Psichoterapija

Psichoterapijos paslaugos ir psichodelikai

Psichodelinės terapijos srityje galima taikyti ne vieną terapinį metodą. Tie metodai skiriasi tuo, kaip jie analizuoja asmens psichodelinę patirtį. Jos skirtingai interpretuoja tai, ką psichodelinė patirtis reiškia klientui ir kaip jis gali ja produktyviai pasinaudoti.

Šiame straipsnyje apžvelgsime keturias skirtingas terapinės technikas, taikomas kartu su psichodeline terapija:

  • Kognityvinė elgesio terapija (KET)
  • Transpersonalinė terapija
  • Somatinė terapija
  • Psichoanalitinė terapija

Kognityvinė elgesio terapija

KET – tai terapijos metodas, kuriuo tiriamas ryšys tarp minčių, jausmų ir elgesio. Pagal šį modelį visi trys dalykai yra glaudžiai tarpusavyje susiję. KET naudinga gydant depresiją, nerimą ir psichoaktyviųjų medžiagų vartojimo sutrikimus.

Pavyzdžiui, nerimo atveju jums gali kilti katastrofiškų minčių. Pavyzdžiui įsivaizduojama blogiausia įmanoma situacijos baigtis. Katastrofiškos mintys gali sukelti psichologinius ir fizinius nerimo simptomus, o tai gali lemti nerimą keliantį elgesį (pvz., tam tikros situacijos vengimą).

KET terapeutai padės jums pakeisti problemines nuostatas ir elgesį. Pirmiausia reikia ugdyti sąmoningumą apie savo mintis, įsitikinimus ir nuostatas bei suprasti, kaip jos veikia jūsų emocijas ir elgesį. Kitas žingsnis – kvestionuoti atsirandančius neigiamus mąstymo modelius, kad jie nesukeltų psichologinio streso ir kitų sutrikimų. Tai pasieksite reaguodami į varginančias mintis racionalesniu ir labiau subalansuotu mąstymu.

Viena tyrėjų grupė, kalbėdama apie psichodelinę terapiją, teigia, kad:

“…psichodelikai gali palengvinti tą patį mokymosi procesą, skatinantį priėmimą, kaip ir KET intervencijos. Tai leidžia manyti, kad tarp KET ir psichodelinės terapijos yra didelė potenciali sinergija. Atsižvelgiant į tai, buvo pasiūlyta, kad psichedelikus būtų galima vaisingai integruoti į priėmimu pagrįstą KET, ypač priėmimo ir įsipareigojimo terapiją…”

Priėmimo ir įsipareigojimo terapija – tai KET forma, kuri moko žmones tiesiog pastebėti ir priimti savo mintis, jausmus ir pojūčius, o ne bandyti juos kontroliuoti. Pavyzdžiui, žurnale “Journal of Contextual Behavioral Science” paskelbtame tyrime nurodoma, kad psilocibino terapija nuo sunkios depresijos, taikant priėmimo ir įsipareigojimo terapiją, yra veiksminga. Psilocibino ir šios terapijos dėka padidėja psichologinis lankstumas.

Tačiau psilocibino terapija kartu su standartine KET taip pat gali būti veiksminga gydant tam tikrus sutrikimus, pavyzdžiui priklausomybę nuo tabako. Šis derinys lemia didesnį metimo rūkyti sėkmę nei vien tik psichoterapija.

Transpersonalinė psichoterapija

  • Asmeninių kančių palengvinimas
  • Ryšio atkurimas su tuo, kas iš tiesų esame
  • Jausmas, kad esame labiau susiję su kitais žmonėmis ir pasauliu
  • Tikrų vertybių ir potencialo atradimas

Pagrindinis transpersonalinės terapijos aspektas yra darbas su transpersonalinėmis patirtimis, t. y. patirtimis, peržengiančiomis mūsų savasties ribas, kai jaučiamės susiję su didesne visuma. Šią savybę dažnai turi mistinės būsenos ir psichodelinės patirtys. Transpersonaliniai terapeutai tiki, kad šių patirčių kokybė gali turėti terapinės naudos. Iš tiesų, esami tyrimai, atrodo, tai patvirtina.

