Ayahuaska

Ayahuaska gali įveikti savižudiškas mintis

  • Ayahuaska – tai psichodelinė arbata, šimtmečius naudojama Amazonės miškų gentyse.
  • Ankstyvi moksliniai tyrimai rodo, kad Ayahuaskos vartojimas gali padėti įveikti depresiją.
  • Nors ankstyvi tyrimų rezultatai nevienareikšmiški, jie atskleidžia Ayahuaskos potencialą užkertant kelią savižudybei.

Savižudybė yra skaudi visuomenės sveikatos problema. Efektyvios pagalbos stoka ir naudojamų priemonių ribotumas verčia galvoti apie naujus būdus padėti sergantiems dvasiniais sutrikimais. Nors haliucionogeninė Ajahuaskos arbata rodo požymius, kad gali būti efektyvi priemonė įveikiant su savižudybe susijusius sutrikimus (beviltiškumo jausmas ir depresija), nebuvo atlikta jokių išsamių tyrimų, tiesiogiai analizuojančių šio pietų Amerikoje tūkstantmečius naudojamo gėrimo poveikio savižudybių prevencijai. Dėl šį psichodelinį gėrimą išbandžiusiųjų liudijimų gausos, Imperatoriškasis Londono koledžas atliko nedidelies apimties tyrimą, kuris parodė sunkia depresijos forma sergančiųjų psichologinių-suicidinių rodiklių pagerėjimą pavartojus Ajahuaskos.

Ayahuaska verdama iš svaigiojo kvaitulio (lot. Psichotria viridis) lapų ir lianos (lot. Banisteriopsis caapi) šaknies drožlių. Šį nuovirą kaip dvasinės medicinos priemonę šimtmečius naudoja Amazonės genčių šamanai. Arbata sukelia stiprų, valandas trunkantį haliucionogeninį poveikį, kuris vienų apibūdinamas kaip gyvenimą keičianti patirtis, o kitų — kaip didžiulis psichologinis stresas. Pastaraisiais metais Ayahuaskos ceremonijos išpopuliarėjo vakaruose, o Peru ir Brazilija sulaukia didžiulio turistų, dalyvaujančių šamaniškose ceremonijose srauto.

Pastaraisiais metais vis daugėja klinikinių tyrimų, skirtų įvertinti klasikinių psichodelikų potencialą gydant depresiją, o šalių vyriausybės lengvina eksperimentų su psichodeliniais narkotikais reguliavimą.

Wyly Gray istorija

Ajahuaska (pasak jo paties) išgelbėjo gyvybę nuo potrauminio streso sindromo kenčiančiam JAV karo veteranui Wyly Gray. Po 8,5 metų aktyvios tarnybos jūrų pėstininkų gretose, Wyly gyvenimas atrodė daug žadantis. Tačiau greitai, iš gyvenimo pasitraukus artimiausiems šeimos nariams –  seneliams, veteranas pradėjo jausti kareiviams būdingo psichologinio sutrikimo požymius: nerimą, mintis apie savižudybę, nemigą, pykčio priepuolius. Wyly papuolė į žemyn vedančią dvasinę spiralė: augantis nerimas ir depresija atėmė valią atlikti net kasdienes, rutinines užduotis. Palengva ėmė persekioti mintis, kad daugiau ištverti jis nebegali ir laikas pasitraukti. Nevilties apimtas veteranas rado jėgų paieškoti literatūros apie potrauminio streso sindromą.

