LSD

Vaikai, rinkitės savo narkotikus protingai

Kviečiame pabėgti į gamtą

SOLA DOSIS FACIT VENENUM

Šiuo metu vyksta aršios diskusijos apie uždraustų medžiagų legalizavimą. Populiariausia tema yra marihuanos legalizacija, tačiau vis daugiau kalbama ir apie ekstazį, haliucionogeninius grybus bei LSD. Tai galima pavadinti atviros diskusijos apie šių medžiagų prigimti, medicininį panaudojimą ir pavojus pradžia. Diskutuoti sunku dėl išskydusios žodžio narkotikai prasmės. Kalbėdami apie psichoaktyvias medžiagas naudojame žodyną, kuris klaidina ir sukelia įspūdį, kad jos yra pavojingesnės už kasdien vartojamus dalykus. Realybė nėra tokia paprasta. Kad suprastumėm, kokią žodinę painiavą sukūrėme, turėtumėm aptarti visas mums įprastas medžiagas, kurioms apibūdinti dažniausiai nevartojame žodžio narkotikas. Minties eksperimentas bus sekmingesnis, jei aptardami jų poveikį naudosime tokį patį žodyną, kokį renkamės aptarinėdami narkotikus.

 

Kava

Kofeinas yra pats populiariausias psichoaktyvus junginys pasaulyje. Kavai pasiekus Europą XVII amžiuje, ji susilaukė didelio pasipriešinimo, kaip neištirtas ir nepatvirtintas narkotikas. Valdžia nesekmingai bandė ją drausti, tačiau visuomenė įgavo priklausomybę nuo šios medžiagos per naktį. Profesorius Andrew Weill savo knygoje “Nuo šokolado iki morfijaus” rašo, kad kava yra stiprus, kūną veikiantis stimuliantas. Ji stipriai paveikia skrandį ir šlapimo pūslę. Kava išprovokuoja drebulį, sutrikdydama pusiausvyrą tarp nervų ir raumenų. Kava sukelia galvos skausmą, nerimą, širdies permušimus ir nemigą. Kiti pašaliniai narkotiko sukeliami poveikiai: viduriavimas. padažėjęs širdies plakimas, hiperglikemija, susiliejęs vaizdas, hipertenzija, sutrikusios mintys, padidėjęs irzlumas. Negavus rytinės dozės pasireiškia abstinencijos simptomai: mieguistumas, nesugebėjimas sutelkti dėmesį, irzlumas.

Palyginus su kanapėmis, kurių mirtinai perdozuoti neįmanoma, kofeinas kelia daug didesnę riziką. Didelė Lietuvos populiacijos dalis naudoją šią priklausomybę sukeliančią, potencialiai mirtiną medžiagą kiekvieną dieną.

Cukrus

Pakalbėjime apie nuotaiką keičiantį psichoaktyvų  komponentą. Pasak Kvynslando technologijų universiteto mokslininkų, perteklinis cukraus vartojimas padidina dopamino lygį smegenyse panašiai kaip kokainas. Jei palyginimas atrodo per stiprus, pagalvokite apie mokslinį bandymą, kuriame laboratorijos žiurkės suteikė pirmenybę cukrui o ne kokainui.

Neuromokslininkė profesorė Selena Bartlett iš Biomedicinos Inovacijų Instituto teigia, kad perteklinis cukraus vartojimas tiesiogiai susijęs su svorio didėjimu. Cukrus pakartotinai didina dopamino, kuris kontroliuoja smegenų atlygio ir malonumo centrus, kiekį. Lygiai taip pat, kaip tai daro tabakas, kokainas ir morfijus. Moksliniais tyrimais įrodyta, kad gyvūnai, kurie augdami vartoja didelius kiekius cukraus ir suaugę praktikuoja besaikį valgymą, gali susidurti su neurologinėmis ir psichiatrinėmis pasėkmėmis, kurios paveikia nuotaiką ir motyvaciją.

Ar esate girdėję, kad marihuana – pradedančiųjų narkotikas? Tikrasis pradedančiųjų narkotikas yra cukrus. Pasak mokslininkų, besaikis cukraus vartojimas padidina polinkį į piktnaudžiavimą kitais dopamino sistemos narkotikais, tokiais kaip alkoholis. Šis mirtinas junginys iš lėto žudo sukeldamas širdies ligas, diabetą ir uždegimus. Marihuana tokiu poveikiu nepasižymi, nebent piktnaudžiaudami ja, nerasite laiko pasigaminti valgyt ir ieškosite greito maisto.

