Blaivybės kultai

„Asmeniniai įsitikinimai nėra politika. Asmeniniai įsitikinimai, pavirtę grupiniais įsitikinimais tampa kultu.“

Norman Finkelstein

Kristoferis Batumas (Christopher Bathum) neturėjo jokio formalaus išsilavinimo priklausomybių gydyme. Jis yra licenzijuotas hipnoterapeutas, ekcentriškas netvarkingos šukuosenos keistuolis, kuris 2010-aisiais metais buvo teisiamas už savo alkoholio reabilitacijos programos pacientės seksualinį užpuolimą. Teismo procesas baigėsi susitarimu tarp agresoriaus ir aukos, pastarajai gavus neviešinamo dydžio kompensaciją. Batumo valdoma organizacija Community Recovery (atsistatymo bendruomenė) išaugo į 20 blaivaus gyvenimo namų  ir ambulatorinio gydymo klinikų Los Andžele ir Kolorade tinklą. Tai buvo izoliuota, tampriai susijusi bendruomenė: pacientai tapo praktikantais, praktikantai tapo darbuotojais, kurie vėl pradėję vartoti alkoholį susigrąžindavo pacientų statusą. Daugelis buvusių blaivybės paslaugų tiekėjo klientų organizaciją lygino su kultu.

2018-ųjų vasario mėnesį Kristoferis Batumas buvo nuteistas už išprievartavimą, tris dešimtis kitų seksualinių išpupolių, aukų seksualinį eksploatavimą, heroino ir metamfetamino davimą klientams, 46 draudimo apgaulės atvejų.

Kaip turi būti rūpinamasi sergančiais priklausomybės ligomis? Kokie efektuviausi gydymo metodai? Ar pacientams turi būti duodami medikamentai? Šie klausimai visda lydi moderniųjų laikų priklausomybės gydymo strategijas. 1950-aisiais nuo narkotinių medžiagų priklausantys ligoniai buvo laikomi nepagydomais. Kartais jie sulaukdavo kažkokios pagalbos iš medikų, tačiau dažniausiai atsidurdavo kalejime.

Viską pakeitė organizacija Synanon. Nors tai nebuvo pats pirmasis priklausomybės ligų reabilitacijos centras, jis įtikino Jungtinių Valstijų visuomenę, kad šiems ligoniams galima padėti. Ši įstaiga pirmoji įgyvendino idėją, kad buvę narkomanai gali tapti besigydančių mentoriais, propagavo “griežtos meilės” terapiją, sukūrė gydymosi kultūrą, kuri turėjo pakeisti gatvės narkomanų gyvenimo būdą. Išgyję narkomanai pradėjo atidarinėti savo reabilitacijos centrus, taip platindami pagalbos sergantiems priklausomybės ligomis idėją.

Tačiau Synanon centras buvo unikalus. Jį įkūrė išsigydęs alkoholikas Čarlzas Dederikas (Charles Dederich), o jo organizacija palengva pavirto utopine bendruomene, tada religiniu judėjimu ir kultu su 1300 narių. Bendruomenės nariai skutosi galvas, devėjo kombinezonus ir pasižymėjo vergišku paklusnumu savo lyderiui. 1974-aisias organizacijos pajamos pradėjo smarkiai didėti, nes federalinė valdžia jai suteikė oficialų religijos statusą.

 

Vienas terapinių organizacijos būdų buvo praktika, pavadinda Žaidimu. Jo metu besigydantis nuo priklausomybių asmuo turėjo pasakoti savo asmeninius išgyvenimus, o kiti pacientai galėjo jį žiauriai kritikuoti ir įžeidinėti. Buvo taikoma taisyklė, kad už Žaidimo ribų taip elgtis su judėjimo nariais buvo negalima. Palengva ši “psichoterapijos” praktika pavirto 72 valandų smegenų plovimo sesija, kurios metu nariai buvo skatinami smurtauti prieš kulto lyderio priešus, moterys buvo verčiamos darytis abortus o vyrai sterilizuotis.

