tabakas

JAV valdžia priklausomybę tabakui gydys magiškais grybais

Kaip mesti rūkyti? Magiški grybai gali padėti, o JAV vyriausybė finansuoja tokios terapijos mokslinį tyrimą.

Šį rudenį JAV federalinė vyriausybė pirmą kartą per 50 metų skyrė mokslininkams lėšų klasikinio psichodeliko terapiniam potencialui tirti. Nacionalinis sveikatos institutas skyrė 4 milijonus JAV dolerių Džono Hopkinso (Johns Hopkins Medicine) universitetui, bendradarbiaujančiam su Alabamos universitetu Birmingeme ir Niujorko universitetu, ištirti, ar psilocibinas – viena iš pagrindinių magiškų grybų psichoaktyviųjų medžiagų – gali padėti žmonėms mesti rūkyti.

“Tai didžiulis žingsnis, kuris iš tiesų padės įtvirtinti mokslinius psichodelikos tyrimų pagrindus”, – sako pagrindinis projekto mokslininkas, Johnso Hopkinso universiteto psichiatrijos ir elgesio mokslų profesorius daktaras Matthew Johnsonas. “NIH ( National Health Institute – Nacionalinis sveikatos institutas) yra didžiausias biomedicininių tyrimų finansuotojas ne tik Jungtinėse Valstijose, bet ir visame pasaulyje, ir iš tikrųjų, didžioji dalis tyrimų, kuriais remiasi bet kuri farmacijos bendrovė, daugiausia buvo finansuojami per NIH.”

Šiuo metu išgyvename tai, ką daugelis vadina “psichodeliniu renesansu”. Kai 1970 m. prezidentas Ričardas Niksonas pasirašė kontroliuojamų medžiagų įstatymą, klestintys psichodelikų, kaip gydymo priemonių, tyrimai beveik visiškai nutrūko. Vėliau, pradedant 1990-aisiais, kai buvo atliktas DMT tyrimas, ir 2000-aisiais, kai Johnso Hopkinso universitete buvo atliktas psilocibino tyrimas, skirtas nepagydomai sergančių pacientų depresijai ir nerimui gydyti, vėl prasidėjo gausūs psichedelikų tyrimai, tačiau jie buvo finansuojami tik privačiai, filantropijos ir investicijų lėšomis.

Klinikiniai tyrimai yra brangūs. Medicinos žurnale “JAMA” paskelbto tyrimo duomenimis, vidutinės naujo vaisto kūrimo išlaidos JAV siekia 985 mln. dolerių. NIH buvo pagrindinis ankstyvųjų mokslinių tyrimų, kurie prieš kelis dešimtmečius parodė, kad psichodeliniai vaistai gali būti naudingi psichikos sveikatai, finansuotojas – kadaise jie finansavo daugiau nei 130 tyrimų, skirtų vien LSD. Tačiau kilus politiniam ir žiniasklaidos siautuliui dėl psichodelikų, dėl kurio galiausiai buvo pasirašytas Kontroliuojamų medžiagų įstatymas, NIH iš esmės nustojo finansuoti psichodelikų tyrimus. Dabar psichodelinių vaistų renesansas tęsiasi jau kelis dešimtmečius ir auga geometrine progresija, o pelno siekiančios psichodelinių vaistų kūrimo bendrovės dabar renka milijonus dolerių, kad įvairūs psichodeliniai junginiai pereitų FDA (Federalinės vaistų administracijos) patvirtinimo procesą ir būtų pateikti rinkai.

“Daugelis žmonių klausia: “Kaip apeiti DEA Narkotikų kontrolės administraciją ir FDA? Jie jau dešimtmečius bendradarbiauja. Jei jūsų protokolai yra teisingi, “t” ir “i” perbraukti, jie patvirtins jūsų protokolą”, – sako Džonsonas. “Visuomenė vis dar nesuprato, kad vyriausybė, kalbant apie finansavimą, į vakarėlį atėjo paskutinė.”

