Keturi profesionalūs atletai naudoja psichodelikus gydytis smegenų traumas

Neseniai pasirodžiusiame HBO laidų ciklo Real Sports With Bryant Gumbel segmente buvęs ledo ritulio lygos NHL žaidėjas Daniel Carcillo pasakoja apie jo planą nusižudyti. Jis yra vienas iš keturių NHL sportininkų, rodomų laidoje, kurie kenčia nuo fizinių ir psichinių traumų, kurios atsirado dėl pasikartojančių smegenų sukrėtimų sportuojant. Sportininkai rado pagalbą psichodeliniuose narkotikuose.

Buvęs NHL žaidėjas Carcillo, NFL žaidėjas Kerry Rhodes ir buvę UFC kovų be taisyklių atletai Ian McCall ir Dean Lister tapo augančio judėjimo, kuris naudoja Ajavaską ir haliucinogeninius grybus gydyti potrauminio streso sindromui ir smegenų pažeidimo simptomams.

Paskutinis šiaudas patyrusiems pakartotinius smegenų sukrėtimus ir sergantiems dvasinėmis ligomis

Žvelgiant iš išorės atrodė, kad Carcillo, dvigubas Stenlio taurės laimėtojas turėjo viską: žmoną, vaikus, patogius namus ir sėkmingą karjerą stipriausioje ledo ritulio lygoje. Bet iš tiesų sportininkas, dėl savo reputacijos ant ledo vadinamas automobiline bomba, jo paties žodžiais jautėsi miręs viduje.

Depresija yra tik vienas iš daugelio simptomų, susijusiu su daugkartinių traumų encefalopatija – difuziniu galvos smegenų funkcijos sutrikimu (DGSFS) – būklę, susijusią su pasikartojančiais smūgiais į galvą. Kiti galimi simptomai: atminties sutrikimas, asmenybės pakitimai, irzlus elgesys. Tiksli diagnozė gali būti nustatyta tik autopsijoje, bet 2017-aisias atliktas tyrimas parodė, kad sutrikimu skundžiasi 99% buvusių NFL žaidėjų ir 91% tirtų koledžų amerikietiškojo futbolo žaidėjų.

Profesionaliai žaidžiant ledo ritulį, Carcillo smegenų sukrėtimas buvo diagnozuotas 7 kartus. Pasak paties sportininko, iš tiesų jis traumą galėjo patirti šimtus kartų, todėl bandydamas pataisyti savo psichinę sveikatą jis kreipėsi į daugelį įstaigų. Po psichoterapijos ir skirtingų SSRi antidepresantų bandymų, jis griebėsi gydymosi būdo, kuris vis dar yra tradicinės vakarų medicinos paraštėse.

Ajavaska – tai pietų Amerikos čiabuvių naudojamas haliucinogeninių augalų nuoviras, prisodrintas N,N-dimetiltriptaminu (DMT).

„Aš tik bandau surasti dvasinę ramybę, sumažinti kančią”, prieš kameras sakė į Peru džiungles atvykęs sportininkas, prieš prasidedant Ajavaskos ceremonijai. Po keturių valandų jis teigė, kad tai buvo įspūdingiausia patirtis jo gyvenime.

Praėjus keliems mėnesiams HBO televizijos komanda aplankė ledo ritulininką, kuris džiaugėsi, kad nerimo ir depresijos simptomai beveik išnyko, o kalbėjimo sunkumai, galvos skausmai, spaudimas galvoje, atminties ir koncentracijos sutrikimai bei nemiga dingo visiškai. Jo žmona Ela teigė, kad metų metus nematė besišypsančio sportininko. Kadangi simptomai nesugrįžo net keturis mėnesius, pasak jo žmonos, neįmanoma abejoti šių psichodelikų efektyvumu.

Klinikinių tyrimų duomenys sutampa su pasakojimais

Nors sportininko istorija yra pribloškianti, jos svarbą lemia tik sutapimas su vykstančių mokslinių tyrimų duomenimis. Vis daugiau atletų, nerandančių efektyvių pagalbos būdų, išbando haliucinogeninius narkotikus. Sėkmingos jų patirtys paremia įrodymus, kad klasikiniai, serotonino molekulę primenantys psichodelinaii junginiai gali gydyti vaistams atsparią depresiją ir potrauminio streso sindromą. Gali būti, kad gydymas haliucinogenais netinka visiems pacientams, ir šie narkotikai neišspręs visų bėdų, tačiau didžiulis jų potencialias – akivaizdus.

