ekstazis

Nuo ekstazio iki medicinos

Potrauminio streso sindromas yra baimės sutrikimas; MDMA mažina baimę.

(Rick Doblin)

Kaip Aleksandras Šulginas iš naujo atrado MDMA

MDMA padedama psichoterapija 

 

2017 m. Doblinas su pasididžiavimu pranešė apie neseniai priimtą FDA (federalinė vaistų administracija) sprendimą leisti vykdyti paskutinius III pakopos klinikinius tyrimus ir suteikti gydymui svarbų “proveržio terapijos” statusą. Tai buvo triumfo akimirka po daugiau nei 30 metų trukusios kovos su biurokratija, instituciniais prietarais ir gniuždančiu politiniu konservatizmu.

1982 m. jaunas psichodelikų tyrinėtojas, studijuojantis Naujajame koledže Floridoje, išvyko į mėnesį trukusį seminarą su psichodelikų medicininių tyrimų krikštatėviu Stanislavu Grofu legendiniame Esaleno institute Big Sure, Kalifornijoje. Čia Rickas Doblinas pirmą kartą sužinojo apie tuo metu dar legalų junginį MDMA. Jis nesuvokė, kad tai buvo jo viso gyvenimo pastangų įteisinti medžiagą, kuri netrukus bus uždrausta, pradžia. Pastangos truko 40 metų. Rickas Doblinas yra neįkyrus, nedidelio ūgio, žilstelėjęs, draugiškas ir entuziastingas vyras, pasižymintis aštriu intelektu.

 

 

1953 m. gimęs Rickas Doblinas praleido tas pirmykštes ir dinamiškas šeštojo dešimtmečio pabaigos ir septintojo dešimtmečio pradžios dienas, kai LSD vis dar buvo legalus ir vartojamas medikų sluoksniuose. Rickui sulaukus pilnametystės, LSD jau buvo uždraustas ir prasidėjo ankstyvoji jo demonizavimo stadija. Buvo per vėlu tyrinėti bet kokius galimus medicininius LSD panaudojimo būdus. Valdžios atstovai nubrėžė raudoną liniją ir sužlugdė fantastiškai perspektyvią medicinos sritį.

Aštuntojo dešimtmečio pradžioje Doblinas suprato, kad gyvena panašiu metu kaip ir septintojo dešimtmečio pradžia. MDMA palengva, bet užtikrintai buvo sėkmingai naudojamas ir tyrinėjamas medicinos ir terapijos srityse, tuo pat metu plisdamas į pasilinksminimo taškus, kur neišvengiamai susidurdavo su valdžios institucijų dėmesiu. Doblinas norėjo išmokti praeities LSD pamokas ir pabandyti išvengti istorijos pasikartojimo.

“Nemanau, kad psichodelikų vartojimas 60-aisiais buvo klaida, taip pat nemanau, kad jų derinimas su antikariniu judėjimu buvo klaida”, – aiškina Doblinas. “Manau, kad klaida buvo savęs tapatinimas su kontrakultūra, o tai yra savitikslė atskirtis. Kodėl dešimtmečius buvo gniuždomi psichodelikų tyrimai? Todėl, kad šeštajame dešimtmetyje psichodelikai tapo kultūrinio maišto simboliais. Prezidentas Niksonas Timothy Leary pavadino pavojingiausiu žmogumi Amerikoje”.

Taigi planas buvo aiškus. Pasistengti pajungti kuo daugiau autoritetingų nuomonių apie MDMA naudą, kol pasakos iš rūsio nepavertė junginio eiliniu demonizuotu ir nelegaliu narkotiku. Doblinas dirbo siekdamas informuoti daugelį žinomų balsų apie MDMA poveikį, kad paveiktų kelis religingus mokslininkus. Kai 1984-1985 m. pakvipo neišvengiamu DEA (Drug enforcement agency) susidorojimu, MDMA palaikanti žiniasklaidos kampanija įsibėgėjo.