Laimei, tokiems tyrėjams kaip Johnsonas, atrodo, kad padėtis pagaliau keičiasi. Dotacija, kurią jis ir jo kolegos mokslininkai gavo, buvo skirta iš NIDA – Nacionalinio narkomanijos instituto, kuris priklauso Nacionaliniam sveikatos institutui, – skiriamų lėšų naujiems psichoaktyviųjų medžiagų vartojimo gydymo būdams. Kadangi jo atliktas tyrimas galėjo padėti žmonėms mesti rūkyti, jis buvo tinkamas; mokslininkai, norintys ištirti psilocibino – magiškų grybų veiklios medžiagos poveikį depresijai, potrauminio streso sindromui ar kitoms indikacijoms, kurioms psilocibinas taip pat žada daug, nebūtų gavę finansavimo.

Gegužės mėnesį Senate vykusiame svarstyme dėl biudžeto buvęs NIH direktorius Dr. Francis Collinsas sakė, kad NIH ir jai pavaldžios agentūros “norės atidžiai pažvelgti” į psichodelinių junginių teikiamą naudą psichikos sveikatai. “Manau, kad sužinoję daugiau apie tai, kaip veikia smegenys, pradėjome suvokti, kad tai yra potencialios priemonės mokslinių tyrimų tikslams ir jos gali būti naudingos kliniškai”, – sakė F. Kolinsas, pripažindamas, kad ilgą laiką psichedelikų preparatai nebuvo laikomi teisėtu mokslinių tyrimų objektu. NIDA, kai jis teikė paraišką dotacijai gauti, Johnsonui taip pat pasakė, kad yra pasirengusi finansuoti ir kitus psichodelikų tyrimus.

“Aš jiems pasakiau: “Jei aš švaistau savo laiką ir jūs tiesiog nemanote, kad įmanoma atlikti psichodelikų terapinio potencialo tyrimą, būčiau labai dėkingas, jei man praneštumėte”, – sako Džonsonas. “Man buvo pasakyta, kad jis nebus atmestas vien dėl to, kad jame dalyvauja psichodelinis narkotikas; kad tai nebus tokia primityvi politinė reakcija”.

Tam tikro judesio būta ir Kongrese. Melissa Lavasani, moterų vadovaujamos ne pelno siekiančios organizacijos “Augalinės medicinos koalicija” įkūrėja ir vykdomoji direktorė, siekianti psichodelikų reformos federaliniu lygmeniu, vienu iš pagrindinių šių metų tikslų iškėlė siekį, kad būtų patvirtintas 100 milijonų JAV dolerių federalinis finansavimas, skirtas būtent psichodelikų tyrimams. Jos nuomone, federalinis finansavimas nepakankamai įvertintas kaip vienas iš svarbiausių psichodelikos judėjimo plėtojimo komponentų. Ji ir jos Augalinės medicinos koalicijos komanda šiemet nesugebėjo gauti finansavimo – pasak jos, jie konkuravo su pernelyg daug kitų svarbių Kongreso klausimų, pavyzdžiui, prezidento Džo Baideno 550 mlrd. dolerių vertės infrastruktūros įstatymo projektu. Tačiau jiems pavyko gerokai pasistūmėti į priekį: jie susitiko su daugiau nei 100 Kongreso pareigūnų ir padėjo pagrindus pirmai psichodelinių vaistų grupei, kuri įsikurs Atstovų Rūmuose ir ateityje padės gauti finansavimą.

Pasak Lavasani, šis finansavimas reiškia kur kas daugiau nei tik išteklių psichodelikų poveikio psichikos sveikatai tyrimui užtikrinimą. Taip, federaliniu lygmeniu finansuojami moksliniai tyrimai galėtų padėti vaistų kūrimo bendrovėms kartu su terapija pateikti šiuos gydymo būdus rinkai. Džonsonas iš tikrųjų jau susitarė su vaistų kūrimo įmone “Mydecine”, kuri yra suinteresuota pasinaudoti jo federaliniu lygmeniu finansuojamais tyrimais, kad paremtų savo pastangas į rinką pateikti psilocibiną priklausomybei nuo tabako gydyti. Tačiau, sako Lavasani, pasikliauti vaistų kūrimo bendrovėmis atliekant tyrimus galima labai ribotai”, nes jos orientuojasi į konkrečių junginių, skirtų konkrečioms indikacijoms (pvz., psilocibinas nuo depresijos), tyrimus, o jei jas finansuoja investuotojai, paprastai jos turi atsižvelgti ir į galimą pelną. Vis dėlto neoficialiais duomenimis ir nedideliais tyrimais nustatyta, kad psichedelikų poveikis fizinėms ligoms – nuo neuronų degradacijos iki uždegimo – taip pat yra perspektyvus, todėl tai verta tirti.