Blaivybę propagajuojančių  kultų užuomazgų galima rasti ir Lietuvoje.

Maksimalistų klubas – Totali blaivybė ar totali kontrolė

Vieną jų bando sulipdyti apsišaukėlis psichoterapeutas Marius Gabrilavičius. Savipagalbos organizacijos Chrysalis kursus baigęs ir save psichologu pavadinęs staliaus  išsilavinimą turintis emigrantas ėmėsi gydyti priklausomybes naudodamas pseudomokslinį Sovietų Sąjungoje išrastą kodavimo nuo alkoholio metodą. Marius Gabrilavičius įkūrė ir melagienų portalą minfo.lt

Parašęs knygą Totali blaivybė ar totali kontrolė, kuria remdamasis klaidingais medicininiais faktais ir primityviu juoda-balta pasaulėžiūros modeliu, Marius Gabrilavičius bandė save įtvirtinti blaivybės judėjimo lyderiu Lietuvoje. Šiam įvaizdžiui padėjo ir Žinių radijo laidos Persona Grata vedėjas Raigardas Musnickas, neatsargiai į savo laidą pakvietęs Maksimalistų judėjimo vadovą, jį įvardinęs psichoterapeutu ir suteikęs pastarajam informacinę platformą.

Blaivybės idėjas save maksimaliečiu vadinantis asmuo susiejo su JAV gimusiu alternatyvios dešinės QAnon kultu. Šio kulto pagrindas –  konspiracijos teorijų rinkinys, gimęs JAV prezidento Donaldo J. Trumpo remėjų gretose.

QAnon kultas

Bent 24 Jungtinių Valstijų politiniai kandidatai pritarė idėjai, kad liberalai geria vaikų kraują.

Tokio tipo idėjoms pupuliarėjant pasaulyje turėtų skambėti pavojaus varpai, nes jos kažkur girdėtos – aną kartą vaikų kraują macams kepti naudojo žydai. Sutapimas ar ne, tačiau kraugerius liberalus, pasak QAnon judėjimo entuziastų, finansuoja žydas Džordžas Sorošas (George Soros).

Kulto sekėjai tiki, kad aukšto lygio anoniminis valstybės tarnautojas, pasivadinęs Q, interneto įrašais skelbia informaciją apie slaptą, šešėlinę JAV valstybės politinį ir pramogų elitą užvaldžiusią satanistų grupę, užsiimančia prekyba vaikais, kurią išardyti buvo pasirinktas prezidentas Trumpas.

Dalis kulto pasekėjų mano, kad vaikų kraujas naudojamas cheminio serumo, skirto prailginti gyvenimą gamybai. Šios idėjos tėra sąmokslų istorijomis pritvinkusio judėjimo šerdis: jo narių propaguojamų idėjų spektras daug platesnis.

Anoniminis įrašas, pradėjęs konspiracinį judėjimą atsirado kontroversiškoje pranešimų svetainėje 4chan 2017-aisiais metais. Skelbimas buvo pavadintas “Tyla prieš audrą”, kuriame “audra” pavadintas būsimas įvykis, kurio metu bus atskleisti ir sulaikyti 100.000 politikų, verslininkų ir įžymybių, dalyvaujančių slaptame satanistiškame sąmoksle. Garsiausi QAnon judėjimo taikiniai: Microsoft įkūrėjas – filantropas Bilas Geitsas, finansininkas – filantropas Džordžas Sorošas, Holivudo aktorius Tomas Hanksas.

Lietuvoje QAnon konspiracijų kulto entuziastai tiki, kad vakcinos kuriamos žmonių kontrolei, kurią planuoja Bilas Geistas, koronavirusą sukelia 5G ryšio bokštai, visa tai susiję su liberalų – pedofilų sąmokslu, o pastarieji su Sorošo pagalba stengiasi sunaikinti arba pavergti žmoniją.

