nosį ir burną” tapo pasaulinės šešėlinės sąmokslininkų vyriausybės bandymu pavergti visuomenę.

Sąmokslai egzistuoja ir jų yra daug. Tačiau tikėjimas kiekviena anonimo interneto užkabariuose paskelbta istorija leidžia juos užmaskuoti. Jei COVID-19 turėtų smegenis, jis norėtų, kad Ugnius Kiguolis ir jo mama Beatričė Kiguolienė netikėtų viruso pavojingumu. Karunuotas mikroorganizmas finansuotų visus mokslu nepagrįstus įrašus socialiniuose tinkluose. Virusas rengtų net didesnius mitingus nei rengė Donaldas Trumpas per savo rinkiminę kampaniją. Virusas pasistengtų, kad Lietuvos seime atsirastų kuo daugiau Dainių Kepenių ir pagaliais mojuojančių Nendrių. Infekcinė liga mokėtų už kiekvieno Mariaus Gabrilavičiaus įrašo reklamą socialiniame tinkle, kad tik galėtų save padauginti. Jei tik galėtų, COVID-19 būtų pats šauniausias renginių organizatorius. Ar tai nepanašu į sąmokslą? O jam pradėti užteko skraidančios pėlės ir į floppy diską telpančios genų sekos.

Ką tai sako apie mus?

Turbūt sako tai, kad virusas ne tik kelia neurologinius simptomus, bet ir naudojasi pernelyg kūrybiškai išvedžiotais neuronų tinklais.

Politinis sąmokslas ir jo pasėkmės sveikatai

Sąmokslai visada buvo ir visada bus rengiami, tačiau juos demaskuoti gali tik racionalus ir logiškas mąstymas o ne kūrybiškai paranojiškos fantazijos.

1971-aisiais metais Ričardas Niksonas paskelbė karą prieš narkotikus ir uždraudė visas psichoaktyvias medžiagas, paversdamas sau poltiškai neparankius hipius ir spalvotas mažumas baudžiamojo persekiojimo taikiniais. Išaiškėjus politiko inicijuotam Watergate sąmokslui, JAV prezidentas buvo priverstas atsistadydinti, tačiau jo narkotikų politikos, išplitusios visame pasaulyje pasėkmes jaučiame iki šiol. Beveik visi ekspertai sutaria, kad karas prieš narkotikus yra pralaimėtas. Tik nesutaria, kaip turėtų atrodyti taika. Keisti sąmonės būseną išorinėmis medžiagomis, kitaip tariant svaigintis, yra dalis žmogaus prigmties. Visi karai prieš žmogaus prigimtį yra pasmerkti žlugti. Nebent jais sunaikinsime ir pačią žmoniją. Žmogaus prigimtis ne visada naudinga pačiam žmogui, todėl vienintelis efektyvus kelias yra kurti pagalbos o ne represines institucijas.

Deja, Niksono paskelbtas karas prieš narkotikus ne tik leido suklestėti tarptautiniams narkotikų karteliams, pražudė šimtus tūkstančių nieko detų žmonių, tvindė ir tvindo rinkas vis pavojingesnėmis, dažnai net jų kūrėjams nepažįstamomis psichoaktyviomis, COVID-19 gimtinėje sukurtomis medžiagomis, tačiau sužlugdė ir gimstančią revoliuciją medicinoje.

Iki Niksono paskelbto narkotikų draudimo, LSD naudojo šimtai psichatrų visame pasaulyje, buvo išleista 1000 klinikinių publikacijų, 40 knygų, psichodelinis narkotikas buvo skirtas 40.000 pacientų, o mokslininkai surengė 6 tarptaunines konferencijas. Medicininio LSD taikymo rezultatai buvo pribloškiančiai teigiami, toks gydymas buvo laikomas saugiu ir efektyviu.

 

Ką gydo psichodelikai?

Praėjus 50-čiai metų nuo senųjų klinikinių tyrimų buvo nupūstos dulkės ir klasikinių psichodelinių narkotikų taikymo medicinai įteisinimas pasiekė finišo tiesiąją. Ankstyvi moksliniai tyrimai rodo, kad serotonino molekulę primenantys psichodeliniai junginiai:

  • Efetyviai gydo depresiją, nerimą ir obscesinį kompulsinį sutrikimą
  • Skatina funkcinį ir struktūrinį smegenų plastiškumą
  • Skatiną neurogenezę – naujų neuronų formavimąsį subrendusiuose smegenyse
  • Efektyviai mažina uždegiminius procesus
  • Didina kognityvinius sugebėjimus
  • Gali tapti proveržiu gydant neurodegeneracines ligas, tokias kaip Alzheimeris ir Parkinsonas
  • Padeda atsikratyti priklausomybių tabakui ir opioidams
  • Gerina psichologinę savijautą
  • Mažiną socialinės izoliacijos jausmą

Skamba, lyg psichodeliniai narkotikai galėtų būti puikus vaistas gydyti COVID-19 išprovokuotus neurologinius ir psichiatrinius sutrikimus. Tačiau neskubėkime: klinikiniai tyrimai dar vyksta, visi atnaujinti moksliniai tyrimai yra ankstyvoje stadijoje. Netinkamai naudojami psichodelikai gali atnešti daugiau žalos nei naudos, o neatsakinga savigyda ir jos išprovokuotos pasėkmės gali labai greitai nuspalvinti nekritišką spaudą propagandinėmis antraštėmis ir klišėmis apie narkotikų žalą. Ne pagal paskirtį naudojamas plaktukas gali sukelti žalą, tačiau naudojamas tinkamai padeda pastatyti rūmus.

Ar klasikiniai psichodeliniai narkotikai, tokie kaip LSD, DMT ir Psilocibinas gali padėti pandeminės psichologinės krizės kamuojamai visuomenei bei neurologiniais sutrikimais besiskundžiantiems nuo viruso išsivadavusiems pacientams, atsakys tik mokslas. Jei tik politikams užteks valios skaityti mokslinius straipsnius ir nežaisti ideologinių žaidimų.

Jei pasitvirtins moksliniuose tyrimuose įžvelgiamas didžiulis medicininis potencialas gydyti aukščiau išvardintus psichologinius, neurologinius sutrikimus, pamatysime, kad praradome labai brangius 50 svarbaus medicininio progreso metų.

Yra sąmokslų, kurie kainuoja labai brangiai. Yra politikų, primenančių virusus. Jie šienauja gyvybes.

Susijusios temos

Karas prieš narkotikus

DMT – galimas proveržis Alzheimerio gydyme

Psichodelikai ateina į sveikatos apsaugos sistemą

Legali psichodelinė terapija gydyti depresijai

Neurologinis psichodelikų ir antidepresantų veikimo mechanizmas

 

You may also like