Ieškodamas informacijos jis suprato, kad sutrikimas išbalansuoja limbinę sistemą (smegenų dalis, atsakinga už pirmykštes reakcijos į pavojų funkcijas). Taip pat Wyly aptiko klinikinio psichologo, priklausomybių specialisto Gabor Mate tekstus apie neuro-regeneracines ajahuaskos arbatos savybes. Skaitydamas apie gėrimo keliamus psichologinius pavojus Wyly atmetė mintį važiuoti į Pietų Amerikos džiungles ir patikėti savo psichinę sveikatą šamanams. Prabėgus keliems metams, grįžti prie minties išbandyti Ayahuaską veteraną privertė atsiminimai apie dvi senas jo gyvenimo pischodelines patirtis. Pirmosios metu, paragavęs haliucionogeninių grybų jis daug juokėsi, bet jie nesukėlė nei katarsio nei asmenybės pakitimų. Antrą kartą, po žmonos neseniai patirto persileidimo, Wily išbandė LSD. Narkotinio poveikio metu jis pildė užrašus. Vėliau juose Wily rado bandymus nupaišyti savo negimusio kūdikio širdies ritmą. Nors jis stengėsi iš paskutiniųjų, linija gavosi tiesi. Vyras nesustodamas verkė, bandydamas pataisyti širdies ritmą, bet jis išliko lygus. Tai nebuvo gera patirtis. Tačiau ji Wyly pasufleravo mintį, kad reikia kažką daryti. Susipažinti su savo tamsa.

Pirmoji kelionė nebuvo vykusi. Wyly Gray po ilgų paieškų surado, kaip jam atrodė, geros reputacijos šamaną; tačiau jis pasirodė esąs labiau abejotinas verslininkas nei dvasinis vadovas. Nors nusivylė pirmu bandymu, Wyly nusprendė išbandyti ceremoniją dar kartą. Šįkart jam pavyko surasti gerą dvasinį centrą Inquitos, Peru, kur atliko dar keturias ajahuaskos ceremonijas. Pirmoji buvo skausminga: ji privertė veteraną dar kartą išgyventi sunkiausias tarnybos akimirką – tamsų jo netyčiom atliktą darbą. Kitos trys ceremonijos jam padovanojo gilių įžvalgų ir atskleidė, kad patirta trauma gali pasitarnauti.

Gabor Maté

Dabar į pensiją išėjęs šeimos gydytojas ir psichologas Gabor Maté praleido ilgus metus gydydamas priklausomybės nuo narkotinių medžiagų. Jis pažįsta pacientų, kuriems haliucionogeninės arbatos pagalba pavyko atsisakyti priklausomybių. Pasak garsaus specialisto, priklausomybė yra bet koks elgesys arba preparatas, kurį žmogus naudoja bandydamas palengvinti skausmą trumpuoju laikotarpiu, nors jie sukelia negiamas pasekmes ilguoju laikotarpiu. Negydant pačios skausmo priežasties, žmogus gali pabandyti sustoti, tačiau labai tikėtina, kad gali greitai sugrįžti prie žalingo įpročio ir nesvarbu, tai besaikis valgymas, seksas, lošimas, socialinių tinklų naudojimas, narkotikai ar alkoholis. Pasak Gabor Maté, net ir karas prieš narkotikus papildomai baudžia nuskriaustus žmones, kuriems dėl tos skriaudos išsivystė priklausomybė. Taip stumiama į dar didesnę priklausomybę, nes pasak mokslinių tyrimų, stresas skatina polinkį į priklausomybes.

Retkarčiais Gabor Maté savo pacientams pravedinėja gydomasias Ajahuaskos sesijas Peru. Rhonda Nelson iki šiol jam dėkinga už 2015 metais atliktą ajahuaskos terapiją, kuri padėjo susitvarkyti su vaikystės trauma, stipriu nerimu ir depresija. 2017-aisiais ji vėl grįžo į Peru pakartoti ceremonijos ir dabar teigia, kad tai atstojo 10 psichoterapijos metų.

Ironiška, tačiau Gabor Maté buvo vienas didžiausių šio haliucionogeninio gėrimo kritikų.

Pagalba telefonu

Emocinė parama jaunimui / Jaunimo linija /  I–VII, visą parą / 880028888

Emocinė parama / Vilties linija / I–VII, visą parą / 116123

Pagalbos moterims linija / Emocinės pagalbos moterims linija /I–VII, visą parą / 880066366

 

 

 

 

 

You may also like