Plūdrumo kapsulė

Moksliniai tyrimai apie terapinį pludūriavimo kapsulės potencialą

Plūduriavimo, arba juslių slopinimo kapsulės (sensory deprivation tank), tai garso nepraleidžiančios aklinai uždaromos kapsulės, pripildytos kūno temperatūros sūriu vandeniu. Pirmas toks įrenginys buvo sukonstruotas 1954’aisiais amerikiečių gydytojo, neuromokslininko John C. Lilly. Kapsulės paskirtis buvo studijuoti žmogaus sąmonę, nuslopinus visus išorinius dirgiklius. 1960’aisiais tyrimai tapo prieštaringais, nes jis į savo eksperimentus kapsulėje įtraukė ir psichodelinius narkotikus LSD ir ketaminą (greitai veikiantis bet priklausomybę sukeliantis anestetikas, kuris ramina ir gali sukelti transo būseną).

1970’aisiais buvo sukurtos pirmosios komercinės kapsulės ir pradėta tirti jų nauda sveikatai. Šia paslauga galima pasinaudoti ir Vilniuje. Jų populiarėjimą visame pasaulyje galima paiiškinti ir pozityviais mokslinių tyrimų rezultatais: kapsulė atpalaiduoja raumenis, sumažina skausmą, mažina stresą ir nerimą.

Vanduo kapsulėje yra pašildytas iki kūno temperatūros ir praturtintas magnio sulfatu, kad kūnas jame plūduriuotų. Kapsulėje liekate nuogas ir atskirtas nuo bet kokios išorinės stimuliacijos: regėjimo, garso, kūno svorio pojūčio. Teigiama, kad tokia izoliacija gali sukelti haliucinacijas ar paskatinti kūrybiškumą. Tyrimai rodo, kad pojūčiai gali būti artimi net psichozei.

Nerimo ir depresijos sutrikimai

Floatation REST (Reduced Environmental Stimulation Therapy) – Sumažintos aplinkos stimuliacijos pludūriavimo terapija slopina juslių teikiamą informaciją centrinei nervų sistemai, gulint kūno temperatūros, druska prisotintame vandenyje. Kapsulė suprojektuota taip, kad regos, klausos, uoslės, skonio, terminio, lytėjimo, vestibuliarinio, gravitacinio ir proprioceptinio kanalų signalai smegenims būtų kiek įmanoma sumažinti. Mokslinis tyrimas analizavo, ar klinikiniams pacientams pludūriavimas sumažina nerimo, streso ir depresijos simptomus. Tyrimas buvo atliekamas su 50’čia pacientų, turinčių su nerimu ir stresu susijusius sutrikimus, taip pat dauguma jų sirgo depresija. Po pludūriavimo sesijos buvo atliekami psichologiniai testai, kurie parodė, kad pagerėjo tyrimo dalyvių nuotaika, sumažėjo nerimas, išaugo ramybės, laimės, bendros savijautos rodikliai.

Visą mokslinį straipsnį skaitykite čia

Reabilitacija po insulto

Naujas tyrimas naudojant peles parodė, kad juslių nuslopinimas gali aktyvuoti smegenų gebėjimą iš naujo tiesti neuronų tinklus po insulto. Šis atradimas gali patobulinti žmonių reabilitaciją. Elgesio atsistatymas susijęs su funkciniu smegenų žemėlapio perbraižymu, todėl šio proceso skatinimas  gali būti efektyvus būdas paskatinti sveikimą.

Visą mokslinį straipsnį skaitykite čia

 

You may also like