Psichodelikų terapija

Legali psichodelinė terapija Australijoje po 5 metų

Magiškais grybais ar MDMA paremta terapija gali būti įteisinta Australijoje jau po 5 metų: Viktorijos valstijos valdžia yra spaudžiama paversti šalį šios srities tyrimų lydere.

JAV federalinė vaistų administracija motyvuojama sėkmingų klinikinių bandymų suteikė šiems tyrimams “proveržio terapijos” statusą. Tarptautiniai tyrimai rodo, kad susintetinta magiškų grybų aktyvioji medžiaga psilocibinas yra efektyvi gydant nerimo sutrikimus ir depresiją, o MDMA (ekstazi) padeda kenčiantiems nuo post – trauminio streso sutrikimo. Tokio tipo terapijos gali būti įteisintos JAV jau 2021 metais. Jungtinė Karalystė, Kanada, Europa ir Izraelis taip pat aktyviai vykdo tyrimus.

Mind Medicine Australia (Australijos Proto Medicina), psichodelinės terapijos lobistų organizacija pateikė paraišką finansavimui steigti psichodelinės medicinos tobulinimo centrą. Jis turėtų atlikinėti tyrimus, ir kurti geriausias terapijos praktikas, bei apmokyti terapeutus. Organizacijos vadovas profesorius Paul Liknaitzky teigia, kad tokių terapijų stigmatizavimas silpnėja jau 15 metų ir dabar yra proga proveržiui. “Australija tai įsisavina gana lėtai”, teigia mokslininkas.

Melburno Šv. Vincento ligoninėje greitai prasidės medicininiai psilocibino bandymai. Šiuo metu renkama 30’ies paliatyvios slaugos pacientų grupė, kuriai bus duodamas psilocibinas, siekiant palengvinti paralyžuojantį nerimą, susijusį su mirtinos ligos diagnoze.

“Mes turime skubiai ieškoti naujų gydymo būdų, o psichodelinės medicinos potencialas palengvinant kančias negali būti neįvertintas” teigia Šv. Vincento ligoninės psichiatras David Castle.

Paul Liknaitzky pabrėžia, kad terapija tai nėra tik tabletės praryjimas ir psichodelinė kelionė: labai svarbi dalis yra pokalbis su psichologu. Būtina pacientą paruošti patirčiai ir remti jos metu.

Ankstyvi tyrimai rodo, kad net 80% pacientų magiškų grybų terapija padeda atsisakyti priklausomybės rūkymui. O MDMA išgydo net 70% post trauminio streso sindromo atvejų, o jis gali būti diagnozuotas vienam iš trylikos australų.

Paul Liknaitzky mano, kad psichodelinė terapija galėtų sutaupyti daug lėšų Australijos sveikatos apsaugos sistemai, nes užtenka 1-3 sesijų pasiekti geriems rezultatams, o tai yra daug efektyviau nei iki šiol naudojami gydymo būdai. Jis spėja, kad tokia terapija gali būti įteisinta 5 metų bėgyje.

1950-1960 metais buvo tikras psichodelinės terapijos tyrimų aukso amžius, tačiau JAV prezidentas Ričardas Niksonas 1971’ais metais inicijavo visišką psichodelinių medžiagų draudimą. Tai įvyko dėl išplitusio tarp hipių rekreacinio šių narkotikų vartojimo ir kilusio didžiulio judėjimo prieš karą Vietname. “Mes linkime kiekvienam nuo psichologinių sutrikimų kenčiančiam žmogui išvengti išankstinio vertinimo dėl istorinio konteksto ir ieškoti geriausių būdų sumažinti didėjančią kančią mūsų bendruomenėje”: sako Liknaitzky.

(Parengta pagal The Guardian)

 

 

 

 

 

 

 

You may also like