“Jei norime, kad psichodelikai taptų mūsų sveikatos priežiūros sistemos dalimi, turime atlikti daug platesnio masto tyrimus ir siekti gero ir teigiamo poveikio visuomenei”, – sako Lavasani, kuris taip pat vadovavo iniciatyvai, pagal kurią praėjusį lapkritį Vašingtone buvo sėkmingai dekriminalizuoti natūralūs psichodelikai. “Kai politikos formuotojai žiūri į mokslinius tyrimus, jie nori žiūrėti į federaliniu lygmeniu finansuojamus mokslinius tyrimus.”

“Jei norime, kad psichodelikai taptų mūsų sveikatos priežiūros sistemos dalimi, turime atlikti daug platesnio masto tyrimus ir siekti gero ir teigiamo poveikio visuomenei”, – sako Lavasani, kuris taip pat vadovavo iniciatyvai, kurios metu praėjusį lapkritį Vašingtone buvo sėkmingai dekriminalizuoti natūralūs psichodelikai. “Kai politikos formuotojai stebi mokslinius tyrimus, jie nori matyti  juos finansuojamus federaliniu lygmeniu.”

Tačiau vienas iš iššūkių yra, kad iš tikrųjų gauti federalinės vyriausybės dotaciją gali būti labai sunku, net jei finansavimas yra skirtas. Pačios dotacijos dažnai yra šimtų puslapių apimties. “Turite būti labai kompetentingas, labai protingas, turite turėti mokslinių tyrimų patirties”, – sako Jeffrey Beckeris, vienas iš bendrovės “Bexson Biomedical”, kuriančios unikalų ketamino preparatą lėtinio ir ūmaus skausmo sutrikimams gydyti, įkūrėjų.

Johnso Hopkinso medicinos institutui prireikė maždaug dvejų metų, kol buvo patvirtinta dotacija: iš pradžių NIH pareikalavo, kad jie padarytų pakeitimus ir pateiktų ją iš naujo; po to NIH dar kartą ją peržiūrinėjo pusmetį; tada jie pareiškė, kad paraiška atrodo gerai, bet jai patenkinti nebeliko finansinių resursų. Visa tai nereiškia, kad federalinė kasa psichodelikams yra atverta automatiškai, tačiau šios lėšos svarbios simboliškai, nes jos rodo besikeičiantį valdžios požiūrį.

Tai patyrė ir Džonsonas. Būdamas jaunas mokslininkas, kai jis prasitarė kolegoms, kad domisi psichodelikų tyrimais, tada jam  buvo sarkastiškai pasakyta “sėkmės”, o tam, kad turėtų galimybę tapti universiteto profesoriumi ir dirbti mokslinių tyrimų institute, jam reikėtų gauti NIH finansavimą, kuris tuo metu neatrodė įmanomas. “Tai iš tikrųjų žlugdė darbą”, – sako jis apie psichodelinių tyrimų sulėtėjimą prieš kelis dešimtmečius. “Mintis, kad tai yra karjeros savižudybė.”

Praėjus visiems šiems metams jis su viltimi žvelgia į tai, ką šis finansavimas reiškia ne tik psichodeliniam judėjimui, bet ir pradedantiesiems mokslininkams, kurie yra jam taip gerai pažįstamoje situacijoje. “Tai daug reiškia mokslininkams”, – sako jis. “Jau vien tai, kad yra NIH finansavimo potencialas, jauniems tyrėjams teikia užuominą, kad jie gali daryti karjerą šioje srityje.”

Parengta pagal Rolling Stone

You may also like