Psichodelikų sukelta psichozė

Ar klasikiniai pasichodelikai gali sukelti psichozę?

Lizergo rūgšties diatilamidas (LSD), haliucinogeniniai grybai, 3,4-Metiledoximetamfetaminas (MDMA, arba ekstazis), dimetiltriptaminas ir Meskalinas yra tik keli iš skirtingų psichodelinių narkotikų. Jais paprastai vadiname psichoaktyvius junginius,  kurie pakeičia individo realybės suvokimą. Jie gali išprovokuoti neįprastas mintis, vizualinio ir garsinio suvokimo pakitimus, pakylėtą sąmonės būseną. Šios medžiagos išpopuliarėjo kaip rekreacinis narkotikas ir buvo naudojamos religinėms ir dvasinėms apeigoms tūkstantmečius.

Nors daugelis psichodelikų kultūroje naudojami ilgai, be to, kad jie sukelia psichodelinę kelionę ar pakeičia realybės suvokimą, dauguma žmonių apie šiuos junginius ir jų poveikį kūnui žino labai mažai. Yra patyrusių psichodelines keliones, kurios atrodė trunkančios tūkstantmečius, tačiau yra klausiančių, ar galima iškeliauti ir niekada nesugrįžti. Ar psichodelikai gali sukelti ilgalaikę žalą smegenims ir sukelti psichozę?

Kelionė yra šnekamosios kalbos terminas, apibūdinantis individo, paveikto psichodeliniais narkotikais psichologinius potyrius. Kadangi šie narkotikai pakeičia pasaulio ir realybės suvokimą, nuotaiką ir kitas proto funkcijas, mokslas domisi tų psichodelinių kelionių mechanika.

Kelionė prasideda, kai narkotikas paveikia smegenų žievę. Joje junginys aktyvuoja 5-HT2A receptorius. Įprastai jie aktyvuojami neurotransmiteriu – serotoninu. Vietoje įprastos skirtingų smegenų signalų integracijos, psichodelikai paprastai sujaukia informacijos perdavimo procesą, todėl aplinkos suvokimas pakinta.

Jei šį receptorių aktyvuoja kitas, nehaliucinogeninis chemikalas, smegenyse prasideda kitokių, haliucinacijų nekeliančių įvykių grandinė. Skirtingi chemikalai sukuria skirtingus signalų sklidimo būdus, o šie sukuria skirtingas sąmonės būsenas. Psichodelikai išprovokuoja specifinį signalų siuntimą, dėl kurio ir patiriama psichodelinė kelionė.

Kelionės, iš kurių negrįžtama

O ką, jeigu kelionė nesibaigtų? Aplinkui sklando daug miesto legendų, apie lūkesčius atitikusias psichodeline keliones, tačiau kartais galima išgirsti istoriją apie kelionę, kuri vyko ne taip, kaip buvo planuota. Kelionę, kuri niekada nesibaigia, o keliautojas praranda ryšį su realybe. Ar tai įmanoma, ar tokios istorijos turi tiesos grūdą?

Nors psichodelikai mokslininkų laikomi vienomis iš saugiausių nelegalių junginių, kurie nekelia priklausomybės, jie gali palikti ženklų pėdsaką prote.

Haliucinogenų sukeltas suvokimo sutrikimas yra sutrikimas, kurio simptomas – nesibaigiantys jutiminiai iškraipymai, dažniausiai vizualinės prigimties ir primena psichodelikų sukeltas vaizdines patirtis. Šis sutrikimas oficialiai pripažįstamas, tačiau tikslus jį patiriančių skaičius nėra žinomas.

Kaip bebūtų, jis nėra toks intensyvus, kaip pasakojama miesto legendose. Nors sergantys ir patiria tam tikras haliucinacijas, jos nėra tokios stiprios ar pavojingos, kad sergantysis atitrūktų nuo realybės. Nors regoje gali atsirasti tam tikrų psichodelinių artefaktų, tokių kaip šviesos, ornamentai ar virpėjimas, jie nelaikomi klinikinėmis haliucinacijomis, nes žmonės supranta, kad matomi vizualai tėra iliuzija. Šis sutrikimas gali būti ir pas asmenis, kurie niekada nevartojo psichodelinių narkotikų.

Svarbu suprasti, kad haliucinogenų sukeltas suvokimo sutrikimas nėra psichozė. Psichozė, tai sunkus psichinis sutrikimas, kurį patiriant mintys ir emcijos yra taip sujauktos, kad prarandamas ryšys su išorine realybe. Pirmuoju atveju po haliucinogenų vartojimo tik lieka šiek tiek vizualinių reiškinių.

Ar haliucinogenai sukelia psichozę?

Pasak kelių, neseniai atliktų tyrimų – nevisai. Pirmame jų, Noervegijos Mokslo ir Technologijų uiversitetas naudojo Jungtinių Valstijų Nacionalinę Narkotikų vartojimo ir sveikatos apžvalgą. 135000 apklausoje dalyvavusių asmenų, 14% pripažino, kad naudojo bent 3 skirtingas klasikinių psichodelikų rūšis kažkuriuo savo gyvenimo metu. Tyrimas parodė, kad šie asmenys nepatyrė psichikos sutrikimų, kurie nustatotmi naudojant 11 indikatorių: psichozė, šizofreniją, depresija, nerimo sutrikimai, bandymai nusižudyti… Jei legenda, kad psichodelikai nuneša stogą, yra neteisinga, iš kur ji kilo?

Mokslininkai mano, kad dėl psichikos ligų paplitimo visuomenėje (serga bent 1 iš 50), buvo sukurtas klaidingas priežasties – pasekmės ryšys tarp haliucinogenų ir psichinių ligų.

Antrasis tyrimas atspindėjo pirmojo rezultatus. Jį atliko Johns Hopkins universitete. Tyrimo autorius  farmakologijos profesorius Matthew Johnson teigia, kad psichodelikų tyrimuose nebuvo nustatyta jokių neigiamų padarinių psichikos sveikatai. Paaiškėjo, kad LSD bandę asmenys nusižudo rečiau, nei narkotiko niekada nevartoję.

Ryšys tarp psichikos ligų ir psichodelikų yra dirbtinai sukurtas. Jie neišprovokuoja psichozės, tik gali sustiprinti jos simptomus, jei šiuo sutrikimu jau sergama.

Nors psichodelikai gali pakenkti psichinei sveikatai, ar sukelti nesibaigiančią psichodelinę kelionę, to tikimybė labai maža. Dėl psichinių problemų paplitimo visuomenėje, psichodelikams neteisingai priskiriami su jais nesusiję sutrikimai. Kaip bebūtų, šie junginiai gali gyvenimą paveikti neigiamai, todėl turėtų būti naudojami labai atsakingai. Nors jie nekelia fizinės priklausomybės, psichologinė gali išsivystyti.

Ką apie psichodelikus sako mokslas

Nerasta priežastinio ryšio tarp psichodelikų naudojimo ir psichozės

Terapinis psichodelikų naudojimas psichiatrijoje

Amerikos Psichologų Asociacija

You may also like