Jei psichodelikų tyrimai nebūtų sustabdyti Niksono paskelbto karo prieš narkotikus, ištisos kartos, kentusios nuo depresijos, priklausomybių ar traumuojančių patirčių, galėjo sulaukti pagalbos.

Laidoje buvo kalbinamas psichodelikus tyrinėjantis mokslininkas Dr. Robin Carhart-Harris iš Londono imperatiškojo koledžo. Pasak jo, vienintelė psilocibino dozė sukėlė ilgalaikį simptomų pagerėjimą sergant įvairiais sutrikimais.

Laidoje kalbantis buvęs NFL žaidėjas Rhodes susigraudina prisiminęs savo pirmą Ajavaskos ceremoniją Kosta Rikoje. Kaip ir Carcillo, sportininkas teigia, kad patirtis jį pakeitė: dingo galvos skausmai ir skausmas, sugrįžo atmintis ir dingo baimės. Šie dalykai dramatiškai pagerino gyvenimo kokybę.

MAPS (Daugiadisciplininės Psichodelinių studijų Asociacijos) steigėjas Rick Doblin teigė: “Aš pastoviai girdžiu tokias istorijas, tačiau jos manęs nestebina, nes būtent tam šie narkotikai ir buvo naudojami tūkstantmečius”. Doblinas teigia, kad kai JAV vyriausybė sustabdė psichodelikų tyrimus, visuomenę ištiko kultūrinė amnezija.

Pogrindinės haliucinogenų ceremonijos leido kovos menų žvaigždėms patirti gilius asmenybės pokyčius

McCall kovojo UFC ir kitose profesionaliose mišrių kovos menų lygose 15 metų. Trauma po traumos privertė sportininką naudoti opioidinius nuskausminamuosius, tokius kaip Fentanilis. Sportininkas teigia, kad jis pavirto monstru. Eksperimentai su psichodelikais leido jam išgyti nuo priklausomybės opioidiniams narkotikams ir savižudiškų minčių.

Šiandien jis stengiasi padėti buvusiems profesionaliems kovotams gydytis smegenų traumas skleisdamas žinią apie gyvenimą keičiančias grupines psichodelikų terapijas. Pasak McCall, kvotojai yra geri, tačiau kenčiantys žmonės. Laidoje rodoma pogrindinė šamano vadovaujama psichodelinė ceremonija, kurioje dalyvauja nuo traumų nukentėję kovotojai, kurioje dalyvauja buvusi UFC žvaigždė Dean Lister.

Kaip ir daugelis kitų mišrių kovos menų žvaigždžių, Listeris patyrė daug smegenų traumų. Su jomis susijusius simptomus jis apibūdina kaip įkalinimą savo proto kalėjime. Prieš suvalgydamas 5 psichodelinių grybų gramus, sportininkas kentė nuo alkoholizmo ir priklausomybės benzodiazepinams. Psichodelinės kelionės, išprovokuotos didelės haliucinogeninių grybų dozės metu, sportininkas išgyveno psichologinę būseną, artimą mirčiai. Psichodelinė terapija leido jam atsikratyti priklausomybės alkoholiui ir raminamiesiems.

Robin Carhart – Harris teigia, kad psichodelikų poveikiui būdingas jausmas, kad vyksta kažkas ypač svarbaus, gal net patiriama mirtis. Dažnai lūžio akimirka ateina tada, kai psichodelinį poveikį juntantis pacientas supranta, kad jis nemiršta ir jam dovanotas antras šansas.

Susiję įrašai

Psichodelinė rupūžė paskatino Mike Tyson sugrįžti į kovos ringą
Madrido Universiteto mokslininkai atskleidė DMT potencialą gydyti neurodegeneracines ligas
Visuomenės sveikatos specialistė apie neuroplastiškumą ir psichodelikus
Psilocibinas ir klasterinis galvos skausmas
Eksperimentinė terapija depresijai gydyti jau pasiekiama
Neurologinis psichodelikų mechanizmas. Kodėl jie nesukelia priklausomybės?
Ajavaska gali įveikti savižudiškas mintis
UFC ketina gydyti savo atletų smegenų traumas psichodelikais

You may also like