Trumpas LSD gidas

Įžanga

Lizergo rūgšties dietilamidas, (LSD arba rūgštis) yra populiarus narkotikas. Paprastai jis dozuojamas ant mažų popieriaus skiautelių, vadinamų markutėmis. LSD bent kartą išbandė bent 25 milijonai amerikiečių. 2015’aisiais rugštį bent kartą naudojo 1,5 milijono amerikiečių. Mes jokiu būdu nerekomenduojame išbandyti LSD. Jei vis dėl to ketinate tai daryti, įvertinkite rizikas ir kiek įmanoma sumažinkite galimą žalą.

Psichedelikai

Psichedelikai yra narkotikai, pakeičiantys sąmonės būseną. Jie buvo naudojami tūkstančius metų visame pasaulyje. 1950-1960 m. tyrėjai įkvėpti dvasinių ir religinių ritualų įvairiose kultūrose pristatė šį narkotiką psichiatrų ir psichologų bendruomenei, kuri įžvelgė didelį psichedelinių medžiagų potencialą emocinių sutrikimų gydyme. Narkotikams išplitus už laboratorijų ir psichiatrų kabinetų sienų jie prisidėjo prie kultūrinės revoliucijos ir buvo uždrausti. Šiuo metu pscichedelikų mokslas išgyvena renesansą.

Ar psichedelikai gali būti naudingi?

Naudojami atsakingai ir su profesionalų priežiūra, mokslinių tyrimų duomenimis, jie gali atnešti daug naudos.

Ar rūgštis ir LSD reiškia tą patį?

Rūgštimi gatvėje vadinamas LSD. LSD yra yra cheminė medžiaga. Deja, ne visa nelegaliai platinama rūgštis yra grynas LSD.

Ar saugu vartoti LSD?

Saugu, jei šeimoje nėra psichinių ligų istorijos, jei vartojate gryną, švarų LSD ir jei esate prižiūrimas profesionalo, kuris užtikrina, kad būdamas pakeistos sąmonės būsenos nesukelsite sau pavojaus. Haliucinogenai pasižymi ypač mažiu fiziologiniu toksiškumu, taip pat nebuvo pastebėta žala vidaus organams ar neuropsichologinių pažeidimų (didelio kiekio mokslinių tyrimų duomenys). Nėra užfiksuota LSD perdozavimo sukeltų mirčių. David Nutt skalėje LSD buvo pripažintas trečiuoju saugiausiu narkotiku.

David Nutt skalė

David Nutt skalė

Kaip vartoti LSD, kad jis būtų naudingas?

Kad narkotikas būtų naudingas, jis turėtų būti vartojamas tik savo noru saugioje, estetiškoje aplinkoje, kurioje gali būti suteikta pagalba. Viešos vietos, naktiniai klubai, festivaliai ar nepažįstamų žmonių sąmbūriai nėra tinkama aplinka. Iškilus emociniams sunkumams, tik patyręs ir kvalifikuotas terapeutas gali užtikrinti intoksikuoto žmogaus stabilumą ir saugumą.

Geresnė psichinė sveikata

LSD vartojimo tyrimai rodo, kad jis ženkliai sumažina psichologinį stresą, sumažina savižudybės riziką, ir padeda mirtinai sergantiems ligoniams pasiruošti mirčiai.

Didžiausios rizikos

    • Netikra rūgštis. LSD yra draudžiama substancija daugumoje šalių, todėl jos gamyba ir platinimas nėra kontroliuojami. Pasitaiko mirčių, vietoj LSD suvartojus N-bombą (25I-NBOMe), todėl bandyti įsigyti lizergo rūgšties dietilamido gatvėje iš atsitiktinio prekeivio gali būti mirtinai pavojinga.
    • Daryti kažką nesaugaus būnant apsvaigus (poveikis iki 10 h ir daugiau). Nesunku įsivaizduoti, kad sustiprinta baimė ar paranoja patiriant blogą kelionę gali išprovokuoti veiksmus, pavojingus sau ir aplinkiniams.
    • Turintiems genetinį polinkį į šizofreniją (pvz. artimas šeimos narys nuo jos kenčia) LSD naudoti nepatartina.
    • Sergant širdies ligomis LSD vartoti nerekomenduojama.
    • Baudžiamoji atsakomybė. Net ir mažas LSD kiekis Lietuvoje užtraukia baudžiamąją atsakomybę ir su ja susijusias socialines pasekmes.

Koks LSD poveikis?

Grynas LSD sukelia pojūčius, tarsi matote pasaulį pirmą kartą, stimuliuojamos dvasingos, gilios mintys ir būsena, kiek primenantį sapną. Nors narkotikas vadinamas haliucinogeniniu, matomos ne tikros haliucinacijos, o vizualiai iškreipta realybė: vibruojančios, pulsuojančios, plastiškos formos, mirgėjimas, sinesteziijos pojūtis (pvz. matomi garsai). Galima euforija, ekstazė, muzika skamba turtingiau.

Nepageidaujamas šalutinis poveikis

Galimas nerimas, paranoja, baimė, nedidelis kraujospūdžio padidėjimas. Jei priklausote aukštesnės rizikos grupei susirgti šizofrenija, galimas psichozės priepuolis (jei šeimoje yra sergančių šia liga, LSD vartoti nerekomenduojama)

Bloga kelionė

Tikimybė patirti bauginančių įspūdžių labai priklauso nuo nusiteikimo ir aplinkos kurioje esate, taip pat nuo LSD dozės dydžio. 200 mikrogramų dozė smarkiai padidina tikimybę, kad patirsite bauginančių įspūdžių. Vidutinė LSD dozė: iki 150 mikrogramų. “Bloga kelionė” taip pat gali būti labai naudinga savęs supratimui ir gerai ilgalaikei savijautai, todėl tiksliau būtų ją vadinti “sunkia kelione”, jei ji netrunka pernelyg ilgai.

LSD ir narkotikų draudimo istorija 

Susiję įrašai

LSD gydyti UFC kovotojų smegenų traumoms

Gydant depresiją Psilocibinas veikia keturis kartus efektyviau nei antidepresantai

Navigacija psichodelinės savigydos minų lauke

Pastaba: www.psichonautai.lt kolektyvas griežtai nerekomenduoja eksperimentuoti su psichodelinėmis narkotinėmis medžiagomis tinkamai nepasiruošus, neįvertinus rizikos ir nepasikonsultavus su profesionalais. Psichoaktyvių medžiagų naudojimas ar turėjimas draudžiamas Lietuvos įstatymais ir gręsia baudžiamąja atsakomybe. 

You may also like

One comment

  • Bro 9th gruodžio 2020  

    O kaip hppd? Internetas pilnas žmonių, kurie sako, kad jiems išsivystė pastovus iškreiptas vaizdas. O nuo grybu nei vieno tokio atvejo.

Leave a comment