Kofeinas su cukrumi yra galingas dviejų narkotikų junginys; net be alkoholio, kuris pasižymi tokia griaunančia jėga, kad visų trijų derinys gali nuvaryti į kapus (ar esate girdėję apie Jagerio bombą?)

Muskato riešutas

Taip, narkotikai parduodami ir Maksimos prieskonių skyriuje. Didelė šio haliucionogeno dozė gali smarkiai sutrikdyti organų veiklą. Jau 50 gramų dozė kelia katastrofiškų pasėkmių riziką. Nedidelėmis dozėmis, misticirinas (psichoaktyvi medžiaga muskate) veikia kaip receptinis antidepresantas. Narkotiko sukeliami poveikiai: galvos svaigimas, sutrikimas, minčių suletėjimas, euforija.

Kas yra narkotikai?

Ar  galėtumėte aiškiai apibrėžti kas yra, o kas nėra narkotikas? Kur galime nupiešti skiriamąją liniją? Ar šokoladas – narkotikas? Juodame šokolade (ir kakavoje) yra psichoaktyvi medžiaga – teobrominas, primenanti kofeiną: nors ir stimuliantas, tačiau priklausomybę šokoladui sukelia ne jis. Mokslininkai įrodė, kad neurocheminiai procesai, kurie vyksta naudojantis išmaniuoju telefonu primena dopamino sistemos narkotikų poveikį. Grybas Hericium erinaceus, vadinamas Liūto karčiais, pasižymi neurogenezę skatinančiu, antidepresiniu poveikiu; kaip psilocibinas, jis irgi galėtų būti vadinamas narkotiku.

Į didelį žodį narkotikai mes sugrūdome tiek daug, kad jis prarado savo prasmę. Liniją, apibrėžiančią narkotikus mes piešiame remdamiesi tradicija ir politika, o ne mokslu, ar psichoaktyvios medžiagos teikiamos naudos ir žalos analize. Netikslus žodžio naudojimas menkina jo semantinę vertę, todėl abstraktūs pamokslai apie narkotikų žalą nėra efektyvūs.

Etiketės, kurias klijuojame ant reiškinių ir dalykų, dažnai palengvina pasaulio suvokimą, tačiau netikslus jų taikymas atneša daug žalos. Išgirdus frazę “narkotikai yra blogis”, norisi paklausti: kurie, kokiomis aplinkybėmis ir kokia dozė. Pasaulyje daugėja žmonių, slapčia naudojančių kai kurias uždraustas medžiagas sveikatai taisyti. Kalbėdami apie narkotikus, turėtumėme naudoti terminus tiksliai ir moksliškai, kitu atveju bet kokios pastangos suvaldyti psichoaktyvių junginių keliamas rizikas bus bevaisės. Kaip  gali prieš kažką kovoti tiksliai neįvardindamas priešo? O narkotikai nėra priešas. Priešas tai juodojoje rinkoje parduodamas fentanilis, gatvėje parduodami sintetiniai kanabinoidai, kuriuos galima tiksliai suklasifikuoti nevadinant šių medžiagų tuo pačiu terminu, kuris taikomas marihuanai ar psilocibinui.

Mes visi iš lėto mirštame. Net kvepavimas didina toksinų kiekį. Viskas, ką įdedame sau į kūną, truputėli mums kenkia. Todėl dažnai sutrinkame, bandydami suprasti koks maistas ar junginiai mums teikia nauda ar žaloja. Mes galime tik rinktis medžiagas, keliančias gyvenimo kokybę, bandydami sumažinti jų neigiamą poveikį. Cukrus žudo, bet ar tikrai norėtumėte atsisakyti gabalėlio fantastiško skonio Napoleono, kanelės ar panakotos? Tobulindami visuomenę ir civilizaciją turėtumėm atsispirti pagundai supaprastinti savo pasaulio suvokimą tam, kad galvoti nebereiktų. Panašu, kad tokia strategija neatneša norimų rezultatų.

 

You may also like