Kanapės

Kanapės – vaistas nuo Covid-19?

Ir stouneris išpučia pergalingą dūmą: Juk sakiau jums?

Oregono valstybinio universiteto mokslininkų paskelbtame tyrime teigiama, kad kanapėse esantys junginiai gali užkirsti kelią Covid-19 sukeliančio viruso infekcijai, blokuodami jo patekimą į ląsteles. Tyrimo ataskaita pirmadienį buvo paskelbta internete žurnale “Journal of Natural Products”.

Tyrėjai nustatė, kad dvi kanabinoidinės rūgštys, paprastai randamos kanapėse – kanabigerolio rūgštis, arba CBGA, ir kanabidiolio rūgštis, dar vadinama CBDA – gali prisijungti prie SARS-CoV-2 viruso, sukeliančio Covid-19, smaigalio baltymo. Junginiai, prisijungę prie smaigalio baltymo, neleidžia virusui patekti į ląsteles ir sukelti infekcijos.
“Šie izoliuoti arba esantys kanapių  ekstraktuose kanabinoidai, gali užkirsti kelią SARS-CoV-2 infekcijai ir ją gydyti”, – rašoma tyrimo santraukoje.

Tyrimui vadovavo Oregono valstijos Farmacijos koledžo Pasaulinio kanapių inovacijų centro ir Linuso Paulingo instituto mokslininkas Richardas van Breemenas, bendradarbiaudamas su Oregono sveikatos ir mokslo universiteto mokslininkais. Van Breemanas sakė, kad tirti kanabinoidai yra paplitę ir visiems lengvai prieinami.

“Šių kanabinoidinių rūgščių gausu kanapėse ir daugelyje kanapių ekstraktų”, – sakė van Breemenas, kurį citavo vietos žiniasklaida. “Jos nėra kontroliuojamos medžiagos, kaip THC – psichoaktyvi marihuanos sudedamoji dalis, ir pasižymi saugumu žmonėms.”

Van Breemenas pridūrė, kad CBDA ir CBGA stabdė naujų viruso, sukeliančio Covid-19, variantų veikimą, sakydamas, kad “mūsų tyrimai parodė, kad kanapių junginiai buvo vienodai veiksmingi prieš SARS-CoV-2 variantus, įskaitant B.1.1.7 variantą, kuris pirmą kartą aptiktas Jungtinėje Karalystėje, ir B.1.351 variantą, pirmą kartą aptiktą Pietų Afrikoje”.

Spyglio baltymas yra ta pati viruso dalis, į kurią nukreiptos Kovid-19 vakcinos ir antikūnių terapijos. Be spyglio baltymo, SARS-CoV-2 turi dar tris struktūrinius baltymus, taip pat 16 nestruktūrinių baltymų ir keletą junginių, kuriuos van Breemenas apibūdino kaip “papildomus” baltymus, kurie visi yra potencialūs taikiniai vaistams, sukurtiems siekiant išvengti Covid-19.

“Bet kuri infekcijos ir dauginimosi ciklo dalis yra potencialus antivirusinės intervencijos taikinys, o spyglio baltymo susijungimas su žmogaus ląstelių paviršiaus receptoriumi ACE2 yra labai svarbus šio ciklo etapas”, – sakė van Breemanas. “Tai reiškia, kad ląstelių patekimo į ląsteles inhibitoriai, pavyzdžiui, kanapių rūgštys, galėtų būti naudojami SARS-CoV-2 infekcijos prevencijai, taip pat infekcijoms sutrumpinti, neleidžiant viruso dalelėms užkrėsti žmogaus ląstelių. Jos jungiasi su spyglio baltymais, todėl šie negali jungtis su ACE2 fermentu, kurio gausu ant plaučių ir kitų organų endotelio ląstelių išorinės membranos.”

Nors reikalingi tolesni tyrimai, van Breemenas pažymėjo, kad tyrimas rodo, jog kanabinoidai gali būti sukurti kaip vaistai, skirti Kovid-19 prevencijai ar gydymui.

“Šie junginiai gali būti vartojami per burną ir jau seniai saugiai naudojami žmonėms”, – pažymėjo van Breemenas. “Jie gali užkirsti kelią SARS-CoV-2 infekcijai ir ją gydyti. CBDA ir CBGA kaupiasi kanapių augaluose kaip daugeliui vartotojų pažįstamų CBD ir CBG prekursoriai. Tačiau jie skiriasi nuo rūgščių, todėl jų nėra kanapių produktuose”

Mokslininkas pridūrė, kad “plačiai vartojant kanabinoidus vis dar gali atsirasti atsparių variantų, tačiau dėl vakcinacijos ir gydymo CBDA/CBGA derinio SARS-CoV-2 aplinka turėtų būti daug sudėtingesnė”.

Pagal Forbes

You may also like