Investicijos į psichodelinę mediciną

Investicijos į psichodelinę mediciną

Prasidėjo psichodelinės medicinos bumas. Po lyderiaujančio psichodelikus tyrinėjančio mokslininko Robin – Cahart Harris kalbos kasmetiniame Davos ekonomikos forume Šveicarijoje, investuotojai pradėjo kreipti lėšas į startuolius. Praėjus tik savaitėm, kai JAV Federalinė vaistų administraciją suteikė  Johnson & Johnson leidimą prekiauti ketamino pagrindo nosies purškalu nuo depresijos, grupė Europos technologijų investuotojų paskyrė 40 000 000 dolerių biotechnologijų kompanijai ATAI.

Psichodelinė medicina yra dar kūdikystės stadijoje: eksperimentinės klinikos ir mokslinių tyrimų centrai tira sąmonę keičiančių medžiagų poveikį gydant depresiją, post trauminį sindromą ir priklausomybių ligas, tokias kaip rūkymas ar alkoholizmas. Kai 1960’aisiais išpopuliarėjo rekreacinis psichodelinių narkotikų vartojimas, JAV vyriausybė juos įtraukė į A klasės kontroliuojamų medžiagų sąrašą. Tai reiškia, kad jie buvo oficialiai pavadinti piktnaudžiavimą skatinančiomis medžiagomis, neturinčiomis jokios medicininės vertės. Tačiau šiuo metu vyksta daug tyrimu, kurie rodo didelį psichodelinių narkotikų potencialą padėti sergantiems depresija, naudojant juos kaip papildomą priemonę terapijai, arba tais atvejais kai jokie kiti vaistai nebepadeda.

Tyrimų gausa atkreipė ir investuotojų dėmesį. Kovo mėnesį vokiečių korporacija ATAI paskelbė, kad jie pritraukė 40 milijonų dolerių investicijų. Po ju, kompanijos vertė pasiekė rekordinius tarp jaunų startuolių 240 milijonų. Šioje srityje jau dirba daug pelno nesiekiančių organizacijų, tačiau nauja medicinos rūšis dar nėra smarkiai kapitalizuota. Šių metų pabaigoje ATAI ketina pradėti savo akcijas platinti viešai.

Šiuo metu startuolis finansuoja klinikinius, kaip jie patys vadina anksčiau stigmatizuotų substancijų bandymus. Tarp jų yra iš haliuciogeninių grybų išgaunamas arba sintetinamas psilocibinas, taip pat anksčiau Johnson & Johnson pristatytas ketamino pagrindu pagamintas vaistas arketaminas. Viena kompanijos šakų vadinasi Innoplexus: skelbiama, kad ji kuria skaitmeninius duomenų tvarkymo ir dirbtinio intelekto sprendimus farmacijos bei biotechnologijų kompanijoms. ATAI yra didžiausias startuolio Compass Pathways, jau pradėjusio legalaus psilocibino gamybą, investuotojas. Finansinę injekciją jam suteikė ir Peter Thiel – vienas Facebook valdybos narių, Silikono slėnio investuotojų ikona.

Kitas žingsnis – reguliuojančios institucijos

Biotechnologijų investuotojai mano, kad sėkmingi ankstyvieji tyrimų rezultatai ir pritarimo ženklai iš reguliuotojų leis šiai sričiai atgimti. Praeitais metais JAV federalinė vaistų administraciją suteikė Compass startuoliui “Proveržio terapijos” paskyrimą, leisdama pradėti klinikinius bandymus. Ji taip pat suteikė leidimą pradėti esketamino patvirtinimo procesą, nes daugelis depresijos formų nepasiduoda įprastam gydymui.

“Tokie vaistų administracijos sprendimai yra stiprus signalas investuotojams.”: sako Brad Loncar, biotechnologijų investuotojas, besispecializuojantis vėžio ir retų ligų gydyme. “Tai parodo, kad atsiranda kelias jų legalizavimui, o tai paprastai sukelia didelį investicijų srautą”.

Kritikai sako, kad privačios investicijos turi ateiti kartu su socialinio šių narkotikų poveikio tyrimais ir pagalbos, bei paramos pacientams programomis. “Žmonės griebasi terapijų su psichodelikais, nes jie desperatiškai bando rasti sprendimus, kurie iš tiesų veikia.” sako Liana Gillooly, pelno nesiekiančios organizacijos MAPS atstovė. MAPS tira psichodelikų terapeutines savybes, o tyrimus pradėjo nuo MDMA (ekstazio) veiksmingumo gydant potrauminio streso sindromą. Ji mano, kad finansavimas turi būti kontroliuojamas ir orientuotas ne tik į pelno siekimą.

 

 

You may also like