 

Marius Gabrilavičius bando kurti kultą

Marius Gabrilavičus socialiniuose tinkluose, skelbdamas blaivybės idėjas uoliai dalinasi QAnon simbolika ir mitologija. Taip pat, sekdamas blaivybės kultų pavyzdžiu, kuria uždarą bendruomenę, kuri turėtų būti priešiška visiems, nepritariantiems jo totalios blaivybės idėjoms. Mokslu neparemti gydymo būdai, pažinčių portalas nevartojantiems psichoaktyvių medžiagų žmonėms, jiems skirti renginiai, klaidingas naujienas ir sąmokslo teorijas platinanti interneto svetainė, didelis apmokamų reklamų kiekis socialiniuose tinkluose ir asmeninė Mariaus Gabrilavičiaus Facebook paskyra su odėmis Trumpui, Putinui ir Lukašenkai leidžia daryti prielaidą, kad apsimetelis psichoterapeutas Marius Gabrilavičius kuria paranojišką kultą, primenantį Synanon blaivybės judėjimą.

Daugelį veikėjo socialinio tinklo įrašų puošia QAnon judėjimo entuziastų mėgstamas akronimas WWG1WGA (Where We Go One We Go All – kur eina vienas, einame visi). Savo socialinio tinklo įrašais Marius Gabrilavičius bando įteigti, kad žmonių polinkis vartoti psichoaktyvias medžiagas yra pasaulinio sąmokslo kurėjų būdas juos valdyti, o visi valdomieji yra “užombinti biorobotai, gyvenantys Matricoje”. Jis atvirai giria Vladimirą Putiną, Xi Jimpingą, Aleksandrą Lukašenką ir Donaldą Trumpą, kurie, pasak jo, priešinasi šiam pasauliniam sąmokslui.

Kulto kūrimas remiantis pažeidžiamais, priklausomybės ligomis sergančiais, arba keistomis idėjomis tinkinčiais asmenimis yra senas religinių judėjimų kūrimo būdas. Mokslu neparemtus gydymo būdus taiko ir David Miscavige valdoma Scientologijos bažnyčia. Keistas konspiracijos teorijas intensyviai platina Rusijos Federacijos autokrato Vladimiro Putino valdoma valstybinė žiniasklaida, formuojanti jo asmenybės kultą. Pozuodamas su ginklu Marius Gabrilavičius bando sukurti Putinui artimą alfa patino įvaizdį.

 

 

„Jis veikia kaip geras šachmatistas efektyviai keičia taktikas, nuolat besikeičiant padėčiai geopolitinėje šachmatų lentoje. Tokių šachmatistų gali būti tik žmogus natūralistas – Maksimalistas, veikiantis nelaužydamas gamtos desnių(čia ne apie neprišiukšlinimą miške, o apie neparašytas Gamtos taisykles žmonijai).. Putinas naudoja savo asmeniniame gyvenime ir mano paties naudojamą ir diegiamą Maksimalizmo ideologiją, todėl jis visur bus pirmesnis nei tie, kurie negyvena pagal maksimalizmo teoriją. Galiu lažintis, kad jeigu jo nenužudys JAV saugumo strukturos, tai jis ir toliau stiprės kaip Pasaulio visaprasmiškas lyderis.“

Marius Gabrilavičius apie Putiną

Kaip išvengti kulto sergant priklausomybės ligomis

Požymiai, kad priklausomybės gydymą siūlo kultas:

  • Skelbia, kad jie siūlo vienintelį kelią į pasveikimą
  • Organizacijos lyderis motyvuojamas asmeninės naudos
  • Žmonės, besąlygiškai nepritariantys lyderio idėjomis verčiami priešais

Susiję tekstai

Narkotikų dekriminalizavimas

Posovietinis Mariaus Gabrilavičiaus šamanizmas

Beatričė Kiguolienė ir antroposofų ezoterinis judėjimas

Viduramžių šamanas Arnoldas Valkauskas

You may also like