Rupūžės išskyros liepė Tysonui kautis ringe

   Dievo molekulė 5-MeO-DMT

„Dabar, kai pabeldžiu į trimptaminų rūmų duris, manęs nebepasitinka besąlygiška meilė, vietoje to, man primenama atsakomybė, kuri ateina su visaapinančiu supratimu: nepaneigiama atsalomybė sau, mano genčiai, mano rūšiai, mano planetai.“

James Oroc

5-MeO-DMT yra vienas įdomiausių psichodelinių narkotikų, o jo šaltinis yra netikėtas: Kolorado upės rupūžė (Bufo Alvarius). Sunku pasakyti, kam pirmam šovė į galvą nugramdyti jos gleives ir jas išdžiovinus surūkyti, tačiau rezultatas priminė šūvį į dausas, apsižergus raketą arba šuolį į nebūties bedugnę.

 

Nors junginys randamas kai kuriuose augaluose ir gali būti sintetinamas, Amerikoje gyvenanti rupūžė yra kontroversiškas, tačiau populiariausias narkotiko šaltinis. 5-MeO-DMT priklauso junginių klasei, vadinamai triptaminais, kartu su N,N-dimetiltriptaminu (DMT). Rupūžė gyvena Amerikos pietvakariuose ir šiaurės Meksikoje, tačiau ankstyviausi žinomi junginio naudojimo atvejai – Pietų Amerikoje. Psichodelinė medžiaga randama Klajoklinio karolmedžio (Anadenanthera Peregrina) sėklose, kurios naudojamos gaminant enteogeninius Yopo uostamuosius miltelius.

5-MeO-DMT dažniausiai ikvėpiamas su inhaliacijos prietaisu – bongu. Tiek sintetiniai tiek iš rupūžės išskyrų išgaunami kristalai gali būti rūkomi ir pypke. Poveikis prasideda vos po kelių sekundžių: sutrinka motoriniai sugebėjimai ir panyrama į pasąmonės gelmes.

DMT yra psichoaktyvus Ajavaskos – šamaniško nuoviro jugninys, vadinamas Sielos molekule. Ieškodami dvasinio nušvitimo, kiekvienas metais į Pietų Ameriką gerti Ajavaskos plūsta tūkstančiai turistų. DMT gali būti rūkomas ir grynas – tokioje formoje jis sukelia gerokai intensyvesnes ir trumpesnes patirtis nei valandas trunkanti Ajavaskos ceremonija.

5-MeO-DMT yra iš DMT kilęs darinys, o tai reiškia, kad jie susiję, nors sukelia kiek kitokias psichines ir fizines patiris. Manoma, kad 5-MeO yra daug stipresnis už DMT ir sukelia mistines sąmonės būsenas be ryškių vizualinių efektų, kurie būdingi DMT poveikiui.

Junginys kartais pavadinamas Dievo molekule, nes gali priversti jaustis lyg bendraujant arba susiliejant su dievybe. Kaip ir daugelis kitų psichodelikų, 5-MeO-DMT yra enteogenas – medžiaga, naudojama religinėse ceremonijose ir provokuojanti mistines patirtis.

Norint jas pajusti, visai nereikia būti dvasingam ar religingam. Kiekvieno asmens patirtys yra unikalios, o žodis dievas apibūdina susijungimo su didybe jausmą, kuris apninka veikiant narkotikui. Šį žodį galima pakeisti universalia sąmone, aukšesne jėga, nirvana, ar gaia. Kad ir kaip patirtį pavadintumėme, ji išlieka unikali kiekvienai asmenybei, o interpretacijos gali skirtis.

Idėja, kad dvasingumas gali būti sužadinamas cheminėmis priemonėmis skamba bauginančiai, tačiau kuo daugiau tyrimų atlieka psichodelikus tyrinėjantys mokslininkai, tuo daugiau randama to patvirtinimų. Psichodelikai sukelia intensyvias mistines patirtis, primenčias religinę epifaniją ir spontaniškas dvasines įžvalgas, kurios gali apversti gyvenimą aukštyn kojom.

 

Narkotiko keliamos rizikos

Kaip ir daugelis junginių, išgautų iš psichoaktyvių augalų, 5-MeO-DMT yra laikomas toksinu. Gyvūnai, suvalgę Kolorado upės rupūžę gali mirti arba likti suparalyžiuoti, tačiau žmonių organizmai yra kiek kitokie. 5-MeO-DMT toksikologija nėra gerai ištirta, tačiau remiantis egzistuojančiais duomenimis galima teigti, kad nedidelės junginio dozės yra santykiniai saugios ir pasižymi maža priklausomybės rizika. Dėl motorikos ir psichikos sutrikdymų, nesaugi narkotiko naudojimo aplinka kelia grėsmę. Kaip ir daugelis kitų psichodelinių junginių, 5-MeO-DMT nerekomenduojamas visiems, kas gali turėti genetinį polinkį į psichozę ar patyrę panašių epizodų. Apie šio junginio sąveiką su vaistais duomenų nepakanka.

Moksliniai 5-MeO-DMT tyrimai

5-Metoksi-N,N-Dimetiltriptamino epidemiologija: nauda, padariniai, naudojimo šablonai, subjektyvūs poveikiai, vartojimo priežastys
Psichodelikas 5-Metoksi-N,N-Dimetiltriptaminas. Metabolizmas, farmakokinetika, sąveika tarp vaistų ir farmakologinis poveikis
5-MeO-DMT sukeltų mistinių patirčių intensyvumas lyginant su anksčiau atliktu psilocibino tyrimu
Trumpalaikiai 5-MeO-DMT paveiktų smegenų organoidų proteomos pakitimai

Boksininkas, psichodelinė rupūžė ir žolė

Įspūdinga Tysono sportinė biografija papuošta ir kriminaliniais įrašais: nukasta varžovo ausis, išprievartavimas, smurtas. Psichologas dr. Todd Grande mano, kad jis yra ne profesionalus sportininkas, o ringe vietą radęs žvėris.