Pavyzdžiui, Londono imperatoriškojo koledžo mokslininkai įrodė, kad psilocibino patyrimo kokybė lemia antidepresinį poveikį. Kiti tyrimai parodė, kad mistiniai išgyvenimai yra labai svarbūs ilgalaikiam depresijos ir nerimo sumažėjimui.

Psichodelinės terapijos kontekste transpersonalusis psichoterapeutas gali dirbti su klientais, turėjusiais tokių patirčių, siekiant  asmeninio tobulėjimo, ryšio ir prasmės pojūčio.

Somatinė psichoterapija

Somatinė terapija paprastai nėra derinama su psichodeline terapija. Ji nėra įtraukta į klinikinius psichodelinės psichoterapijos tyrimus, tačiau daugelis psichodelikų vartotojų ir terapeutų mano, kad somatinė psichoterapija gali būti naudinga.

Tai yra į kūną orientuota terapija, kurioje nagrinėjamas proto ir kūno ryšys. Pasak somatinės terapijos, su praeities traumomis susiję pojūčiai gali įstrigti kūne. Somatinės terapijos specialistai padeda žmonėms įsisąmoninti šiuos kūno pojūčius ir išmokti naudoti terapines technikas, kad būtų išlaisvinta visa kūne tvyranti įtampa.

Somatinės psichoterapijos seanso metu nagrinėjami tokie klausimai:

  • Ką aš jaučiu?
  • Kur tai jaučiu savo kūne
  • Jei ši mano kūno dalis galėtų kalbėti, ką ji pasakytų?
  • Kokią tiesą reikėtų išreikšti?

Psichoanalitinė psichoterapija

Psichoanalitinė terapija, labiausiai siejama su Zigmundu Froidu, naudojama pasąmonei ir jos įtakai mintims bei elgesiui tirti. Psichoanalitinė terapija paprastai apima ankstyvosios vaikystės išgyvenimus ir bando atskleisti, kaip šie įvykiai formuoja mūsų asmenybes ir elgesį.

Kitas svarbus šio metodo aspektas – mūsų gynybinių mechanizmų, t. y. nesąmoningų psichologinių mechanizmų, saugančių nuo nerimą keliančių minčių ir jausmų, nagrinėjimas. Dažniausiai pasitaikantys gynybos mechanizmai yra neigimas, represija, projekcija ir racionalizacija.

Psichoanalitinė terapija buvo terapinis metodas, turėjęs įtakos ankstyviesiems psichodelinės psichoterapijos tyrimams. XX a. šeštajame ir septintajame dešimtmetyje psichodelikos tyrėjai manė, kad psichodeliniai narkotikai palengvina psichoanalitinius procesus. Tačiau šiuolaikiniai tyrėjai pažymi, kad ši terapinė technika vis dar gali turėti tam tikrą vertę. Kaip pastebi vieno straipsnio autoriai:

“…dirbant su psichodelinėmis patirtimis ypač svarbu turėti pagrindą “AŠ” supratimui, o psichoanalitinė teorija siūlo daug tokių perspektyvų (Engler, 1984). Psichodelikai gali veikti smarkiai sumažindami arba pakeisdami individo gynybinius mechanizmus (Fischman, 2019). Tai gali būti naudinga siekiant suprasti tiek paciento stresą psichodelinės patirties metu, tiek vėlesnį simptomų palengvėjimą.”

Psichodelikai – psichoterapijos stiprintuvas

Psichodelinėje psichoterapijoje svarbiausias dėmuo yra psichoterapija. Psichodelikai atlaisvina sustabarėjusių įsitikinimų gniaužtus ir padidina smegenų plastiškumą, bet tik psichoterapija gali padėti atnaujinti programinę įrangą galvoje. Didelės dozės psichodelikų vartojimas be psichologo pagalbos integruojant patirtį panašus į labai galingo automobilio be vairo stiprintuvo valdymą: sunku prognozuoti pasekmes.

 

You may also like