“Mes griovėme narkotikų vartotojų stereotipus”, – sako Doblinas, nes naujienų straipsniuose ėmė rastis netikėtų ir garsių religinių veikėjų citatų. Brolis Davidas Steindl-Rastas, benediktinų vienuolis, kurį Doblinas “užkabino” per konferenciją, laikraštyje “LA Times” MDMA apibūdino taip: “tarsi visą dieną koptum rūke ir staiga pirmą kartą trumpam pamatytum kalno viršūnę.”

1985 m. buvo suplanuoti keturi DEA (Kovos su narkotikais valdyba – Drug Enforcement aganecy) vieši klausymai, skirti įvertinti gresiantį MDMA kriminalizavimą. DEA, matyt, nežinojo apie MDMA panaudojimą medicinoje, tačiau platesnis žiniasklaidos dėmesys turėjo nenumatytą šalutinį poveikį. Tūkstančiai žmonių, kurie niekada nebuvo girdėję apie šį junginį, dabar jį atrado, ir, remdamasi sparčiai didėjančiu vartojimu gatvėse, DEA 1985 m. gegužės mėn. paskelbė apie skubų jo apsvarstymą. Iki liepos mėn. narkotikas buvo įtrauktas į I (griežčiausią) draudžiamų medžiagų sąrašą.

Pirmame sąraše įvardinti griežčiausiai Jungtinėse Valstijose draudžiami narkotikai. Kad medžiaga ten patektų, ji turi turėti didelį piktnaudžiavimo potencialą, jokios pripažintos medicininės paskirties ir būti labai nesaugi. Pavyzdžiui, heroinas yra įtrauktas į 1 sąrašą. Kokainas, oksikodonas ir fentanilis yra 2 sąrašo narkotikai.

“Mums pavyko pateikti pakankamai įrodymų apie terapinę naudą, kad teisėjas pasakė, jog MDMA turėtų būti įtrauktas į 3 sąrašą, o tai reiškia, kad psichiatrai vis tiek turėtų galėti su juo dirbti, tačiau DEA administratorius atmetė rekomendacijas ir MDMA buvo kriminalizuotas, nors apeliaciniame teisme laimėjome dar kelis kartus”, – apie šiuos nuviliančius ankstyvuosius įvykius pasakoja Doblinas.

1986 m. Doblinas įkūrė Daugiadisciplininę psichodelikų studijų asociaciją (MAPS) – ne pelno siekiančią organizaciją, kuri  buvo įsteigta su aiškiu tikslu remti mokslinius tyrimus, kad MDMA taptų FDA patvirtintu receptiniu vaistu. Doblinui prireikė šešerių metų, kad būtų galima atlikti nedidelį pilotinį tyrimą, kad būtų įrodyta, jog junginį vartoti saugu. Praėjo dar 12 metų, kol buvo leista atlikti antrojo etapo tyrimą, kuriame buvo tiriamas MDMA veiksmingumas. Per tą laiką jis tapo vienu populiariausių laisvalaikio narkotikų planetoje, 9-ajame dešimtmetyje vadintu Ekstaziu, o 10-ajame dešimtmetyje Mole.

Kaip sugrąžinti vaistui klinikinį patikimumą po to, kai jis peržengė tabu rekreacinėje teritorijoje? Pirmiausia reikia laimėti kovą dėl ryšių su visuomene, todėl MAPS pradėjo telkti savo energiją į teigiamo MDMA naudojimo medicinoje tyrimų nušvietimą, ypač karo veteranų potrauminio streso sindromo gydymui.

“Jei reikėtų sukurti tobulą vaistą potrauminio streso sutrikimui gydyti, MDMA būtų būtent toks”, – laikraščiui “Washington Post” sakė R. Doblinas. Kaip vėliau tame pačiame interviu teigia Doblinas: “Norėjome padėti gyventojams, kurie automatiškai pelnytų visuomenės simpatijas. Niekas nesiruošia prieštarauti, kad reikia jiems padėti”.

