Psilocibinas

Psilocibinas taiso neuronines jungtis žinduolių smegenyse

Žurnale “Neuron” paskelbtame naujame tyrime mokslininkai, siekdami išsiaiškinti kaip psilocibino (magiškų grybų veikliosios medžiagos) ilgalaikį gydomąjį poveikį sergantiesiems sunkia depresija, nustatė, kad šis psichodelinis junginys gali fiziškai atkurti nervinius ryšius žinduolių smegenyse.

Šiame naujame tyrime, kurio bendraautoriai yra Aleksas Kvanas (Alex C. Kwan) ir Ling Ksiao Šao (Ling-Xiao Shao) – Jeilio universiteto Psichiatrijos ir neuromokslų mokyklos bei Medicinos mokyklos bendradarbiai, pelės buvo stebimos 24 valandas po psilocibino vartojimo, kad būtų užfiksuotas jo poveikis smegenų struktūrai.

Norėdami tai padaryti, tyrime dalyvavę mokslininkai naudojo lazerinį skenuojantį mikroskopą, kad išgautų didelės skiriamosios gebos dendritinių spyglių vaizdus.

Dendritiniai spygliukai – tai mažos nervinių dendritų ataugos (dendritas – tai sinapsių nuotraukose matomos beveik šakas primenančios struktūros), kurios atsakingos už pranešimo siuntimą po elektrocheminės stimuliacijos iš kitų nervinių ląstelių.

Nuostabu, kad vos po vienos psilocibino dozės pelių smegenyse žymiai padidėjo dendritinių spyglių skaičius ir jų dydis, ir visa tai įvyko vos per 24 valandas. Maža to, šis nervų sistemos pagerėjimas išliko ir po mėnesio, o tai rodo, kad psilocibino poveikis neprimena kitų psichiatrinių vaistų.

Kita tyrimo dalis buvo psilocibino įtakos  ilgalaikio streso poveikiui smegenims ir elgesiui stebėsena. Tam jie peles dirgino trumpalaikiais stresoriais. Vos po vienos psilocibino dozės vaistas sukėlė elgesio pagerėjimą po streso bei padidino neurotransmiterių aktyvumą. 

Ką šis struktūrinis pertvarkymas reiškia depresijos gydymui?

Žurnale “Neuron” paskelbtame tyrimo aprašyme aptariamos galimos šių išvadų pasekmės, ypač susijusios su psilocibino gydomosiomis savybėmis. Tyrime teigiama, kad “depresija yra susijusi su sinapsių praradimu smegenų priekinėje žievėje (Holmes et al., 2019). Neuronų jungčių skaičiaus atkūrimas gali ištaisyti šįį deficitą, suteikdamas biologinį mechanizmą depresijos simptomams palengvinti”.

Apie teiginius, kad psichodelinis psichiatrinis gydymas gali padidinti “smegenų plastiškumą”, tyrime rašoma: “struktūrinis pertvarkymas yra neatsiejamas nuo mokymosi ir palengvina visą gyvenimą trunkančių prisiminimų saugojimą (Xu ir kt., 2009; Yang ir kt., 2009). Psilocibino sukeltas neuroninis plastiškumas galėtų paruošti smegenis naujų psichologinių patirčių integravimui.

Tyrimo autoriai mano, kad psilocibino teikiamų pagerėjimų priežastis atsispindi išvadose:

  • Dendritinių spyglių gamyba ir augimas medialinėje frontalinėje žievėje 
  • Nuolatinės nervų modifikacijos

“Yale News” daktaras Alexas Kvanas sakė: “Mes ne tik pastebėjome 10 % didesnį neuronų jungčių skaičių, bet ir vidutiniškai apie 10 % didesnių neuronų jungčių, taigi jos buvo stipresnės. Tikra staigmena buvo pastebėti tokius ilgalaikius pokyčius vos po vienos dozės… Šios naujos jungtys gali būti struktūriniai pokyčiai, kuriuos smegenys naudoja naujai patirčiai išsaugoti.”

 

You may also like