Tabernantalogas – naujas psichodelinis junginys, nesukeliantis haliucinacijų

Naujas sintetinis psichodelinis junginys, artimas ibogainui,  gali padėti gydyti depresiją ir priklausomybes be įprastiems psichodelikams būdingų haliucinacijų.

Mokslininkai susintetino naują junginį, nekeliantį įprastiems psichodelikams būdingų haliucinacijų, teigiama moksliniame straipsnyje, publikuotame žurnale Nature. Psichodelikų, tokių kaip ketaminas, LSD ar magiškieji grybai tyrimai atskleidė didelį ju potencialą gydyti psichines ligas, tokias kaip nerimas, priklausomybės ir depresija. Tačiau šie junginiai, be terapinių savybių, pasižymi ir stipriu šalutiniu poveikiu – jie smarkiai iškreipia realybės suvokimą.

Be psichonautų mėgstamų haliucinacijų, psichodelikai gali pasižymėti ir kitais šalutiniais poveikiais, pvz. kardiologiniu toksiškumu. Pasak Kalifornijos universiteto chemiko  David Olson, “psichodelikai yra vieni iš galingiausių narkotikų, veikiančių smegenis. Neįtikėtina, kaip mažai apie juos žinome”.

Nauja sintetinė molekulė, pavadina Tabernantalogu

Kalifornijos universiteto neurologijos mokslininkė Lindsay Cameron kartu su Olson’u ir kolegomis atidžiau panagrinėjo psichodelikus, bandydami pakeisti juos taip, kad šie nekeltų haliucinacijų, tačiau išlaikytų teikiamą naudą.

Kai psichodelinis junginys ibogainas buvo išskirtas iš Afrikos džiunglių krūmo Šventojo stogenio (Tabernanthe Iboga), mokslininkai ėmėsi vaistų kūrimo technikos, vadinamos į funkciją orientuota sinteze tam, kad suprastų kurios ibogaino molekulės dalys sukuria smegenų ląstelių struktūrinius pokyčius bandomuose gyvūnuose ir laboratoriniuose neuronų organoiduose.

Mokslininkai naująją sintetinę molekulę pavadino tabernantalogu.

Sumažėjo prie heroino įpratusių žiurkių priklausomybė

Cameron su komanda atliko eksperimentinį nuo heroino priklausomų žiurkių ir nuo alkoholio priklausomų pelių gydymą tabernantalogu (TBG), kurio rezultatai buvo stulbinantys: viena dozė ne tik sumažino pelių norą išgerti, tačiau junginys pakeitė ir sau suteikti dozę heroino išmokytų žiurkių elgesį. Jų tendencija ieškoti narkotiko sumažėjo; net ir joms priminus apie priklausomybę narkotikui, žiurkės vengė atkristi.

Tabernantalogas gali skatinti neuronų augimą

Bandymai su zebražuve parodė, kad TBG pasižymi mažesniu toksiškumu nei  ibogainas. Kai pelės haliucinuoja, jos paprastai trukčioja galvomis, tačiau paveiktos nauja sintetine molekule jos to nedarė. Panašu, kad TBG didina jungčių tarp neuroninių ląstelių, skaičių.

Kai mokslininkai vertė peles plaukioti 6 minutes – stresą kelianti, tačiau nepavojinga veikla  – TBG dozė jas nuramino, o tai panašu į ketamino antidepresinį poveikį. Mokslinėje publikacijoje teigiama, kad junginys stipriai skatina neuronų augimą, turi antidepresišką poveikį, ir sumažina alkoholio, bet ne cukraus vartojimą.

COVID-19 sukelta psichinių ligų krizė gali būti proga vėl atkreipti dėmesį į psichodelinę farmakologiją

Šiuolaikiniai antidepresantai gali būti naudingi, tačiau tinkamo medikamento radimas žaidžiant bandymų – klaidų metodu su pacientų smegenimis gali priversti juos pasijusti tarsi gyventų realaus gyvenimo siaubo filme. Tai dažnai tampa košmaru, stumiančiu depresija sergančius į tamsiausią egzistencijos pusę, kurią tenka iškęsti kol surandamas tinkamas antidepresantas ar jo dozė. Tai gali trukti net kelis mėnesius.

Koronaviruso krizės metu, kai apribojamas judėjimas, žmonės socialiai izoliuojami ir susiduria su didelėmis ekonominėmis problemomis, o gydytojai kiekvieną dieną susiduria su mirtimi, paaukota psichinė sveikata gali būti viruso įveikimo kaina. Naujos, senos ar kuriamos psichologinės traumos yra dar viena paskata rimtai įvertinti didžiulį psichodelinių junginių potencialą gydyti dvasines ligas.

TBG mokslinis tyrimas, publikuotas NATURE žurnale

Susiję įrašai:

Ibogainas

Ketaminas – arklių raminamieji, slopinantys polinkį į savižudybę

COVID-19. Konspiracinis peršalymas, sukeliantis neurologines ligas

Keturi profesionalūs atletai naudoja psichodelikus gydyti smegenų traumas

You may also like