Teigiama, kad Mike’ui Tyson’ui išbandyti 5-MeO-DMT pasiūlė ginekologas Gerardas Sandovalis. Medikas narkotiko sukeliamą poveikį apibūdino kaip laisvą šuolį į Dievo širdį ir sugrįžimą vos po 20 minučių. Jie įtraukė rupūžės kristalų garų drauge. Vėliau Tyson’as teigė, kad junginys sužadino jo smalsumą todėl, kad jis jau buvo bandęs daug psichoaktyvių medžiagų, tokių kaip kokainas ar rūgštis, taip pat daugelį kitų sunkiųjų narkotikų. Bet kai narkotikas pradėjo veikti, Tysonas pamanė, kad miršta.

 

„Aš daugiau to nenoriu. Noriu, kad tai liautųsi. Aš susimoviau. O šūdas, aš susimoviau. Ką bandžiau įrodyti? Aš miręs. Aš miręs. Baigta. Mano visas gyvenimas. Bum. Mano gyvenimas dingo. Suvartojau šitus sup*stus  narkotikus ir jie mane nužudė. Aš tikrai šito neišgyvensiu.“

Mike Tyson

Boksininkas taip pat sakė, kad matė haliucinacijas: Actekų simbolius, mirusius žmones ir jo paties gyvenimą, skriejantį prieš akis.

Vienas iš Tyson’o draugų ir kolegų, buvęs NFL žaidėjas Eben’as Britton’as teigia pastebėjęs, kad po psichodelinių kelionių boksininkas pasikeitė – tapo atviresne asmenybe.

 

O visai neseniai tie patys rupūžės nuodai, paties boksininko teigimu, paskatino Tyson’ą treniruotis ir sugrįžti į ringą. Penkiasdešimt ketverių metų amžiaus kovinio sporto žvaigždė metė iššūk kitam veteranui – Rojui Džounsui jaunesniajam. Prieš teisėjų sprendimu lygiosiomis pasibaigusią veteranų kovą Tysonas rūkė marihuaną. Arba bent jau taip teigė, reklamuodamas savo rekreacinių kanapių verslą.

“Aš toks esu”, sakė Tysonas apie savo įprotį rūkyti marihuaną. “Ji man nesukelia neigiamo poveikio. Aš tiesiog toks esu ir toks mirsiu. Nėra jokio paaiškinimo. Nėra pradžios, nėra pabaigos.”

Pavojingas žvėris su psichodelikais kraujyje

5-MeO-DMT yra mažiau pažįstamas psichodelinis narkotikas už Ajavaska, psilocibiną ar LSD: jis nėra gerai ištirtas moksliškai. Mastrichto universiteto kandidatas į mokslų daktarus Malin Uthaug teigia, kad būtent todėl šis narkotikas jį sudomino. Jis ėmėsi tirti 42 savanorių reakciją į 5-MeO-DMT narkotiką doktarantūros moksliniam darbui.

Atlikus psichologinius testus, visi savanoriai įkvėpė džiovintų rupūžės gleivių garų, o praėjus 24 valandoms atliko psichologinius testus, kuriuos pakartojo po 4 savaičių. Nors šis tyrimas labai ribotas: nedalyvavo kontrolinė grupė vartojusi placebą, dalyviai jau buvo linkę eksperimentuoti su psichoaktyviomis medžiagomis, o testai buvo vien psichologiniai, tyrimas gali suteikti užuominių apie 5-MeO-DMT terapinį potencialą.

Tyrimo autorius teigia, kad subjektyvūs dalyvių pasitenkinimo gyvenimu, nerimo sumažėjimo ir atidos (mindfulness) rodikliai buvo padideję jau kitą dieną po psichodelinės sesijos, o šie pokyčiai išliko ir praėjus 4 mėnesiams. Rezultatai sutampa su anksčiau atlikta 362 suaugusiųjų apklausos duomenimis, kurioje apie gyvenimo kokybės pagerėjimą liudijo 80% dalyvių.

Ar psichodelikai galėjo pakeisti Tysoną? Po lygiosiomis pasibaigusios kovos boksininkas išėjo į gatvę dalinti autografų ir bendrauti su gerbėjais. Vienas jų pradėjo mojuoti kumščiais ir šaukdamas provokuoti vieną pavojingesnių planetos žmonių kovai. Tysonas juokaudamas pasakė, kad tokia kova greičiausiai nesibaigtų gerai oponentui. Pakvaišęs gerbėjas nenurimo ir net griebė Tysoną už kelnių, tada įsikišo boksininko apsauga. Kovotojas veliau sakė besitikintis, kad jo dideli apsauginiai turėtų išgąsdins panašius persekiotojus, bet pastarieji nebijo nieko.

 

Incidento dalyvis gali džiaugtis, nes praeityje tokie susidūrimai su Tysonu ne visada baigdavosi laimingai. Kai Foydas Mayweatheris laimėjo prieš Manny Pasquiao 2015-aisiais, Tysonas pavaišino selfį norėjusį pasidaryti įkyrų gerbėją alkūne.

Galbūt psichodelikai arba žolė apramino žvėrį.

Parengta pagal Forbes

Susiję įrašai

Keturi profesionalus atletai išsigydė smegenų traumas psichodelikais

Numirti prieš mirštant

DMT Alzheimerio gydymui

Ajavaska gali įveikti savižudiškas mintis

Sielos molekulė DMT

UFC ketina gydyti savo atletų smegenų traumas psichodelikais

You may also like