Atida (mindfulness) vietoje psichodelikų mikrodozavimo

Psichodelikų mikrodozavimas labai išpopuliarėjo ir daugelis mano, kad jis gali pagerinti gyvenimą. Tai yra dažnas mažytės psichodelikų dozės vartojimas, siekiant pagerinti gyvenimo ar darbo kokybę, nepatiriant haliucinacijų ar kito, su psichodeliniais narkotikais susijusio, pašalinio poveikio. Dauguma mikrodozavimo entuziastų vartoja LSD aba Psilocibino grybus – haliucinogeninius narkotikus, sukeliančius smarkiai sustiprintus pojūčius ir giliai pakitusią sąmonės būseną. Šie junginiai išpopuliarėjo 1960-1970 metais, ir pabėgę iš mokslinių laboratorijų, psichiatrų ir psichologų kabinetų, tapo svarbia gėlių vaikų subkultūros dalimi. Tiesa, tais laikas mikrodozavimas nebuvo žinomas. Hipiai pasinerdavo į labai stiprias, kartais nelabai atsakingas psichodelines keliones, kurios trukdavo tarp 6 ir 15 valandų.

Šiuo metu JAV dauguma psichodelikų vartotojų imasi mažų psichoaktyvių junginių dozių, kad nepatirtų sunkiai prognozuojamo haliucinogenų poveikio. Dalis Silicio slėnio inžinierių naudoja LSD vietoje Aderolio tam, kad padidintų dėmesingumą.

Nesvarbu, kas skatina įsijungti ir save nustatyti (TURN ON, TUNE IN, DROP OUT), kaip kažkada sakė mokslo atsisakęs Harvardo psichologijos profesorius ir psichodelikų pionierius Timothy Leary, psichodelikai gydo dvasines ligas išprovokuodami gilius pasikeitimus neuroniniuose tinkluose, kurie veikia kaip spąstai kenksmingiems mąstymo šablonams. Nors apie terapinį klasikinių psichodelinių junginių potencialą žinoma jau 50 metų, nepalankios politinės aplinkybės ir su hipiu judėjimu atsiradusios stigmos ilgam uždraudė šių narkotikų tyrinėjimą, o jų rekreacinį ar terapinį naudojimą paslėpė giliai pogrindyje.

Šiandien psichodelikai su trenksmu grįžta į sveikatos apsaugos sistemą, taip pat į kultūrą mažų dozių, kurios gali padaryti didelį poveikį, pavidalu. Dar vienas dalykas, kurį galima įdėti į mikrodozavimo stiklinę yra atida (mindfulness). Tai nėra haliucinogeninio narkotiko rūšis, tačiau atida gali padidinti suvokimą tiek, kad galėsite patirti sustiprintus jutimus panašiai, kaip ir jausdami psichodelikų poveikį. Atida sumažina stresą ir nerimą – priežastis, dėl kurių kartais mikrodozuojami haliucinogenai.

Jei naudojate klasikinius haliucinogenus tam, kad pakeistumėtė sąmonės būseną, ar praktikuojate atidą, kurią budistai praktikavo tūkstantmečius, jūs bandote atlikti tai, kas vadinama proto atverimu. Tokiu būdu patiriamos įžvalgos ir gerinama psichologinė savijauta. Abu veiksmai leidžia pasikinkyti savo sąmonę, yapč jei patiriamas nerimas, stresas ar depresija.

Ar mikrodozavimas iš tiesų labai naudingas ir pakankamai saugus, kaip tiki tūkstančiai jo entuziastų, atsakys mokslininkai, tačiau atida tikrai atitinka šiuos kriterijus. Galima numanyti, kad psichodelikų mikrodozavimo populiarumas susijęs su žmonių įpročiu visas savo problemas spręsti paprasčiausiu būdu. Dėl tos priežasties auga raminamųjų, antidepresantų, ar užsimiršti padedančių narkotikų vartojimas.

 

You may also like