Ketaminas

Kaip uždirbti iš depresijos

Esketaminas

Farmakologijos korporacija Johnson & Johnson užpatentavo iš ketamino pagamintą vaistą gydyti antidepresantams atsparioms depresijos formoms. Ketaminas yra haliucinogeninė medžiaga, priskiriama psichedelikams. Paprastas ketaminas sudarytas iš dviejų molekulių, kurios yra viena kitos veidrodinės kopijos. Ketaminas yra generinis vaistas (jau esančio vaisto kopija, kuriai negalioja patentai), todėl korporacija tiesiog nurėžė pusę molekulės (liko esketaminas), užpatentavo ją kaip visiškai naują vaistą ir pavadino jį “Spravato”. Johnson & Johnson nebandė lyginti esketamino poveikio su plačiai žinomu ketaminu, kuris skirtas malšinti skausmą, tačiau atskleidė daug potencialo kovoje prieš depresiją. Galbūt todėl, kad naujasis vaistas pasirodytų mažiau efektyvus už senąjį .

Ketaminas

Šis narkotikas yra plačiai paplitęs vaistas ligoninėse, skirtas malšinti skausmą, jis būtinas skubios pagalbos skyriuose. Mažesnėmis dozėmis jis ramina centrinę nervų sistemą – beveik ją atjungia nuo kūno, todėl pacientas nebejaučia skausmo. Didesnė dozė veikia kaip anestetikas ir sukelia komą. Ketaminas išplito ir naktiniuose klubuose kaip rekreacinis narkotikas, nes tinkama dozė gali sukelia haliucinacijas ir nuslopina kūno pojūtį. Tačiau išmatuoti tinkamą dozę labai sunku, todėl pasilinksminimas reivo vakarėlyje su ketaminu gali baigtis koma. Ketaminas taip pat sukelia didelę priklausomybę.

Ketaminas padeda ligoniams, sergantiems gydymui atsparia depresija. Dešimtmčius ketaminas buvo naudojamas tūkstančiams pacientų ne kaip skausmo malšintojas, o neoficialiai gydant depresiją ir suicidines mintis. Dėl plataus masto tyrimų stokos, ketaminas negali būti naudojamas depresijai gydyti oficialiai.

Nosies purškiklis “Spravato”

Esketaminas dabar yra oficialus vaistas, skirtas depresijos gydymui. Tiesa, pagal įstatymus JAV, Spravato naudoti namuose negalima, tik ligoninėje su gydytojo priežiūra. Vieno seanso kaina: 900 dolerių, arba 7000 dolerių už pirmą gydymo mėnesį. Tyrimai parodė, kad esketaminas neparodė geresnių už placebą rezultatų dviem atvejais iš trijų, bet tokio rezultato pakako, kad Johnson & Johnson gautų JAV maisto ir vaistų administracijos leidimą patentuoti ir pardavinėt vaistą.

Korporacija nusprendė užsidirbti ypač brangiai pardavinėdama abejotino efektyvumo vaistą pažeidžiamiems ligoniams, vietoj to kad prisidėtų prie pasaulinės depresijos gydymo revoliucijos. Dar viena bėda su Spravato yra labai dėsningas JAV farmakoligonės politikos požymis: “rezultatas nesvarbu, svarbu nupirkit piliulę.” Vaistas buvo tiriamas be kartu taikomos psichoterapijos – efektyviausios strategijos gydant antidepresantams nepasiduodančią ligos formą. Psichoterapeutai, pusiau oficialiai arba neoficialiai naudojantys gydyme ketaminą teigia, kad psichoterapija yra labai svarbus faktorius sėkmei užtikrinti.

Susiję įrašai

Ketamino klinika

Ketaminas – arklių raminamieji, slopinantys polinkį į savižudybę

Benzodiazepinai – mamos mažytis padejėjas

Tabernantalogas – modifikuota ibogaino molekulė be haliucinogeninio poveikio 

You may also like

Leave a comment