Jėzus buvo grybas

Jėzus Kristus buvo musmirė arba akademinė John Allegro savižudybė

John Marco Allegro yra puikus savo reputaciją sunaikinusio mokslininko pavyzdys. Nuo 1953’iųjų metų jis dirbo mažoje specialistų grupėje, kuri šifravo Negyvosios jūros ritinius. Tai olose rasti senoviniai rankraščiai, pradėti rašyti  III a.  prieš Kristų, o baigti 68 m. po Kristaus, parengti hebrajų, aramėjų ir graikų kalbomis ant pergamento ir papiruso. 1970’aisiais John Allegro išleido knygą “Šventasis grybas ir kryžius: Krikščionybės šaknų ir kilmės senovės artimųjų rytų vaisingumo kultuose studija”. Mokslininkas manė, kad knyga sukels revoliuciją Naujojo Testamento tyrimuose, tačiau vietoje to, ji sužlugdė Allegro akademinę karjerą.

John Allegro tvirtai tikėjo į mokslinių metodų efektyvumą, buvo smalsus ir sąžiningas, tačiau greičiausiai jam koją pakišo ankstyvas supratimas, kad norint pritraukti pinigų tyrimams finansuoti, būtinas žiniasklaidos dėmesys. Atradęs savyje mokslo populiarintojo talentą, mokslininkas palengva pasidavė šlovės ir dėmesio pagundai. Išleidęs daug triukšmo sukėlusią knygą Allegro nusivylė, kad jo kolegos atsisakė diskutuoti apie filologinius knygos argumentus ir tiesiog išjuokė ją kaip eilinį bandymą vaikytis seksas – narkotikai – Jėzus sencacijos.

Iš tiesų tai John Allegro patiko sensacijos, būti prožektorių šviesoje ir jis mėgavosi erzindamas bažnyčios ar akademinius autoritetus. Savo knygoje mokslininkas bandė argumentuoti, kad Krikščionybės šaknys slypi senoviniuose šamanų kultuose. Jis teigė, kad naujasis testamentas yra koduota Esėjų sektos istorija, o Jėzus neegzistavo. Allegro stengėsi įrodyti, kad Evangelijoje aprašytas Jėzus yra Amanita Muscaria (paprastosios musmirės – haliuciogeninio grybo) metafora. Iš kart po pasirodymo, knyga buvo stipriai išjuokta akademinėje bendruomenėje, o mokslininkas neteko darbo.

Greičiausiai Jėzus Kristus nebuvo musmirė, tačiau psichodelinių medžiagų vartojimas gali būti iš tiesų susijęs su religijų ištakomis. Pavyzdžiui Jeruzalės Hebrajų universiteto profesorius Benny Shannon teigia, kad yra didelė tikimybė, kad Mozės pokabis su Jahve išvydus degantį krūmą buvo haliucinacija, sukelta dimetiltriptamino (DMT), kurį skleidė degantis akacijos krūmas. DMT yra viena stipriausių žinomų haliuciogeninių medžiagų, randamų tūkstančiuose augalų visame pasaulyje.

 

 

 

You may also like