Pradėjus skelbti puikius 2 fazės klinikinių tyrimų rezultatus, niekas negalėjo paneigti neįtikėtino gydymo potencialo. Įvairių pasaulinių tyrimų, skirtų pacientams, sergantiems atspariais gydymui potrauminio streso sutrikimo atvejais, rezultatai parodė, kad net 55 proc. tiriamųjų po dviejų MDMA terapijos seansų buvo be PTSS simptomų. Po trijų seansų šis skaičius išaugo iki 61 proc.

Dar įdomesni buvo ilgalaikio stebėjimo tyrimai, kurie parodė, kad gydymo poveikis laikui bėgant ne silpnėjo, bet didėjo, o kai kurių tiriamųjų teigiamos reakcijos pasireiškė po ilgesnio laiko. Praėjus dvylikai mėnesių po gydymo, stulbinantys 68 proc. tiriamųjų, kurie iš pradžių buvo priskiriami prie itin sunkios būklės ir atsparių gydymui, buvo laikomi neturinčiais jokių potrauminio streso sutrikimo simptomų. Nebuvo jokių abejonių, kad MDMA yra puikus PTSS gydymo būdas.

Doblinas aprašo vieną iš sėkmingų tyrimo pavyzdžių – Irako karo veteraną, kuris po dviejų misijų grįžo į Jungtines Amerikos Valstijas, sirgdamas sunkiu potrauminio streso sutrikimu, kuriam būdingas nevaldomas įniršis. Filmuotoje medžiagoje, nufilmuotoje per vieną iš gydymo MDMA seansų, matyti, kaip vyras švelniai išgyvena atsivėrimo akimirką, padedamas dviejų terapeutų.

“Iš tikrųjų jaučiuosi daug labiau susitaikęs su viskuo”, – tyliai prisipažįsta veteranas per gydymo seansą. “Net kai bandau galvoti apie Iraką, kažkaip jaučiuosi… tikrai ramus dėl to, kad tai yra mano kelionė.”

Praėjus šešeriems metams, šis veteranas, kaip pranešama, vis dar jaučia MDMA sukeltus pokyčius atskleisdamas, kad ši turtinga patirtis nėra trumpalaikė.

“Mes iš esmės atliekame trijų su puse mėnesio darbą, 40 valandų terapijos, tris MDMA seansus, kuriuos skiria 3-5 savaitės”, – sako Doblinas, aiškindamas bendrą šių tyrimų gydymo procedūrą. “Seansai trunka aštuonias valandas, žmonės praleidžia naktį gydymo centre, o kitą dieną dalyvauja keliose valandose integracinės psichoterapijos su vyru ir moterimi.. Po to, kai žmonės grįžta namo, savaitę kasdien jiems skambinama telefonu, kad juos patikrinti.”

Išnagrinėjusi šiuos antrojo etapo rezultatus, FDA ne tik perkėlė tyrimus į trečiąjį etapą, bet ir suteikė gydymui proveržio terapijos statusą.

MAPS atliktas MDMA  terapijos III fazės klinikinis tyrimas parodė statistiškai reikšmingą potrauminio streso sutrikimo simptomų pagerėjimą jau po trijų sesijų. MDMA buvo suteiktas maždaug 1 700 žmonių, ir tik vienam pasireiškė rimta nepageidaujama reakcija.

MDMA pradedamas tirti kaip priemonė sumažinti autistų socialinį nerimą, junginys gali padėti seksualinio ir fizinio smurto aukoms ir kareiviams. Ateitis parodys, ar MDMA gali tapti efektyvia alkoholizmo ir depresijos gydymo priemone.

Nuo tada, kai Rickas Doblinas, koledže pirmą kartą paragavo rūgšties ir nusprendė savo gyvenimą skirti protą keičiančių junginių gydomosioms galioms tirti, praėjo keturi dešimtmečiai. Dėl karo prieš narkotikus kampanijų ekstazis, LSD ir magiškieji grybai buvo pripažinti nusikalstamais ir dauguma tyrėjų pasitraukė iš šios srities, daktaras Doblinas tęsė savo egzotišką kryžiaus žygį. Jo pergalės vaisiai padės daugeliui.

You may also like