Apsinešusi beždžionė

Apsvaigusios beždžionės hipotezė

Savo knygoje “Dievų maistas” psichedelinis ir dvasinis guru Terence McKenna pasidalino apsinešusios beždžionės teorija. Tai kontraversiška, mokslininkų dažnai kritikuojama idėja, kad mūsų protėviai ištobulino kalbos ir meno įgūdžius magiškųjų grybų (psilocibino turinčių grybų) dėka. Beždžionžmogių evoliucija buvo paspartinta sąmonę plečiančių psichedelinių grybų: žmogaus proto, kalbos ir kultūros daigai išsivystė narkotinėmis medžiagomis patreštoje dirvoje. Tiesa, teorija šią idėją pavadinti sunku, nes jai trūksta mokslinių įrodymų, tai greičiau hipotezė arba spekuliacija.

Prieš 1,8 milijono metų atsiradus Homo erectus ir ankstyviesiems Homo sapiens, hominidų smegenys padvigubėjo. Šios transformacijos priežastis tebėra paslaptis ir svarbi tema mokslininkų diskusijoms. Galbūt beždžionžmogėms prireikė didesnių smegenų tam, kad galėtų įgauti motorinių įgūdžių, skirtų gaminti ir valdyti įrankius. Galbūt didesnės smegenys reikalingos gyvenimui gentyse, visuomenėse, geresnei atminčiai, komunikacijai; o gal visiems šiems faktoriams kartu. Terence’o Mckennos idėja mokslininkų bendruomenėje buvo sutinkta su nedideliu entuziazmu.

2017’ųjų metų psichedelikų konferencijoje žymus mikologas Paul’as Stamets’as vėl sukėlė susidomėjimą apsinešusiomis beždžionėmis. Jis siūlė auditorijai įsivaizduoti per savaną keliaujančių beždžionių gentį, kurios ieškodamos maisto randa laukinių gyvūnų mėšle augančius psichoaktyvvius grybus. Jis kvietė konferencijos dalyvius šiek tiek apriboti savo skeptiškumą ir sutikti, kad ši idėja, nors ir moksliškai neįrodyta, skamba pakankamai realistiškai. Konferencijos svečiai parodė nemažai entuziazmo, tačiau neverta užmiršti, kad tai buvo psichedelikų o ne antropologų ar biologų renginys, todėl dalyvavę mokslininkai tikrai buvo šališki.

Pastaba: www.psichonautai.lt kolektyvas griežtai nerekomenduoja eksperimentuoti su psichodelinėmis narkotinėmis medžiagomis tinkamai nepasiruošus, neįvertinus rizikos ir nepasikonsultavus su profesionalais. Psichoaktyvių medžiagų naudojimas ar turėjimas draudžiamas Lietuvos įstatymais ir gręsia baudžiamąja atsakomybe. 

You may also like

Leave a comment